2018. április 28., szombat

Szemétszedés Tókajban

A természetjáró egyesületek munkája sokrétű. Elsődlegesen a tagság illetve az érdeklődők részére túrákat szerveznek, de aktívan közreműködnek a természetjárás feltételeinek kialakításában is. 


Turistautakat alakítanak ki, jelzéseket festenek és újítanak fel, forrásokat építenek és tisztítanak, teljesítménytúrákat szerveznek és bonyolítanak, túramozgalmakat találnak ki és működtetnek és természetesen közreműködnek az erdők takarításában a szemétszedésben is.  Tisztelet illeti azon tagtársakat akik a munkából is kiveszik részüket és nem csak túrák örömeit élvezik!
Természetesen aki most nem ért rá egy hét múlva  bekapcsolódhat a munkába a Kőér-forrásnál!
A TTSE ezen a szép április végi napon pár nappal a Föld Napja után a Tókaji Parkerdő kitakarítását tűzte ki célul és sikeresen meg is valósította. Kb. 20 fős csapatunk több útvonalat bejárva a bekötőút és Dózsa telep közötti erdőrészen tevékenykedett illetve a tó partján körben összesen 9 zsák szemetet szedtünk össze.  
Véleményem szerint annak ellenére, hogy volt mit összeszedni az erdő viszonylag tiszta volt, elég gyorsan munka nélkül maradtunk és a SEFAG munkatársa elszállította a zsákokat. Velünk egy időben egy másik, – kisebb - csapat is szedte a szemetet , nem tudom Ők kik voltak.  Sajnos a Somogy megyei természetjáró egyesületek többsége nem végez ilyen munkát, sőt akad aki még a rendezvényei maradékát is az erdőben hagyja, lásd a szalagozásokat.
Tény, hogy a természetjárók nem szemetelnek, haza visszük az üres üvegeket, és zacskókat nekünk ez természetes. Sajnos ez nem általános. Az iskolai oktatás színvonalának  ‘változása’ sajnos egyre inkább igénytelen gyerekeket , és ebből eredően felnőtteket termel, valahol valami nem jól működik különben nem lenne szükség ilyen munkára!

Miután végeztünk, az egyik pihenőhely közelében az egyesület szalonna sütést szervezett a résztvevőknek, sokan éltek is a lehetőséggel , én megettem nyersen, úgy is finom volt. 
Megnéztük a csoportosan napozó teknősöket, Becks kiszimatolt egy geoládát is Szilvinek majd egyénileg haza indultunk. 
A fotók egy részét az internetről vadásztam össze, – a feliratokat –, ebből is látszik, hogy a probléma sajnos az egész országban ismert és általános! Tehát ezek a táblák nem saját felvételek!
... vagy ha ez túl bonyolult: 


Még több fotó, katt a kis képre:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése