2015. november 14., szombat

Csipkebogyó-szedő túra

Közel 70 természetjáró vett részt ezen a szép őszi napon a túrán. A különbuszt teljesen megtöltő csapatot a Meteor TTE. részéről Sármezey Ferenc vezette, csatlakoztak hozzájuk más egyesület tagjai is. 
Antalszállásról a piros + jelzésen indultunk el, az erdő széli út enyhén emelkedett. A dombtetőn már feltűntek az út szélén a pirosló csipkebogyó bokrok valamint szép nagy szemű kökényt is találtunk itt.  Kár volt nem leszedni mert a későbbiekben hasonlóan szép termést nem is láttam.
Egy viszonylag új esőbeálló mellett a dombtetőn megpihentünk és összevártuk a csapatot, a nagy létszám miatt erősen elnyúlt már a csapat.   Téglaházi tádéfa ( vajon honnan ez az érdekes elnevezés) érintésével Somogy és Baranya megyehatárán túráztunk, D-felé elnézve a mély völgyekben még itt ott megmaradt a köd de a távolban a Mecsek vonulatai is szépen látszottak.
A nagykiterjedésű csipkebogyó mező a Vuncs-tetőn található talán egy egykori nem fásított erdőirtás helyén. Kb. egy órán keresztül szedegethette az erdei terméseket aki akarta. Elég sok galagonya is volt erre viszont kökény az nem. Később már az erdős részen volt még egy nagyobb bokor de lényegesen apróbb szemű.

Az erdei haszonvétel mértéke:
Gomba, vadgyümölcs illetőleg gyógynövény egyéni szükségletet meghaladó, vagy nem állami területen történő gyűjtése csak az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával gyakorolható.
Az egyéni szükségletnek személyenként és naponta legfeljebb a) 2 kg gomba, b) 2 kg vadgyümölcs, c) 2 kg gyógynövény gyűjtése minősül.
Az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható.

A talajt vastagon borította már a sokszínű erdei avar, itt ott még a fák  őszi színekben tartogatták  a leveleiket , melyek a legkisebb fuvallat hatására is záporoztak ránk.
A szép őszi erdőben elértük a Sefag erdészeti útját és ezen - a piros sáv jelzésen -  indultunk vissza Kisbőszénfa felé.
A Szarvasfarm területén sok állatot is láttunk de a szarvasokat csak messziről, viszont a békés csacsikat és kecskéket közelről is megnézhettük a gyerekek pedig még simogathattak is.
Különbuszunk érkezéséig a Kerékkötő csárdában tudtuk pótolni a folyadék veszteségünket majd gyorsan vissza is érkeztünk a városba.

Köszönöm a túrát.

******************************

Egy héttel később:
A kökény lekvár egyszerű és jobb is, a hecsedlit legközelebb megveszem a boltban!


 
Csipkebogyó
A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa (Rosa rugosa) gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs, seggvakaró, bicske.
A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra elvész.
A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet. A csipkebogyót (Cynosbati pseudofructus (cum seminibus)) gyógytea, gyümölcsbor, szörp, vagy lekvár, mártás, leves készítésére használjuk. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére. Bort is készítenek belőle. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50 °C fok körül megsemmisül.
Kökény
A kökény (Prunus spinosa) a rózsafélék családjába, azon belül a szilvafélék (Prunoideae) alcsaládjába tartozó közismert, cserje termetű növényfaj. Ez a tövises cserje a szilva egyik rokona. Magyar népies nevei: kökény, boronafa, koronafa, ekegúzs, kininfa, kökönye, tövisfa, zabszilva.
Az 1–4 m magasra is megnövő lombhullató cserje sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Növekedése szabálytalan. Lassú növekedésű, hosszú életű. A rövid hajtások tövisben végződnek. Gyökerei messzire kúsznak, gyökérsarj telepeket képez. Kérge sötétszürke, később repedezik. 2 virágrügy fog közre egy hajtásrügyet. Kisméretű levelei szórt állásúak, egyszerűek, elliptikusak vagy lándzsásak, szélük aprón fűrészes-csipkés, fonákjuk rendszerint molyhos. A levélnyél legfeljebb 1 cm-es. Virágai 1-1,5 cm átmérőjűek, fehérek, ötszirmúak és a lombfakadás előtt nyílnak.
Almával gyümölcséből mártás készíthető, amit húsokhoz és vadhúsokhoz ízesítőként egyaránt felhasználhatunk.
Mézzel, gyógyító hatású dzsem, vagy zselé készítésére használhatjuk.
Gyümölcsbor készítésére is alkalmas. (Híres a spanyolországi Navarra környékén előállított Patxaran).
Likőrt is készítenek belőle, de fogyasztják cukrozott gyümölcsként, aszalva vagy gin hozzáadásával 1-2 hónapig érlelve.
Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas. Szeptemberben érik. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz.
Galagonya
A galagonya (Crataegus) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Maloideae alcsaládjába sorolt növénynemzetség. Általában tövises cserjék, vagy kis fák. A galagonyát gyógynövényként is alkalmazzák: jótékony hatással van a szívműködésre. A galagonyát, ezt az akár 9 m magasra is megnövő bokrot évszázadok óta ültetik legelők és telkek köré, hogy kerítés magasságúra lenyesve je­lölje a birtokhatárokat. Kerítésként ültetve nemcsak távol tartja a hívat­lan látogatókat, de a szemet is gyönyörködteti: apró, fehér virágain és élénkpiros bogyóin kívül nagy tövisei vannak. Egyes fajtáinak virága dög­szagot áraszt. Ráadásul sokáig a balszerencse és a halál szimbóluma volt, mivel a néphagyomány szerint Jézus töviskoszorúja is galagonya­ágakból készült.
A Kárpát-medencében négy faj őshonos: egybibés galagonya, fekete galagonya, rózsaképű galagonya, cseregalagonya.
A galagonya a népi gyógyászatban szívgyógyszerként alkalmazott gyógynövény. Jótékony hatását a 19-20. század során igazolták. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki.
 
Forrás: Wikipédia.

Még több fotó, katt a kis képre:

Csipkebogyó-szedő túra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése