2023. október 3., kedd

Gölle - Uzdpuszta - Kisgyalán

 Uzdpuszta





Uzdpuszta településről nem sok írásos emlék maradt fenn. A puszta Gölle külterülete volt. Uzd-puszta helyén a középkorban hasonló nevű helység feküdt, melynek az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék szerint már plébániája is volt. 1726-ban Bakacs Lukácsné, szül. Csoknay Éva, birtoka. 1856-ban Gaal Kristóf örököseié. Később Chernel Gyuláné szül. Svastics Róza a földesúr, majd Talian és Korda-birtok lett. 1945 után már csak pár család lakja, jelenleg lakatlan.

Szent-László kápolna



Leírás a Göllei hírmondó oldalról: Uzdpusztán ma már csak a romos kápolna hirdeti a néhai település helyét. A tetőzete, boltozatai beszakadtak. Csak falai és tornya dacolnak az időjárással és az elburjánzó bozóttal. Az épület formája képzett tervezőre vall. A kápolna 1882-85 táján épült, ekkor Chernel Gyuláné volt itt a birtokos. A család elhunyt tagjai a kápolna alatti kriptába temetkeztek. Az épület az 1950-es évek elején villámcsapás áldozata lett, ezt követően a kriptát kirabolták. Azóta a kápolna egyre pusztul, pedig még ma is érdemes lenne helyreállítani.

Fekete István






Az író életére végig rányomta bélyegét vallásossága, hazafias gondolkodása, amely miatt mellőzőtté vált.

A kis somogyi falu, szülőfaluja volt az egyetlen hely, ahol igazán otthon érezhette magát.

A Ballagó idő c. önéletrajzi regényében így vall erről:

"Ha mélyen magamba nézek, szeretetem határtalan határát egyetlen szó fejezi ki. Egyetlen régi-régi szó, amiben élők és holtak benne voltak, s ez az érthetetlen, de nekem mindent jelentő szó mondta ki, hogy Gölle".



A szülőfaluja pedig hálás a szeretetért, nemcsupán a Fekete család elhunyt tagjainak sírját gondozza, hanem őrzi és ápolja Fekete István szellemi örökségét is.

Az írót 1970-ban helyezték örök nyugalomra a budapesti Farkasréti temetőben, s 34 év után 2004. augusztus 14-én találta meg végső nyughelyét szülőfalujában Göllében, ahol a regényekből is jól ismert kedvenc Bogáncs kutyája hamvai is vele vannak.

Haza felé még tettünk egy kis kitérőt a közeli körtemplomhoz Kisgyalánra.

Kisgyalán

Római katolikus (kerek) templom




A település temploma Somogy megyében egyedülálló, excentrikus, ovális alaprajzú klasszicista stílusban épült templom. Gróf Niczkyné született Bribéri Jankovics Katalin adakozásából és költségén épült meg, a Szent Kereszt felmagasztalásának tiszteletére. Alapkövét 1779 szeptember 14-én helyezték el, azóta ez a búcsú napja és 1781-ben fejezték be. A templom masszív építmény, falai néhol két méter vastagok de sehol sem keskenyebbek 80cm-nél. Szószéke copf stílusú, főoltára rokokó. Oltárképe eredeti, 1876-ban festett rétegét újabb réteggel fedték be. Jelenleg a templom és a körülötte lévő parkosított rész szépen felújított és karbantartott állapotban várja a híveket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése