2016. december 9., péntek

Turista voltam Kaposváron

"Városi séta a Tourinform Iroda szervezésében." - hirdették a Facebookon. Egyből feltűnt ez a kis rövidhír és meg is osztottam ismerőseim között.  Az átlagos kaposváriaknál úgy hiszem kicsit jobban ismerem városunkat, a műemlékeit és műemlék jellegű épületeit. Pár éve szinte kivétel nélkül megnéztem, lefotóztam és nagy részük történetét, is próbáltam megismerni a Corvinus Egyetem pályázata kapcsán és eléggé sikeresen. Szülővárosom és lakhelyem is Kaposvár talán ezért is jött az igény, hogy most is menni kell mert mindig tanulhat valamit az ember a szakképzett idegenvezetőktől akik olyan információkat is elmesélnek melyek nem annyira ismertek. Ezúttal a mottó: „Színház az egész világ!” - Csiky-séta belvárosi sztorikkal és édes meglepetéssel, útvonala: Fő utca - Kossuth tér - Ady Endre utca. Mesélő: Máyerné Bocska Ágnes volt.
2016.12.16.-án egy másik útvonalon lesz városnézés! Az indulás helyét nyomozzátok ki :-) 
A sok helyen  hirdetett rendezvény programjából egyetlen de talán fontos mondat maradt ki, az, hogy honnan indul a Városnézés.  Értelemszerűen a Tourinform irodához mentünk többen is, de sehol semmi csak néhány várakozó ember. A bosszankodók elsétáltak én  is, aztán csak azért is vissza mentem és bementem az irodába ahol azt mondta egy úr, hogy az Együd-nél volt az indulás. (facebookos oldalukon később beírták az indulás helyét, de akkor már minek)
Elindultunk hát néhányan arra és szembe is találkoztunk egy kb. 30 fős  csapattal, Őket kerestük. Az elejéről sajnos lemaradtunk.  A séta során Kaposvár Fő utcájának és az Ady Endre utca elejének jellegzetesebb épületével ismerkedhettünk meg és természetesen kaptunk bővebb információt is.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül néhány épületet pár szóval és képpel megmutatnék.

A kaposvári Belváros a 19. század második felében, illetve a 20. század első évtizedeiben kapta mai formáját. Épületei főként eklektikus stílusúak, vagy a szecesszió jegyeit viselik magukon. A Fő utcát 1987-ben zárták le a járműforgalom elől. A Kossuth teret – a sétálóutca folytatásaként, a környező utcákkal együtt – 2003-ban újították fel. A felújítási munkák keretében díszburkolatokkal, díszes kandeláberekkel, padokkal és a teret átszelő szökőkút-kompozícióval látták el, a járműforgalom elől teljesen elzárták.


Anker ház


Az épület szecessziós stílusban épült fel 1913-ban. A tervezője Pilch Andor volt, és eredetileg ez az épület szolgált Kaposváron a megyei takarékpénztár épületéül.  Homlokzatát ezért is díszíti egy méhkas, amely a szorgos gyűjtögetés, a takarékoskodás jelképe. Ez volt Kaposvár első liftes épülete.

Arany Oroszlán Gyógyszertár
 
A kaposvári Arany Oroszlán Gyógyszertár a város legrégebbi gyógyszertára, egy 1774-ben épült műemlék épületben működik. 1875 és 1879 között dolgozott itt segédként Rippl-Rónai József, aki később a Budapesti Tudományegyetemen oklevelet szerzett és még néhány hónapra visszatért az Arany Oroszlánba.

Vármegyeháza
A somogyi vármegyeháza, később megyeháza Kaposvár egyik kiemelkedő klasszicista műemléképülete, melyben a Somogy megyei önkormányzat és a Rippl-Rónai Múzeum egy része (kiállítások, könyvgyűjtemény, régészeti és képzőművészeti osztály) működik
Kemény Palota
A kaposvári neoreneszánsz Kemény-palota Kaposvár belvárosának egyik legimpozánsabb épülete. A lakóház 1904-ben épült Kovács Frigyes tervei alapján. Az egykori zeneiskola épülete csak kívülről tekinthető meg. A kaposvári épület ma lakásoknak, az OFOTÉRT-nek, a Tourinform-Kaposvári irodának is  helyet ad.

Dorottya ház

A ház a 18. században épült, barokk stílusban az Esterházy család számára.  Egykor a család Somogy vármegyei uradalmi központja volt. Nevét Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon című vígeposza nyomán kapta, melynek cselekményét ide helyezte.  Az épület ekkor még csak földszintes lehetett, igen egyszerű homlokzati architektúrával. A 19. század folyamán átépítették és egy emeletet is ráépítettek. Mai formáját a 20. századi helyreállításokat követően nyerte el.

Városháza
A tér déli részén található a Városháza impozáns neoreneszánsz épülete. A Fogadó a Bárányhoz nevű szálló szomszédságában emelt palota a 20. század elején épült. A Kopeczek György és Kertész Róbert tervezőtehetségét dicsérő épületben nemcsak a polgármesteri és a járási hivatalt találjuk meg, hanem néhány műalkotást is. Ilyen például a város díszpolgárainak nevét felsoroló márványtábla, a városcímer, a kaposvári vár épületének festménye, vagy Kossuth Lajos és Deák Ferenc egész alakos portréi, valamint a festett ablakok és a tetővilágító, amely Róth Miksa kiváló üvegfestő keze munkáját dicséri. A Városháza lépcsőházában helyezték el az eredeti Gugyuló Jézus-szobrot is, miután a Csalogány utcai szoborfülkéjéből 2003-ban ellopták és a rendőrség megtalálta.

Székesegyház
A tér északi felén helyezkedik el a Nagyboldogasszony-székesegyház, amely Magyarország egyik legnagyobb temploma, tornya már messziről jól láthatóan magasodik a város fölé. Kaposvár városképének egyik legfontosabb eleme, a Kossuth tér és a város egyik legszebb épülete. A jelenlegi neoromán épület - sorrendben a harmadik templom ezen a helyen - már 1886 óta a város és a katolikus hitközösség egyik jelképe. Közvetlen szomszédságában helyezkedik el a Székesegyházi Plébániahivatal, a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és a Püspöki Palota.

Erzsébet Szálló
A város főtere egykor két neves szállóval is büszkélkedhetett. 1901-ben épült fel a tér délnyugati részén az Erzsébet Szálló, amelyben egykor nemcsak fogadó működött, hanem ott kapott helyet a Forgalmi Adóhivatal és a rendőrség is. Külön érdekessége a díszes saroktorony, a Zsolnay cserepekkel, melyet - formájára utalva viccesen - „bagolyvárnak” is neveztek.

Kapos Hotel
A székesegyházzal szemben egykor - a Pityók vendéglőt és a Fekete Sast követően - a Korona Szálló állt. Az épület az Esterházyak tulajdonában volt, és 1912-ben alakították át.
A szép, szecessziós stílusú, kétemeletes szállóról ma már csak a régi fotográfiák tanúskodnak. Helyén az 1960-as évektől a tér stílusától idegen Kapos Hotel fogadja a vendégeket.

Rigó Jancsi


A rigójancsi néven közkedveltté vált habos süteményt Rigó Jancsi cigányprímás és egy belga hercegné nagy botrány kavaró szerelmi kapcsolatának és egy pesti cukrásznak köszönhetik az édesszájúak. Emléktáblát állítottak Kaposváron Rigó Jancsinak (1858-1927), az egykori híres cigányprímásnak. A táblát  a korábbi Korona Szálló (ma Kapos Hotel) falán helyezték el, ahol a kalandos életű tehetséges hegedűs az 1870-es évek elejétől Barcza József híres zenekarában játszott. Rigó Jancsi 15 évesen került a városba, ahol későbbi apósa zenekarában játszott, majd 24 évesen saját zenekart szervezett, és elhagyta Kaposvárt. A legenda szerint a csokoládés tetejű, piskótás, kakaós-tejszínhabos édességet Rigó Jancsi kérésére készítette el cukrász barátja, és a szerelmesek kapcsolatát volt hivatott kifejezni. 

Egykori gimnázium, majd Pénzügyi Palota
A Kossuth szobor mögötti épület a Fő utcát és a Teleki utcát választja el egymástól. 1864-ben épült gimnáziumnak, majd amikor 1898-ra felépült az iskola új épülete, a pénzügy-igazgatóság költözött ide, később élelmiszeripari szakközépiskola és technikum lett. A 21. század elején teljesen lebontották, majd 2010-re nagyjából eredeti formájában visszaépítették, jelenleg a megyeszékhely egyik legelegánsabb lakó- és irodaháza.
A Haza Kis Polgárainak
A város főterének legidősebb épülete a Haza Kis Polgárainak feliratot viselő, egyszerűségében is gyönyörködtető épület. Itt mindig is iskola működött. A 18. században egy aprócska, fából készült elemi iskola, majd helyén 1832-ben készült el az immár kétemeletes iskolaépület. Volt kollégium, szakközépiskola, ma a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium általános iskolája működik itt. Az épület előtt Fritz János 1977-ben felavatott Csokonai–mellszobra áll.
  
Időjelző ház
1913-ban készíttette a Kaposvári Szépítő Egyesület. A székesegyház mellett található.
Vidor Palota

1909-ben épült, Himmler Dezső tervei alapján. Különlegessége, hogy ez az egyetlen patinás épület a városban, ahol a tervező neve fel van tüntetve a bejáratnál. További érdekesség, hogy Kaposváron először ennek az épületnek az ablakai voltak ívesek, nem pedig egyenesek felül, valamint a szecessziós épületek sorában ugyancsak kuriózumnak számított a növényeket ábrázoló díszítése. A lakatosmunkája Dausek Gézát dicséri.
A palota tulajdonosáról, dr. Vidor Ferencről, az akkoriban városszerte ismert ügyészről kapta a nevét. Alsó szintjén üzletek, felül pedig lakások kaptak helyet.



A séta végén Kiss-Bencze Pékárú és Sütemény boltjába tértünk be ahol  megkínáltak bennünket egy Király-szelettel. Nagyon finom volt, köszönjük.  A választékot látva bátran merem ajánlani a helyet az édesszájúaknak.   




Még több fotó katt a kis képre:
Kaposvári séta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése