2018. május 23., szerda

Zselic Turistája 1959 - 2019

Természetesen a lehetőség adott volt, hogy ez a mozgalom megmaradjon, hiszen az elmúlt egy évben több mint 60 sporttárs teljesítette. Mivel sem az egyesületek sem az SmTSZ nem tartotta fontosnak, hogy legyen Somogyban ilyen túramozgalom, így ez is ... 
M E G S Z Ű N T !


60 éves a
ZSELIC TURISTÁJA
túramozgalom




Az 1958-as év Somogy megye természetjárói számára jelentős fordulatot hozott. Ebben az évben szerveződtek újra önálló szakosztályokká a természetjárók megyénkben és elsődlegesen Kaposváron. A jelenlegi egyesületi törvény természetesen még nem létezett, de Sport Egyesületek már akkor is működtek általában egy egy nagyobb munkahelyhez, vagy szakmai közösséghez kapcsolódva. A világégést, és a későbbi nehéz éveket is túlélő turisták keresték egymást, keresték a lehetőséget kedvenc kikapcsolódásuk, a természetjárás folytatására és meg is találták.

A rendszeressé váló túrák során 1958-ban egy a Nádasdi-erdő területén végzett felmérő munka túra során merült fel a gondolat, hogy fel kellene venni a kapcsolatot az akkori Magyar Természetbarát Szövetséggel.

A több száz fő természetjárót képviselő, nagyrészt szakszervezeti támogatást élvező szakosztályok, 1959. április 2.-án alakították meg a Somogy megyei Természetbarát Szövetséget, mely azóta is folyamatosan működik.

Érdemes megemlékezni az SmTSZ első megyei elnökségéről, ne feledjük mindez egy emberöltővel - 60 évvel - ezelőtt történt, és nekik köszönhetjük Somogy megye első túramozgalmát!

Elnök: Bencze József (Textiles TE)
Titkár: Szőnyi Béla (KMTE)
Szervező titkár: Csik Zoltán (Állatforgalmi V.)
Oktatási felelős: Deák Ferenc (KMTE)
Agit. prop. bizottságvezető: Havrillay Géza (Kinizsi)
Gazdasági ügyintéző: Hayden Ferencné
Elnökség tagja még: Zahoránszky András és Turai Miklós

A szövetség hivatalos megalakulása előtt már adottak voltak az elképzelések, és 1959-ben hivatalosan is meghirdetésre került a ZSELIC TURISTÁJA túramozgalom.

A túramozgalom jelvényét Havrillay Géza a Kinizsi természetjárók vezetője tervezte. Szép munkát végzett!


 


A Somogy megyei Természetbarát Szövetség  kezdeményezésem alapján a 60 éves évforduló méltó köszöntésére  meghirdeti a:

ZSELIC TURISTÁJA
1959 – 2019 

elnevezésű útvonalkövető gyalogos túramozgalmat, egyben felkéri a Somogy megyei egyesületeket a kezdeményezésünk támogatására, segítésére, és aktív részvételre.

A túramozgalmat a korabeli feltételrendszerhez maximálisan igazodva írjuk ki!

A teljesítés feltételei:

1. Egyénileg teljesítheti bármely igazolt természetjáró, tehát elsődlegesen az SmTSZ tagszervezeteinek igazolt tagsága, de nem Somogy megyei - igazolt - természetjárók is.
A teljesítő túratársnak 2018 és 2019 évben is igazolással kell rendelkeznie ezzel is támogatva a természetjárás szervezettségét.

2. A teljesítés időtartama 2018. május 27-től 2019. április 30-ig lehetséges.

3. A túrázónak igazoltan le kell járni az alábbi túraútvonalak mindegyikét! A lejárás történhet bármelyik irányban és szakaszolva is. A megadott táv és szint adatok a be és kiszállási pontok függvényében kismértékben változhatnak! Több túraszakasz vadászterületet érint, azokat javasolt a vadászidény figyelembevételével ütemezni. 60 évvel ezelőtt a jelenlegi turista utak nem léteztek. Az élmények megismerése esetenként a javasolt útvonal elhagyásával lehetséges, éljetek vele, érdemes.


6/2. Mosdós - Vigadó-hegy - Sárkánytó-völgy - Kisberki – Nagyberki - Mosdós Túra - 2.

Két túrát csináltam ezen a szakaszon, ha beleolvasol megérted! - Remélem. 



4. A túrák és ezzel a túramozgalom teljesítésének igazolása az adott túra túravezetőjének feladata. Amennyiben egyesületi nyílt túra keretében történik a teljesítés, javasoljuk, hogy a kiírásban szerepeltessétek, hányas számú túráról van szó, mivel lehetséges, hogy egyéni akadályoztatás miatt nem csak a saját, hanem más egyesület szervezésében is szeretne valaki túrázni! Ebben az esetben a vendég túrázó az igazolt túrajelentését/vagy másolatát saját egyesületénél adja le. A túramozgalom személyenként csak egy alkalommal díjazható, természetesen többször végigjárni szabad.
A túravezető a teljesítők névsorát teljesítés után saját egyesülete illetékesének adja le. Lehetőség van egyéni, azaz nem szervezett egyesületi túra keretében történő teljesítésre is. Ebben az esetben a túrázónak a szabályos Egyéni túrajelentést kell kitölteni, az érintett településeken bárhol pecsételtetni, illetve a jellegzetes pontokon a túrázót/túrázókat azonosíthatóan tartalmazó fotó sorozat is elfogadható a túrajelentés mellékleteként, kizárólag terepi fotókat veszünk figyelembe! Az egyes túrák igazolásainak nyilvántartását az adott tagság saját egyesülete vezeti az egyéni teljesítések esetében is.

A túra teljesítése alapvetően "becsületkassza" jellegű, azaz a kiíró nem vizsgálja a teljesítés jogosságát, ez az egyesületek/túravezetők feladata! Mindenki magát csapja be, nem túratársait, ha másként jár el. A túramozgalomnak nevezési díja nincs, a kitűző és emléklap készítését a kiíró saját hatáskörben végzi.

2019. április 30.-ig beérkezően kérjük, hogy azon egyesületek, akiknek tagjai bekapcsolódnak a teljesítésbe a TTSE részére  küldjék meg saját egyesületük azon tagjainak névsorát, akik jogosultságot szereztek a túramozgalom teljesítését igazoló Kitűző  és Emléklap átvételére. A kitűző a korabeli jelvény fotója alapján készül az évszámok és a kiírók  feltüntetésével.

A teljesítők listájában az alábbi adatokat kérjük megadni:
  - név
  - születési év
  - lakhely (csak település)
  
A teljesítők részére a 2019-éviTöröcskei Emléktúrán ünnepélyesen kívánjuk átadni a teljesítések igazolását. Korábban nem vehető át, aki akadályoztatva lenne az átvételben azon sporttársak kitűzőjét és Emléklapját az egyesületük képviselője veheti át.

Értelemszerűen a teljesítőt azon egyesülethez soroljuk, akinek listájában szerepel! Kérjük a Tisztelt túravezetőket és az egyesületek illetékeseit, hogy a leadott névsorban kizárólag a tényleges teljesítőket szerepeltessék. Az útvonalak egyszerűek, fizikailag is könnyűek és idő is van rá.

Tiszteljük a korábbi kiírók emlékét a becsületes teljesítéssel!

(Ötletgazda: Hevesi Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése