2022. január 30., vasárnap

A Deseda arborétumban jártunk

 A Deseda arborétum hídjára már nagyon ráfért a felújítás. Emlegették már kb. 2 éve de eddig nem történt semmi. 2022-ben viszont eljött a változás ideje. A SEFAG 01.12.-én tette közzé honlapján, hogy lezárja a hidat. A tél kellős közepén ez kicsit meglepő de talán attól tartottak, hogy ha befagy a tó akkor itt sok ember fog korcsolyázni, és közben a hidat is használnák, szóval jobb a biztonság. Egyetértek ezzel, két héttel a kihirdetés után kimentünk kicsit körülnézni és már a munkák is megkezdődtek. Azaz kerítést emeltek a híd mindkét végére és a közepén felszedték egy pár méteren a járó felületet. Mondjuk így nehéz lesz tartani a határidőt de mint tudjuk csodák igen is léteznek. Ezen a kis 5 km-es, oda vissza sétán ezt láttuk:



Magyaregres felől indultunk az arborétumba mert elvileg onnan semmi akadály nincs, igaz a turistautak.hu térképe nem ezt mondja, de mit várhat az ember olyan térképtől amiről az autóút is hiányzik. A másik túrázásra használható térkép az OSM féle, már közelít a valósághoz. Nem tartalmaz valótlan információt és pontosan jelöli, hogy a DDP-t járók merre kerülhetik el a hidat az építés idejére. 

Turistautak.hu


OSM

A tuhu térképe szerint a Magyaregresről induló Petőfi utca  és az azt követő földút a "Híd felújítása miatt lezárva". Ebből természetesen semmi nem igaz. Az arborétum É-i bejáratáig ha nincs nagy sár autóval is kényelmesen el lehet jutni. Az utca elején egy villanyoszlopon van a hirdetmény a terelésről, az helyes információt tartalmaz, remélhetőleg hosszú életű lesz. Talán a közeli pecsételőhelyen is megtalálható, a kocsmánál több az ember. Szóval az arborétumba hátulról be lehet jutni és érdemes is, hiszen tavasszal a rododendronok virágzásakor már nagyon szép a természet és ez egész évben így is marad. 


A tó partján jöttünk végig, az egresi csónak kikötő mellett, egészen a hídig. A tó kezdetben teljes szélességben, később már csak részlegesen volt befagyva. A viharos szél és a hullámzás nyilván a vékony jeget feltördeli. 



Érdekes volt a sok vízimadár, a kacsák a vízfelület szélén de kint a jégen üldögéltek, míg a hattyúk teljes létszámban a vízben úszkáltak, le le merültek, szóval látszott, hogy mindenki jól érzi magát. Mi is. Az arborétum télen is szép, érdemes besétálni ha valakinek a DDP járás közben belefér az idejébe.










Reméljük nyáron már az új hídon fogunk átmenni.


  


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése