2016. március 20., vasárnap

Kaposszentbenedek - Porta Pacis

Bárdudvarnok Kaposvártól alig tíz kilométerre délnyugati irányban a belső-somogyi dombok egyik legszebb részén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben, illetve annak határán terül el. A település és környéke Somogy egyik legnagyobb közigazgatási területe, hiszen több négyzetkilométeren szétszóródó tizenhat településrész tartozik ide, mely országosan is egyedülálló.
A kis településrész - KAPOSSZENTBENEDEK - legérdekesebb és legjelentősebb létesítményét mutatja be a GCPOPA geoláda:
A Porta Pacis (Béke kapuja) Lelkigyakorlatos Ház, jelenleg a Kaposvári Egyházmegye kezelésében áll. A házat a Szent Benedek rendi nővérek építtették, eredetileg a bencés nővérek monostoraként üzemelt. A rendház vezetője és építtetője Váli Erzsébet Ancilla OSB nővér volt. Az épület finn tervek alapján, Finnországból érkezett fenyőfából  készült. Az építkezést erdélyi mesterek végezték. A ház érdekessége, hogy kívülről a fából készült falak le vannak festve, de belül eredeti natúr állapotban hagyták.
Ez rendkívüli eleganciát kölcsönöz a belső térnek, hiszen az évek folyamán a fa természetes folyamatok révén megérett, az  illata több mint 20  év után sem tudott elillanni.
A rendházat 1994. október 2-án szentelte fel Balás Béla megyéspüspök. Házuk neve eredetileg is Porta Pacis volt. Ancilla nővér körül nem jött létre közösség. 2011 nyarán egészségi állapotára hivatkozva visszavonult Pannonhalmára, az épületet pedig átadta a Kaposvári Egyházmegyének száz évre, használatra. A nővér kérése az volt, hogy a monostor neve maradjon a régi, és a továbbiakban lelkigyakorlatos házként üzemeljen. 2011- ben Balás Béla Megyéspüspök a lelkigyakorlatos ház igazgatását, Világos Krisztián atyára bízta. 

Szeretettel várja a Porta Pacis lelkigyakorlatos ház az iskolai osztályokat, pedagógus csoportokat, a pihenni, töltekezni vágyó családokat, egyházi közösségeket egész évben szállással, akár teljes ellátással is, csodálatos természeti környezetben, sportolási, kirándulási lehetőségekkel. Családi események megünneplésére, találkozók, konferenciák helyszínéül is kiválóan alkalmas a ház.

A lelkigyakorlatos ház 52 férőhelyes. Tartozik hozzá egy külön álló diákszállás, ahol pedig 36 ágy áll rendelkezésre. A Zselic peremén, az RP-DDK útvonal közelében kiváló szállás lehetőség is található itt. A ház honlapján minden szükséges információ megtalálható. 

A Bárdi-patak völgyében van Somogy egyik legszebb kerékpár útja , az egykori Barcs - Kaposvár közötti vasút nyomvonalán, az alábbi településeket és településrészeket érintve: Kaposmérő - Kaposdada - Kaposszentbenedek - Zsippó - Lipótfa - Bánya. A szilárd burkolatú kerékpárút csapadékos idő után is jól használható.

Kaposszentbenedeken a Petörke-víztározó gátja alatt, a Szenna felé vezető út melletti parkolóban  rendezik az immár több éve hagyományos  Petörke Portéka néven ismertté vált piacot, ami a termelői élelmiszerek és népművészeti tárgyak, eszközök eladására szakosodott. 
Rövid sétával felkereshetjük az egykori vízimalom romjait vagy meglátogathatjuk a Zsippói madárparkot is.
Kiváló terület ez gyalogtúrázáshoz és kerékpározáshoz is, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Bárdudvarnokon élt  a több évszázados hagyományokat követő Czeibert család, felmenői több mint 500 éven át Dél-Somogyban vízimolnárok voltak: Barcs, Babócsa, Vízvár, Csurgó, Rinyaszentkirály, Lábod, Mike térségében.
Az utolsó  vízimalom csekélyke romjainál emléktábla jelzi Czeibert Géza, malomtulajdonos munkásságának emlékét. Napjainkban fia Dr. Cey-Bert Róbert Gyula szerzett nagyobb hírnevet.
Kaposszentbenedeken találjuk a falu egyetlen műemlék épületét, a református templomot, a helyi védettségű katolikus templomot és a Szent Benedek-rendi monostort, melyet 1994-ben szenteltek fel. A Baráthegyen azonban állt egy régi, premontrei monostor is: az 1252-ben alapított prépostsághoz tartozó építmény romjait a 21. században kezdték részletesen feltárni. A jelenleg is feltárás alatt álló egykori premontrei monostor, talán valaha látogatható is lesz.
A Kaposszentbenedekhez tartozó Barát-hegy lábánál található Szent Benedek tölgyfaszobra, amit a millenniumi év emlékére a bárdudvarnoki önkormányzat állított.

A Szenna felé vezető átkötő út mellett terül el a Petörke-völgy, ahol tavat és üdülőövezetet alakítottak ki.
Köszönöm a lehetőséget!

(Forrás: wikipédia a szabad lexikon, valamint a linkelt honlapok)


Még több fotó, katt a kis képre:
Porta pacis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése