2019. február 16., szombat

Zselic Turistája 4.

A ködös nyári bejárás után itt egy napos, téli vagy kora tavaszi látható, olvasható. Túratársamnak ez a túra hiányzott a Zselic Turistája sorozatból, és  ezen a szép napon teljesítette Ő is a túramozgalom feltételeit.

Kicsit izgalmasan índúlt a túra mivel a SEFAG korlátozás alá eső területén jártunk. Néhány nappal előbb a területileg illetékes fővadász elmondta, hogy nagy vadászat nem várható, ha valakivel összefutnánk hívjuk fel. Szerencsére nem volt rá szükség, gond nélkül végig mentünk.




A 7:50-es Gálosfai busszal mentünk ki Kaposgyarmatra, a fű ropogósan deres volt melyet a néhány fokos mínusz okozott.  A zöld sáv jelzésen kapaszkodtunk felfelé a horhóban és már akkor láttuk, hogy erre is javában nyílik a hóvirág.




A nyáron már felderített úton gyorsan elértük a szép mésztufa-hasadékot. Én a padon pihegtem egy kicsit a csapat másik fele pedig a geoládát kereste, ami nem volt nehéz.



Az ösvényen aztán leereszkedtünk a Somogy farm kerítéséig és mellette mentünk ki a Hajmás felé vezető országútra. Egy szép nagy ragadozó madár tetemet láttunk ezen a szakaszon, szóltam róla az MME helyi illetékesének is.





Az egykori Kaposgyarmat - Hajmás vasútállomás mellett megnéztük az 1976-ban lezárt majd később felszedett vasút maradványait. A közút keresztezésnél nem bontották ki a síneket. Gyerekkoromban sokszor utaztam erre.


Hajmáson a buszmegállóban pihentünk egy kicsit majd ismét kapaszkodás következett a szőlőhegyre. A szép régi kereszt és távközlési torony nincs messze csak egy kicsit izzasztó volt amíg felkapaszkodtunk.




É-felé szinte nyílegyenes út vezet , majd a pincék után nemsokkal kissé NY-ra tartva leereszkedtünk a régi országútra ami egy nagyon szép öreg bükk erdőben vezet le Szentbalázs felé.



Az alján van a Cseresznyéskerti tanösvény egyik végpontja egy pihenőnél. Az országúti csatlakozásnál rengeteg a szemét nagyon ráférne, hogy valaki összeszedje és elhordja!


A faluban aztán kicsit szaporázni kellett a lépéseinket de végül is  nem volt gond, a 12:36-os busz előtt egy perccel már a megállóban voltunk és kényelmesen visszautaztunk Kaposvárra.
Szép túra volt szép időben, a kb. 12 km-t 4 óra alatt jártuk végig.  


Még több fotó katt a kis képre:
Kaposgyarmat - Hajmás - 
Szentbalázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése