2022. június 18., szombat

DÉL-BALATONI VÁRAK

 Ez valójában nem egy beszámoló, hanem inkább egy olyan összesítő féle. Végig jártuk a DBV--t , a mozgalomról most nem igazán írnék hiszen minden információ elérhető a saját honlapján



Az 51.-es számú jelvény.



A mi bejárásunk  11 túrával történt ezen a  111 km-es útvonalon. Természetesen sokkal kevesebb napon is teljesíthető, ha pedig valakinek csak a km számít akkor 2-3 nap alatt is le tudja járni. Az egészséges és átlagos teljesítési idő szerintem 5 nap körül van.  Miért tartott nekünk sokkal tovább? A válasz egyszerű, mert nem bírunk annyit menni. Másik szempont pedig az volt, hogy olyan szakaszolást csináljunk ami tömegközlekedéssel elérhető és gyakorlatilag lassúbb tempóval is teljesíthető. Ha valaki többet akar menni akkor össze vonhat szakaszokat és akkor máris gyorsabb lesz. 

Nálam az is számított, hogy ez hazai pálya, gyakorlatilag mindenhol jártam már és jó volt egy kicsit kitekinteni ismét Külső-Somogyra  és megnézni a régebbi túrák helyszínét, milyen most. Több már megszűnt illetve ma is élő teljesítmény túra is volt ezeken a tájakon és természetesen meg kell említeni a Fejérkőtől Tündérvölgyig túramozgalmat is ami részben az elődje is volt ennek a szép útvonalnak.

Mi a Somogyvár --> Ságvár irányban teljesítettük a szakaszokat bár volt amit visszafelé a közlekedési lehetőségek miatt illetve a végéra még a váras szakaszt tettem mert szerintem az a legszebb és legnehezebb rész.

Néhány általános információ, - vélemény - van egy ajánlott útvonal ami elsősorban azoknak jó akik 20-30 km-t tudnak menni, rövidebb szakaszokban a ki/beszállási pontok miatt többször kellett más útvonalat keresni. Természetesen a kódokat és fotós helyeket érintve, ezek között kettő olyan van ami számomra nem volt most elérhető, a Bóbita-forrásnál nem tudtam lemászni, de más megközelítéssel ez a pont nem nehéz. A Kási-várnál pedig szintén ilyen tériszonyos gondom volt nem tudtam felmenni. 

Az összes túrán velem volt kedves túratársam Jolika,  Ő szintén nem  szaladós stílusban  túrázik de  legalább nem volt tériszonyos, köszönöm, hogy Veled tarthattam. 

Érdemes tudni, hogy a túramozgalom gyakorlatilag végig a SEFAG erdeiben vezet és ez nagyvadas vadászterület. Itt minden évben szeptembertől 1-2 hónapig általános erdőlátogatási korlátozások lehetnek a szarvasbőgés ideje alatt és később télen a vaddisznó hajtások miatt. Ezeket a vadászat miatti korlátozásokat be kell tartani ez nem játék és vitának sincs helye. Tessék alkalmazkodni. 

A logisztikához kizárólag a heyjoe.hu-t használtam , a terepen volt velem túra GPS is de főleg a kódok helyének pontosítása miatt. Kutyák ellen Dazert szoktam használni, de nem volt rá szükség sehol. A terület nagyon kullancsos erre is számítsatok. Az utak járhatósága jónak mondható bár vannak kisebb szakaszok ahol dúsabb lehet a vegetáció. 

Az igazoló helyek állapotát rendszeresen beírtam az erre a célra kialakított fórumba, tegyétek meg ti is ezzel is segítve másokat, részletesebb beszámolóitokat, fotóitokat pedig szívesen látom én is.

Mindenkinek kellemes és érdekes DBV túrázást kívánok.

Részletes túrabeszámolóim:

1.  2021.10.16. Hács - Somogyvár

2.  2021.10.21. Hács - Gyugy (Szőlősgyörök)

3.  2021.10.26. (Balatonboglár) Rácfa - Géri-hegy (Szőlősgyörök)

4.  2021.11.13. Látrány - Kis-hegy (Balatonlelle)

5.  2021.11.20. Látrány - Teleki

6.  2022.01.08. Kereki - Nezde - Szólád

7.  2022.02.12. Kereki - Szántód

8.  2022.04.10. Zamárdi - Balatonendréd

9.  2022.05.14. Balatonendréd - Töreki

10.2022.06.18. (Jaba-puszta)  Böre-vár - Kási-vár (Bábonymegyer)

11.2022.06.11. (Jaba-puszta) Bújó-lik - Ságvár


Köszönöm a túramozgalom létrehozóinak azt a munkát amivel ezt az útvonalat kidolgozták, kijelölték, és a tartalmas honlap segítségével bárki számára elérhetővé tették. 

Érdemes tudni, hogy a DBV-t Nekik köszönhetjük: Soósné Élő Margit Éva, Soós Lajos, Csernus Lukács Gábor.


Az 51.-es teljesítő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése