2013. július 23., kedd

Aligától-Aligáig Gyalogos Balaton körtúra



Aligától Aligáig Gyalogos Balaton körtúra Teljesítési számom: 049/2013

A túramozgalom kiírója a MÁV Vezérigazgatóság SC. Természetjáró szakosztálya. Honlapjukon az útvonal kialakítás rövid története és a teljesítők listája is elérhető.


Táv összesen a füzet szerint ajánlott útvonalon: 398 km,

Szint összesen a füzet szerinti irányban bejárva: 5970 m

(az újabb kiadású füzet szerint a táv 400,5 km)

2011-2013 között sikeresen végigjártam ezt a túramozgalmat is. Az általam tapasztaltakat - jót és kevésbé jót - minden túráról a túrabeszámolókban osztottam meg mindazokkal akit érdekelhet. 
Összességében csak annyit érdemes tudni, hogy ez egy nagyon szép és érdekes túraútvonal. Az igazoló füzet szerint 398 km a hosszúsága ha az ajánlott útvonalon járjuk be de ez természetesen változó. Vannak kötelező pecsételő helyek - többnyire vasútállomásokon, és van 58 db olyan pont ahol a helyet és a túrázót is ábrázoló fotóval kell igazolni annak teljesítését. A túramozgalom sok helyen vezet jelzetlen utakon ezért a tájékozódási képesség és a terület térképe vagy GPS mindenképpen ajánlott, ezekre az érintett szakaszok leírásánál ki is tértem részletesebben.
Sajnálatosabb az, hogy nincs a mozgalomnak karbantartása még informatív jelleggel sem. Több kötelező pecsételő helynek ajánlott vasútállomáson már egyáltalán nincs szolgálat így más helyeket kell keresni, és van olyan szakasza is ami az ajánlott útvonalon teljesen járhatatlan, részben az utak nem léteznek vagy magánterületté váltak és elkerítésre kerültek.
Somogy megyei lévén az egyes túraszakaszok megközelítése és végigjárási iránya a mindenkori logisztikai helyzethez igazodó volt, a listában a felsorolás az igazoló füzetnek felel meg de ahol a címsor végén <-- található ott a teljesítési irány fordított volt. Az egyes szakaszok hossza általában megfelelő és egy túranapon teljesíthető. Én egy szakaszt, a 10-est csináltam két részre vágva mivel hosszúnak és nagyon szintesnek találtam, viszont az 1-2-3 szakaszt, mivel ezek rövidebbek két túrával tudtam teljesíteni. 
A túramozgalom - főleg a déli parton - sok érdekes és az útvonal közelében lévő nevezetességet elkerül, amennyiben időtök engedi érdemes ezeket a kitérőket megtenni, hiszen ki tudja mikor jártok arra legközelebb.

Jó olvasgatást és még jobb és szebb túrázást kívánok mindenkinek megyénkben Somogyban és körben az összes Balatoni megyében.




01 és 02/1 szakasz Balatonaliga - Balatonfűzfő <--
02/2 és 03 szakasz Balatonfűzfő - Alsóőrs <--
04. szakasz Alsóőrs - Balatonfüred <--
05. szakasz Balatonfüred - Tihany
06. szakasz Tihany - Örvényes
07. szakasz Örvényes - Zánka <--
08. szakasz Zánka - Ábrahámhegy <--
09. szakasz Ábrahámhegy - Badacsony <--
10/1 szakasz Badacsony - Szigliget (Balatonederics) <--
10/2 szakasz (Raposka) - Szent György-hegy - Tapolca
11. szakasz Tapolca - Vonyarcvashegy <--
12  szakasz Vonyarcvashegy - Keszthely <--
13. szakasz Keszthely - Balatonszentgyörgy
14. szakasz Balatonszentgyörgy - Kéthely <--
15. szakasz Kéthely - Balatonfenyves
16. szakasz Balatonfenyves - Balatonboglár
17. szakasz Balatonboglár - Balatonszemes
18. szakasz Balatonszemes - Balatonföldvár
19. szakasz Balatonföldvár - Balatonendréd  <--
20. szakasz Balatonendréd - Siójut
21. szakasz Siójut - Balatonaliga


Balaton körtúra igazolófüzet

A túramozgalom végigjárása során készített igazoló fotók, itt ne keressetek művészfotókat hiszen a képek nagyrészét kézből visszafényképezve csináltam, hogy én is és a hely is rajta legyen, már amikor egyedül túráztam.
Balaton körtúra igazoló fotók


2 megjegyzés:

  1. A hiányosságokat jelezted a megfelelő fórumon? Mert ha nem, akkor itt hiába írtad le nekünk, valószínű azóta sincs változás. Nem értem.....Somogyban nincs munkatúra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kornélia!

      Köszönöm a bejegyzésedet, nem tudom ugyan, hogy mit értesz megfelelő fórumon de az alábbiakat tudom elmondani erről a három évvel ezelőtti túráról:

      - nem értem a számonkérésedet Somogy megyén, mivel több megyét is érint az útvonal. Itt bizony nagyon sok munkatúra van és a természetjárók teszik a dolgukat a természetjárás érdekében. Szerveznek, festenek, utakat takarítanak ahogy kell. Valamit viszont elfelejtettél figyelembe venni ennek a túramozgalomnak a gazdája BUDAPESTEN van ők kapták érte a pályázati pénzt, ők dolgozták ki az útvonalát és ma is ők kezelik. Itt ezt ellenőrizheted, és remélem rajtuk is számon kéred ugyanígy a hiányosságokat:

      http://termeszetjaro.hu/turamozgalmak/balaton_kortura

      - Az MTSZ Honlapján is szerepel ugyanez az anyag nyilván a túramozgalom kiírói olvassák, ott megtalálod most is:

      http://termeszetjaro.hu/cikk/aligatol_-_aligaig

      - a teljesítés igazoláshoz az akkori kiértékelőnek elküldtem a füzetemet ahogy kell, megkapta az összes igazoló fotót ahogy kell és megkapta ugyanezt a link listát is. Hogy megnézték vagy sem az az Ő dolguk.

      - az itt olvasható teljes anyagot lelopta a blogomról a BTHE és más neve alatt közölte le. Ez eleve undorító de egy Budapesti egyesület ezt is megteheti, és talán még többen is olvassák igy:

      http://www.bthe.hu/index.php/bthe-turamozgalmak/item/376-aligatol-aligaig-gyalogos-balaton-kortura

      - A Turista Magazin is átvette az első részét a túrabeszámolóknak, remélhetőleg ezt is sokan olvasták.

      http://www.turistamagazin.hu/hz-turablog.html

      Ezek után úgy gondolom, hogy minden lehetséges módon egy gyakorlott túravezetőtől elvárható módon tájékoztattam a túramozgalom kezelőit és a túrázókat is!

      Ha Te nem így gondolod természetesen várom javaslataidat!

      Természetbarát üdvözlettel: Hevesi Zoltán túravezető

      Törlés