2016. szeptember 22., csütörtök

A PÖRBÖLYI TITÁN

Mindig lenyűgöznek a természet csodái. Magyarországon  - szerintem - nagyon sok olyan hely, látnivaló van amit ismerni kellene mindenkinek, hiszen ezek a valódi értékek. Mégsem ismerjük, nagyon alacsony az igény erre .  Lehet, hogy ennek gazdasági oka is van mert az utazás nem olcsó, sokaknak ideje nincs de talán elsődlegesen az igények vagy igénytelenség az ami fontosabbá tesz egy kocsmát mint pld. Magyarország legnagyobb fájának megnézése, megtapintása. 
(Korábban a fa csak mint Magyarország legvastagabb fája szerepelt a  nyilvántartásokban azonban a dendrológusok szerint ez egyben a LEGNAGYOBB FA címet is kiérdemli) Fogadjuk el!
Ez a hatalmas fa a Gemenci erdőben a Bajai Duna-híd a Türr István-híd közelében a Móricz - Duna holtág szélén a Simon-szigeten áll. Ez ugyebár árterület a fa csak akkor közelíthető meg, ha a Duna vízállása Bajánál 480 cm alatt van. Esetünkben 263 cm volt a vízállás. A Gemenci erdő egyben vadászterület is, így szarvasbőgés idején részleges erdőlátogatási tilalom lép életbe. Így volt ez most is, de tekintve, hogy csak 9 óra után léphettünk volna az erdőbe kértem és kaptam egy jó óra engedményt a Gemenc Zrt.-től.
A túra napja volt 2016-évben az Autómentes Nap, a  forgalmi engedély felmutatásával ingyenesen utazhattunk a vonaton.  Egyre ismertebb ez az akció és kell és érdemes is vele élni. Ennek a napnak a vonatjegy ára 100%-os áron 4400 Ft lett volna fejenként, a 0 Ft lényegesen kevesebb.  Ahogy 2015-ben úgy idén is kellemes túraidő volt és ismét sikerült egy 'bakancslistás' pontot kipipálnom.
A hajnali vonatozás közben még kicsit szemerkélt az eső de mikor Baja-Dunafürdőn leszálltunk már sütött a nap és így volt ez egész nap. Kellemes túraidőnk volt a hajnali eső kissé csúszóssá tette az utakat néhány helyen de ezek kerülhetők voltak.
Az Alföldi Kéktúra útvonalán  Duna és a Vén-Duma torkolatánál kezdtük meg a gyalogtúránkat, a piros sávval fonódik ez a szakasz. A szabályozás következtében átvágott kanyar másik oldalán a Koppány-sziget található, csak csónakkal, hajóval lehet átmenni. Ez a terület a Kalocsai Érseki Uradalom része volt, az 1897-98 évi szabályozás idejére a korábban itt lévő két falu - Pandur és Kákony magyar-rác vegyes lakosságát 1805-ben már áttelepítették mivel az árvizek nagyon sok kárt okoztak.
A kéktúra a Vén-Duna partját követi, jól járható széles földút. Tábla erdők itt is vannak és sok új és régi pihenőt is láttunk.

A Vén-Duna után a Cserta-Duna holtág partján mentünk, ez már lényegesen kisebb. Különböző műtárgyakkal próbálják a vizet erre terelni, kevés sikerrel.
A kéktúrától elköszöntünk, majd kiértünk a nagyon forgalmas 55-ös útra. Ezen csak rövid, néhány száz métert kell menni majd a máris az erdőbe értünk a piros sáv jelzést követve.
Egy szép hosszú egyenes vezet a Móricz-Duna holtág felé. Nagy fakitermelés van ezen a területen, és amikor elértük a Gemenci erdészet által kijelölt 'zöld falevél' jelzést a piros sávunk K-re fordult mi viszont NY felé követtük a jeleket.
Itt egy  kisebb holtágat a Simon Dunát  gázlón keresztezi az út. A teherautók a fa kiszállításánál itt hatalmas sarat dagonyáztak össze nekünk de ha már eddig eljöttünk nem adhattuk fel.
Át is keltünk a sár meg majd lekopik. Erdei ösvény vezet a Móricz-Duna holtág szélén, a tarvágás területén a napon egy jót pihentünk, néztük a sárban szenvedő járműveket de hát ez Gemenc.
Már nagyon közel jártunk és az irtás után belépve az erdőbe ott állt előttünk A FA !
Azt hiszem az a pillanat amikor egy ilyen óriás egyszer csak ott van előtted, megfoghatod, körbe járhatod és szinte érezni azt az életerőt ami egy szép egészséges 12 m kerületű, 38 m magas és kb. 80-100 éves fából sugárzik semmivel nem hasonlítható össze. 
Mi is csak álltunk csendben és tisztelettel a PÖRBÖLYI TITÁN előtt - ezt a nevet kapta az erdészettől. Készült ide pihenő, van információs tábla is a fekete nyár fajról és még több érdekesség. Bakancslistám elején volt ennek a FÁNAK a látása, hát sikerült, nagyon örültem neki.
A sokszínű, érdekes, durva kérge, a rátelepedett kis gombák, a szinte a fából kinövő kis tölgyfa mind kis érdekességek. Az összenőtt 4 törzs kb. 4-5 m-en ágazik szét, de mivel  ez bőven 130 cm felett van így a dendrológia szabályai szerint ez egy fának számít - és még szinte gyerek, növésben van.
Visszaúton ismét átkeltünk a sáron de most könnyebb volt a teherautók jobb nyomot hagytak. Próbáltam kikerülni de itt a mocsaras Simon - Duna holtág miatt ez gyakorlatilag nem lehetséges. A piros sávunk a Magyar Zarándokúttal és Zöld falevéllel fonódva vezet tovább.
Széles, jól járható erdei úton haladtunk, volt közben vadetető, sózó, láttunk őzet, hallottunk és villanásnyira láttunk vaddisznót, némi szeder is akadt még majd gyorsan elértük a Pörbölyi Vadászház épületét.
Ez a szokásosan szép és színvonalas létesítmény a vadászokat szolgálja. Még egy kis füves erdei út volt vissza és elértük a   Potyka Csárdát.
Ez a híd lábánál található és természetesen kitűnő lehetőség egy valód, jó kis Bajai-pontyhalászlé elfogyasztására. Így is tettünk, majd leöblítettük a halakat akik még úszni akartak. A halászléhez chilly csepp is járt. A pincér szólt, hogy csak óvatosan! Jobb lett volna hallgatni rá. :-)
A híd mellett le lehet menni a Duna partra alacsony vízállásnál is jó széles itt délen a Duna, a túloldalon Baja látszott a távolban, kicsit nézelődtünk majd megkerestük a feljárót a vasúti megállóhoz, ami nem is volt egyszerű.
Pár perces várakozás és haza vonatoztunk a piroskával, kicsit kényelmetlen volt de azért sikerül szundítani egyet.
Ez a fa hatalmas élmény aki teheti nézze meg de figyelni kell a vízállásra!

Még több fotó, katt a kis képre:
A PÖRBÖLYI TITÁN

2 megjegyzés: