2018. május 19., szombat

Szenta - Kaszó oda-vissza

A Kaszói Erdészet által szervezett kisvasúti nap ez évben ritka és régen várt eseménnyel lepte meg az érdeklődőket, túrázókat, kisvasút barátokat. Az erdei vasút csak ezen a napon egy alkalommal újra teljes hosszúságban közlekedett Szenta és Kaszó között így kínálkozott a lehetőség egy igazi élménytúrázásra.
Sok éve már annak, hogy ez nem volt lehetséges így ez a mai nap, a szép nyárias idővel sok túrázót vonzott a Szentai állomásra. Olyan sokan voltunk, hogy fel sem fért mindenki a kisvonat egyetlen nyitott kocsijába, 

Csapatunk néhány tagja is úgy döntött, hogy nem szorong a tömegben így már itt kissé szétszakadt a csapat. A teljes 8 km-es utat végül is egy átszállással oldotta meg az üzemeltető  és Baláta megállónál átszálltunk a szemből érkező és folyamatosan ide oda járó alkalmi kisvonatra. A mi egy szem kocsink pedig visszament Szentára az ottmaradottakért. 
A mintegy 15 km-es sebességgel száguldó kisvonattal nagy élmény volt a jó háromnegyed órás utazás, és nézelődés. Nem utolsó sorban a túrakiírás felét azaz kb. 8 km-t nem kellett legyalogolni. A sok túrázó között öröm és megtiszteltetés volt látni Őrsi Annát aki a Magyar Sportturisztika egyik legnagyobb alakja , a nőknél pedig biztosan a legnagyobb napjainkban. Az 1000 mérföldes, háromhetes túráját én is napról napra követtem megcsinálta az első nőként a világon és hatalmas időeredménnyel.  Balátánál nem vacakolt az átszállásra várással, onnan már gyalog elhúzott a sínek mellett Kaszóra. Biztos előbb odaért mint mi a vonattal. A rendezőktől tudom, hogy teljesítette a 20+10km-es távot 5 óra alatt, amibe neki még egy gulyásleves ebéd is belefért. Minden idők legnagyobb létszámú Kaszó túrája volt ez a 101 fős részvétellel! 

A gyaloglás helyetti vonatozással nyert a csapat majdnem két órát (én eleve így is terveztem ezt a napot) Kaszóban felvetettem, hogy a két érdekes tanösvényt végigjárva is reális esély van arra, hogy elérjük a 14:10-es vonatot Szentában és azzal előbb hazaérhetünk. Persze így lemaradtam a hastánc bemutatóról és a Jó ebédhez sem szólt a nóta de nem mindenki ezért ment oda. A csapat egy része, végül is szintén így gondolkodott így Szabó Laci túravezető ezt ismertette a társasággal, aki akart önkéntes alapon velem tarthatott. 10 fő csatlakozott hozzám, kb a csapat fele.  


Mentünk egy kört a kirakodóvásárban , megnéztük az öreg mozdonyt Karácsony-t majd a technikai szünet után először a Lombkorona tanösvényt kerestük fel és jártuk végig. Ez valójában gyerekeknek való de sok felnőtt is végigjárta. Lassan ráférne egy állagmegőrző festés, mert kicsit kopottabb mint tavaly ilyenkor volt.A földre leszállva jelzetlen utakon a Baláta tó tanösvénye a Dr. Marián Miklós sétány végigjárására indultunk, néhányan felszaladtak a kilátóba majd a palló borítású mocsár és víz felett vezető úton jártuk be a területet többször voltam erre is szép és nagyon ötletes ez a tanösvény. 
A ragadozó növényként ismert Aldrovanda elragadta egy túratársunkat, Editet - nyilván a vega életmódja miatt így állt bosszút a növények nevében :-)  -   így innen már csak 10–en folytattuk a túrát. Tetszett, hogy a kilátóhelynél megritkították a növényzetet és sokkal könnyebb kilátni a nyílt  vízfelületre. A szép tanösvények után visszatértünk a kisvasút mellé és ott a rendelkezésre álló 1h 40 m  alatt kellett elérnünk a 6,5 km-re lévő állomást. 
Elmondtam a sporttársaknak, hogy ez lehetséges és nem megerőltető de folyamatosan haladni kell egy kényelmes tempóban. Így is volt. Bár a sín mellett tájékozódási probléma már nem volt így a csapat nagyon elnyúlt de szépen haladtunk és volt idő útközben nézelődni, fotózgatni a virágokat. Jolika ebi/aranyhalat is szeretett volna hazavinni a kis kerti tavába de végül beérte a békalencsével az nem tudott elúszni előle. 
Meleg és fülledt idő volt sok folyadék fogyott útközben, volt akinek el is fogyott de a vasútállomáson a kedves szolgálatban lévő vasutas palackos ásványvízzel kisegített néhány túrázót mivel a csapvíz nem volt iható. Köszönjük! A csapat eleje a vonat érkezése előtt kb. 15 perccel ért Szentára de három perccel az indulás előtt már együtt voltunk ismét. Érdemes volt belehúzni! 

kb. 10 km-t gyalogoltunk, átszelve a Kaszó térségi erdőket olyan területen ahol már régen nem járt turista, köszönjük a lehetőséget és remélhetőleg ezt a jó szokást megtartják legalább ezen az egy napon ezután is. Köszönöm a túrát és köszönöm hogy velem tartottatok.    

Még több fotó, katt a kis képre:
Kaszó - Szenta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése