2015. október 26., hétfő

Mecseki Zöld Túra

Ha végig jártad a Mecsek két hosszabb túramozgalmát a kéket és a pirosat rájössz, hogy még mindig vannak olyan területek ahol nem jártál. A Baranya megyei természetjárók is tudták ezt ezért is hozták létre a Mecseki zöld sáv jelzés útvonalán a jelvényszerző túramozgalmat.  Az aktív és jól működő megyékben sorozatban alakítják ki a hasonló 100 km környéki útvonalkövető túramozgalmakat. Vonzóak mert szép a terep, van látnivaló és viszonylag gyorsan elérhető a sikerélmény a teljesítéssel.

Túratársaimmal a régi verziót teljesítettük amikor még nem kellett kódokat keresgélni, hanem volt pecsét lehetőség. Magán véleményem, hogy a jelenleg ajánlott alábbi "technika" kicsit szánalmas, mindenesetre elhibázott döntés volt. Remélhetőleg a hagyományos teljesítést is elfogadják ezután is és gondoskodnak a pecsételőhelyekről.



Az én zöldtúráimról itt olvashatsz:

1. Árpádtető - Vasas

A túramozgalom kiírása a BMTSZ oldalán olvasható, és onnan lehet letölteni a teljesítéshez szükséges igazolólapot is. 

A 2008-ban indított hosszabb távú túramozgalom a Mecseken végig kacskaringózó zöld sáv jelzésű túraútvonal bejárására ösztönzi a túrázókat, és a jelvényszerző mozgalmakat kedvelőket. A túramozgalmat fiatalok és idősebbek egyaránt teljesíthetik. A túra időbeli korlátozás nélkül egyszerre vagy részletekben, és fordított sorrendben is teljesíthető.

A túra fontosabb állomásai, kilométer adatai és bélyegzőhelyei az igazolófüzetben találhatók.

Az útvonal végigjárását a megjelölt helyeken bélyegzővel (bélyegzőlenyomattal) kell igazolni. A házaknál az ott található dobozban lévő,   a helyre utaló bélyegző lenyomatot kell a megfelelő helyre beragasztani. A megjelölt   vendéglátó helyeken a vendéglőstől   kell bélyegzőt   kérni. Azokon a pontokon, ahol nincs lehetőség bélyegzésre, a helyszínen készült fényképpel vagy túravezető aláírásával lehet igazolni a teljesítést.

Az új igazolási mód:

A túra teljesítésének igazolása mobiltelefonnal a GeoGo alkalmazás használatával is lehetséges.

Az ellenőrzőpontok érintésének igazolása QR kódok beolvasása alapján történik.

A technikai részletek megtalálhatók a GeoGo honlapon. Ezt a megoldást csak a GeoGo oldalon regisztrált és a túrát letöltők választhatják!

Amire figyelni kell. A teljesítés ideje nem kötött így ha nem folyamatos a teljesítés akkor a GeoGo fiókból nem szabad a teljesítés végéig kilépni. (profil-- kilépés!) A QR kódok pontos helyei a letölthető dokumentumok között található.

Érintési pontok:

Vasas

Kőlyuk

Mecsek Háza: Orfű

Természetbarátok Háza: Sikonda

Pusztabánya

Koszonya-tető

Éger-völgy

Lóri erdészház

Kisvaszar

Mecseknádasd

2 megjegyzés:

  1. Szia! Szuper ez a beszámolò. A Zsidò-völgynèl hol talàltál pecsètet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Szuadó teljesítménytúra ellenőrző pontja volt a Zsidó-völgy alján, és az a pontőrök pecsétje.

      Törlés