2018. november 24., szombat

Gyékényes - Zákány - Őrtilos

Párás, ködös de esőmentes napunk volt. Érdekes, hogy Kaposváron pedig egész sok eső esett mialatt mi 22-en Szabó Laci vezetésével a Dráva közelében lévő látnivalókkal ismerkedtünk.  2016-ban jártam erre szintén egyesületi túrán, akkor szép napos időben – érdemes a fotókat ott is megnézni. 
A látnivalók leírását  sem ismétlem meg, akit érdekel itt megtalálja.


Most Gyékényesig utaztunk vonattal , melynek vasútállomása valójában Zákányban található. (talán a migráncsok félrevezetése miatt) Keresztül sétáltunk  a település egy részén és a szőlőhegyen átkelve  hagytuk el a falut.  



Érdemes megjegyezni, hogy az OSM turistatérképe lényegesen használhatóbb ezen a tájon mint a turistautakhu féle. pld. az az aszfaltos, majd makadám út amin megérkeztünk Őrtilosra teljesen hiányzik a térképről.  A hegyről nagyon szép kilátás nyílt a Dráva völgyére valamint a Dráva – Mura torkolatra de ezt most kihagytuk, - a köd miatt.







Ezen a vidéken nagyon sokan foglalkoznak fenyő neveléssel karácsonyfa céljára. Szép normand ültetvényeket is láttunk és bizony már megkezdődött a fák kivágása is - egy hónappal karácsony előtt. Láttunk egy nagyon szép boszorkánykört is, ennyire jót még nem láttam korábban.





Nem hagytuk ki viszont azt a vendéglátóipari egységet ahol tekintettel az időjárás viszontagságaira némi Zwack féle orvosságot vettem magamhoz:

Amit tudni illik erről:

1790-ben dr. Zwack, a császári udvar orvosa, a Habsburg uralkodónak egy korty Unicumot kínált, mint emésztést elősegítő orvosságot.
A legenda szerint az uralkodó azt megkóstolva így szólt: 
Dr. Zwack, das ist ein Unikum! – egyben nevet is adva a gyógynövényitalnak.
Az Unicum védjegyét 1883. május 22-én, 805-071 számmal lajstromozták „az Unicum név alatt forgalomba hozott gyomorerősítő likőr megvédésére”. Az ital a Zwack család 1790-ből származó titkos receptje szerint készült.
Az Unicumot kezdettől fogva az eredeti gömbölyű palackban forgalmazták, címkéjén  vörös kereszttel. 1899-től kezdve ennek a használati jogáért évente tekintélyes összeget fizetett a cég a Magyar Vöröskereszt Egyesületnek. 1922 után ez a megállapodás megszűnt, ezért a kereszt színét  aranyra, a háttérét pedig pirosra változtatták, ahogy ezt mind a mai napig használják.
1886-ban Zwack József fia, Lajos is társ lett édesapja cégében, amelynek neve ezért Zwack J. és Társaira változott.





A Látó-hegy felé a P+ jelzésen indultunk és először a Fesztung emlékhelyet kerestük fel (lásd korábbi beszámolóban a leírását) 



A lassan emelkedő úton aztán megérkeztünk a Szent Mihály kápolnához. Zárva volt és persze a kilátás is elmaradt, pedig lombhullás után innen is nagyon szépek a nagy folyók és Horvátország is.  




A Z- jelzésre váltottunk át és elkezdtük az ereszkedést a Dráva felé, igaz útközben egy szintén nyitva tartó egység a csapat egy részét feltartotta. A vasúthoz levezető lépcső teljesen jó állapotban van és a korlát is - néhány métertől eltekintve - teljesen stabil. 



A vízparton szerencsére nem volt annyira ködös az idő hogy ne lássuk a Mura torkolatát, szenzációs ez a két folyó ahogy szélesen egymásba olvadnak. Most úgy tűnt a Dráva kicsit szelídebb volt míg a Mura szinte zúgva örvénylett.  





Magas volt a vízállás,  komoly vadvizes terület ez, a parton az óvatosság mindenképpen indokolt hiszen ebből az örvénylő, erős sodrásból nem igazán lehetne kievickélni.  Elkészültek a kötelező fotók majd némi izgalmat okozott, hogy egyszer csak begördült a vonatunk lényegesen korábban mint vártuk. 

Volt egy kis szaladás de mint kiderült csak beállt a vonat de még nem indult. Gyékényesen átszállva aztán hazadöcögtünk.
Kellemes kb. 10 km-es túra volt , kár, hogy az időjárás a kilátást lerontotta, köszönöm a túrát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése