2018. június 2., szombat

Zselic Turistája 5.

Szilvásszentmárton - Nózsi-hegy - Mátyás-kút - Feneketlen-kút - Görgényi Vadászház - Bárdudvarnok-Bánya-(Lipótfa)

Új túramozgalom teljesítésébe kezdeni mindig jó dolog, persze befejezni még jobb. Ma megkezdtem a Zselic Turistája túramozgalom teljesítését és ez egy kicsit más mint az összes többi. (na jó az FTV-t nem számítva, mert annál jobban csak a kéktúra érintett meg) Miért más ez? A válasz a kiírás utolsó mondatában rejlik. A 7 teljesítendő túrából ezúttal az 5-ös számút lehet elsőként kipipálni. Nem nehéz és nem is hosszú ez a túra de a logisztikája az kacifántos és akkor még finom voltam.
Mi a máskor már megszokott - Kaposvárról 07:25-kor  induló - autóbusszal utaztunk Szilvásszentmártonba ahol 29 fő kezdte a túrát Borsos Bandi vezetésével, tehát ez egy Meteoros szervezés volt.
A kék sávon mentünk fel a szőlőhegyre majd a tetőn egy kis kullancs gyűjtögetésbe kezdtünk a jó nagy fűben.  A zöld sávra tértünk át és a kellemes D vitamin gyűjtögetés után gyorsan elértük az erdőt ahol  árnyékban ereszkedtünk le a Mátyás-kúthoz.



 Itt egy nagyot pihentünk, adminisztrációt intéztünk majd tovább mentünk a Feneketlen-kúthoz. A program ugyanaz, nézelődés, pihenés, olvasgatás aztán az erdészeti utat elérve azon mentünk tovább NY-felé.


 A sárga sáv csatlakozásába benézve láttuk, hogy rendesen benőtte a vegetáció. Az aszfaltot elhagyva É-felé felkapaszkodtunk a Görgényi-vadászházhoz. Kicsit kezd a hely lepusztulni, a hátsó épület nyitva is volt ez pedig nem jó jel.

Az emlékoszlop jó állapotban van, talán így is marad. Itt is sokat pihentünk, majd a déli harangszó ismét útnak indított bennünket.

Az erdészeti út Bánya és Lipótfa között ér ki a közútra.  Itt tetszés szerint eldönthető, hogy melyik buszmegállót célozzuk meg. A buszig volt még 3 óránk. Itt a társaság két részre szakadt , sokan felmentek a Bányai Közösségi házhoz, a csapat fele lent maradt, én is.

Természetesen a kiírás pontosan tartalmazta, hogy mikor is van a visszautazás. Volt aki ide kért autós kimentést mert 3 órát a hőségben nem kellemes várni. Én a buszmegállóban üldögéltem amikor jött egy busz – Kadarkútra ment. Kb. 10-en elmentünk vele. Kadarkútról sem volt jobb a közlekedési lehetőség,  - sőt -  viszont itt legalább vannak olyan egységek ahol kellemesebben lehet múlatni az időt.
Volt aki morgolódott, én már eleve a stoppolásban gondolkodtam, mert két kéktúrával a lábaimban tudom, hogy a falvakban ez működik.  Ott az emberek tudják, hogy szar a közlekedés és ha van rá lehetőség elviszik az ismeretleneket is.

Köszönet jár annak a fiatalembernek aki a kék Audi –val négyünket elhozott Kaposvárra, és költségtérítést sem fogadott el.

14 óra előtt már a városban voltunk, akik Bányán maradtak e percekben indulnak amikor én a beszámolómat fogalmazom.  Sajnos a még esetleg elérhető barcsi autóbuszhoz ki kell gyalogolni a Cseberki megállóig ami további kb. 5 km lett volna.
Én most úgy gondolom, - és az utánunk erre járóknak ajánlom,- hogy ezt a szakaszt talán praktikusabb fordítva csinálni igaz akkor jóval korábban kell indulni.  Kaposvárról 06:10-kor van egy busz Lipótfára vagy Bányára. Innen a túra teljesítésével kényelmesen elérhető a 11:25-ös vagy 13:05-ös busz amivel Szilvásszentmártonból Kaposvárra lehet utazni.
Sajnos ez Magyarország közlekedése.

Köszönöm a túrát és a szakszerű túravezetést, információkat.

Még több fotó, katt a kis képre:
Somogy Turistája 5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése