2018. május 5., szombat

Kőér-forrás takarítás

A TTSE 10 fővel a mai napon elkezdte  a 40 éves forrás  'feltárását'. A korábbi havazás miatt elmaradt munkát ezúttal alaposan bepótoltuk. A összes bedőlt és hordalékfát eltávolítottuk a forrásról.


Letakarítottuk a lépcsőt - sajnos a közepe a hibás munkavégzés miatt erősen megdőlt. A korlát tönkrement. A forrás előterét vastag iszap réteg borította amit vödrökkel húztunk fel.
Volt bőven, a kb. fél méteres föld és sár réteg alatt elértük az alsó lépcsőfoknál kezdődő burkolatot de ezt végig víz borította. A forrás bőven működhetne, hiszen a falból és a lépcső alól is bőségesen jött a víz. Sajnos a lefolyása sem volt biztosítva, - mivel az árok nincs tisztítva - de a 'kubikos brigád' kiásta a medret így  az iszapos víz lassan elkezdett lefolyni.
Az omladékból kiszedtük az összes mozdítható követ, és az egyik nagyobb darabon megtaláltuk a forrás eredeti - 40 éves - névtábláját is. Laciék kiemelték a sárból a fal tetejére. Az apadó iszapból elő került a forrás kifolyó csöve is és némi noszogatás után a csőből kijött a sárdugó és legnagyobb örömünkre bőven ontotta a vizet. Persze ez csak ideiglenes hiszen a forrás vízgyűjtő részét nem tártuk fel azt még meg kell oldani illetve ki kell építeni szakszerűen.
A hibás kivitelezés miatt sajnos nem lett megoldva a csapadékvíz megfelelő elvezetése. Alapvetően emiatt dőlt össze ez a szép  40 éves forrás  és szinte betemette a sár, a  felhőszakadások pedig a nagyobb fadarabok hatásos közreműködésével bedöntötték a terméskő falazatot. 
Az első lépés megtörtént a forrás területe le van takarítva, amennyiben az erdészet is támogatná a munkát, - hiszen már több forrást is kiépített - nyilván mások is bekapcsolódnának a teljes helyreállításba, a vízgyűjtő oldal kialakításába, a csapadékvíz oldalra való elvezetésében és végül a falazat helyreállításában. Bizakodjunk ....

Még több fotó katt a kis képre:

Kőér-forrás takarítás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése