Lassan már egy hónapja, hogy hazaértem de még mindig jó vissza emlékezni
néhány nagy evésre, a kaják jellegzetes ízére és persze sokat segít az
emlékezésben az amit haza is hoztam a “gasztro” túrákról. Úgy indultam el, hogy
talán a sok mozgástól és a számomra ismeretlen ízektől talán sikerül fogynom
néhány kilót. Ez nagyon nem jött be! A családi beszélgetések során amikor itthon
volt az unokám sokszor felmerült, hogy jajj mit tudtok ott enni és hogy van e ez
meg az stb. szóval a szokásos aggódás.
Most már a saját szememmel láttam, hogy ezen a téren egyáltalán nem kell
aggódnom. Van ott minden amin felnőhet az unokám, és bizony mindenből több van,
és szebbek is vannak mint nálunk megszoktam.
Jártam nagy élelmiszer bevásárló
központokban ahol a választék és azok kiszerelése messze nagyobb és jobb volt
mint itthon. Az ismert multik közül csak Spar-t láttam ott ez nem nagy szám.
Élelmiszer tekintetében állítólag a Woolworths a legjobb, nekem is tetszett.
A kajákról bennem a következők emlékek maradtak meg: a HÚS az alap
helyzetben marhahúst jelent, esetleg bárányt vagy végszükség esetén disznó húst
de a baromfi az nem hús azt nem nagyon ettem.
A marhahúst rengeteg módon
készítik el és természetesen a marhasültek az ételek királyai. Itt kell
megemlíteni, hogy a grillezés sokkal inkább része az étkezésnek mint nálunk,
erre a célra szinte mindenkinek van saját nagy gázgrill berendezése melyet
természetesen a férfiak kezelnek. (itthon a Praktikerben is lehet ilyen
készüléket kapni)
Ez egy nagyon komoly tevékenység hiszen aki nagyot akar
alkotni a pácolást azaz a húsok grillezésre való előkészítését is maga csinálja.
Természetesen lehet nagy választékban készen is kapni mindenféle pácolt húst. A
fűszerezés is sajátságos inkább keleties ízek és fűszerek a jellemzők aminek
talán az is oka lehet, hogy Dél-Afrikában nagyon nagy az Indiaiak száma,
különösen az ország K-i részén illetve a nagyvárosokban. Az indiai származású
lakosság anyagilag is a jobban ellátottak közé tartozik így fizetőképes a
keresletük. Ami jó azt pedig az afrikansz lakosság azaz a fehérek is átvették.
Amikor a 4 féle húst csak úgy vacsorára elkészítették a köret egy jellegzetes
helyi étel a PAP volt. Ennek fő összetevője a kukorica dara melyet áztatás után
nagy öntöttvas fazékban lassan sokáig főznek majd fűszerezik és tálaláskor
paradicsomos szószokkal ízesítenek. Állaga a hagyományos “bébipapihoz” hasonlít
az íze meg finom és nagyon jól lehet vele lakni. Igaz ebben a sülteknek is van
szerepük.
Én sört ittam hozzá de egyedül voltam ezzel a rossz szokásommal
állítólag gyümölcslét kell hozzá inni.
Sokkal több édességet cukrász süteményt pudingot, tortát esznek mint azt én
eddig megszoktam, pedig állítólag édes szájú vagyok. A készen kapott dolgok
mellett a házi készítésű granadellás pudingot és a csoki tortát kóstoltam ,
minden rendben volt velük.
Nyilván életritmustól is függ de ez a három hét étkezésileg úgy zajlott,
hogy a reggeli az mint ceremónia kimarad a napi étkezésből. A húsvét az kivétel
volt ebből a szempontból. Reggelire kávé és mellé valami rágcsálni való a
szokás. Itt a RUSK a neve annak a sokféle süteménynek amit a kávé mellé illetve
inkább bele mártogatva esznek.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy a sok féle
ízesítésű piskóta vagy kevert tészta esetleg kelt tészta anyagú süteményt szépen
elkészítik aztán valamilyen technikával tökéletesen kiszárítják úgy hogy színe
formája megmarad csak éppen kő kemény. Szárazon ehetetlen. Kávéba mártogatva
viszont nagyon finommá válik. Esetleg lehet még biltongot rágcsálni hozzá ami
szintén száraz de az anyaga marhahús , nekem ez nem jött be de a kutyákat el
lehet vele varázsolni.
Szintén marhából készül az a száraz kolbász - DRYWORS -
ami olyan mint egy ceruza nálunk, azaz nincs 1 cm a vastagsága és mint a ropit
úgy szokták rágcsálni, no ez finom hoztam is haza belőle.
A hétköznapi ebéd az általában valami gyors kaja egy gyors étteremből
ezekből aztán minden féle van, ettem tengeri herkentyűket , szusit, a
tengerparton.
Voltunk palacsintabárban ami olyan étterem ahol vagy száz féle
palacsintát lehet kapni, a hagyományos nálunk palacsintának megszokott is van de
mindenféle édes és sós töltelékkel ellátva is nagyon finom ételek készülnek itt.
Ennek a testvére lehetne a gofris kajálda, a frissen sült gofri mint köret
szerepel mindenféle egyebekhez, én pörkölttel ettem. Vannak nemzeti kaják is
ilyen pld. egy világos színű kolbász amit több féle módon is esznek de a
grillezésnél is szerepel a választékban BOEREWORS ROLL a neve.
Ha gyorsan kell enni pld. az utcán vagy a tengerparton sétálva akkor a
streetfood egyik helyi specialitását a szintén indiai eredetű SAMOOSA -t tudom
ajánlani.
Ezek a kis háromszög alakű sütik nagyon nagy töltelék választékkel
kaphatók és finomak, frissen, melegen érdemes enni és inni rá egy jó sört!
Szintén hasonló kis gyors kaja a FLAPJACKS ezt házilag is nagyon könnyű
elkészíteni mert hagyományos palacsinta tészta de sűrűbb és emiatt kicsi de
vastag amikor megsül. Meg kell kenni lekvárral vagy Marmite-val és akkor még egy
kis reszelt sajtot is elvisel, szóval édesen és sósan is finom. A MARMITE egy
olyan ízesítő szer amit nagyon széles körben használnak BOVRIL a párja, ez
utóbbi marhából készül még az előbbi kizárólag növényi eredetű. Ezek a kis
üvegek, mint nálunk az Erős Pista minden háztartásban is megtalálható és nagyon
finom. Az állaga majdnem fekete nagyon sűrű kulimász amit a kenhetősége miatt
nem célszerű hűtőben tartani. Hoztam belőle többet is és pld a kacsazsíros
pirítósomra szoktam tenni belőle ami zöldhagymával egészen finom. Legnagyobb
meglepetésemre a Marmite a Tescoban is kapható, szerintem sokan nem is tudják mi
ez.
Az esti étkezések általában nagyon bőségesek és ennek következtében nyilván
nagyon egészségtelenek voltak viszont nagyon jól estek. A marha és bárány sültek
alap élelmiszerek és a körethez sok zöldséget használnak párolva és nyersen is
ettem, minden nagyon finom volt. A beszélgetések során megtudtam, hogy a bárányt
egészen más módszerrel tartják mint nálunk. Ott nem legeltetnek hanem száraz
tápot etetnek velük emiatt az íze lényegesen eltér a hazaitól Melyik a jobb azt
nem tudom mert itthon kerülöm de a bárány specialisták szerint a hazai bárány
nem jó sültnek. Strucc hús szinte mindenhol kapható de a krokodil farmon kroki
husit is lehetett venni, én benne lettem volna, hogy megkóstolom de furcsán
néztek rám így aztán ez most kimaradt.
Nagyon emlékezetes volt az ökörfarok
pörkölt aminek az elkészítése külön szertartást jelentett. Az elektromos
fazékban egész éjjel főtt én többször bele szagoltam és kóstoltam és egyre jobb
lett.
Furcsa volt benne a sárgarépa de belátom ez így volt teljes. Megjegyzendő
hogy ehető falatokra darabolva lehet megvenni az ökörfarkat és nem szilánkos
benne a csont, szóval a henteseknek lehetne tanulni!
A levesek az egy külön sztori. Az általunk levesként ismert híg dolgok itt
nem ismertek, nem is esznek olyat. Mivel hiányom volt és az elvonási tünetek
miatt már haza akartam jönni sikerült gyors-leves port szerezni így aztán
megmenekültem. Azért kiderült, hogy van ott is leves és nem is
akármilyen.
A húsvéti ebéd része volt az az étel amit egyszerűen zöldborsó levesként
emlegettek, csodálkoztam is rajta, hogy ez miért annyira érdekes.
Elmesélem, hogy készül illetve mi van benne, kipróbáltam itthon is és
működik.
Kell bele legalább fél kg füstölt sonka, de ha több az nem baj, a fazékba
teszünk még vagy fél kg sárgarépát, két krumplit, egy nagy fej hagymát
mindezeket reszelve, egy egész zeller szárat kis fejjel, ezt felkarikázva és
néhány babér levelet, az egész cuccot egész éjjel lassú tűzön főzzük. Közben egy
csomag feles borsót beáztatunk éjszakára. (sárga vagy zöld változatban is jó).
Reggel kivesszük a sonkát és bele tesszük a feles borsót, addig főzzük amíg
megpuhul, ezzel egy időben fűszerezzük, fehér bors, füstölt piros paprika,
szegfűszeg (!) kell bele és mindez ízlés szerint. Ha minden megfőtt akkor
kihalásszuk a babérleveleket és az egészet botmixerrel össze turmixoljuk. Elég
sűrű zöld vagy sárga krémlevest kapunk ami ránézésre nem igazán
bizalomgerjesztő. A közben kihűlt sonkát kézzel szálakra szedjük és vissza
tesszük a lébe és hozzá adjuk a fagyasztott vagy friss zöldborsót. A levest
lassú tűzön addig főzzük amíg a borsó megpuhul. Ha kész öntünk bele egy kupica
cherryt és kész. Lehet enni, nagyon finom , kiadós sűrű leves valójában átmenet
a krémleves és a főzelék között.
Néhány szóban kitérnék a repülős kajákra is. Emiratessel mentem, minden tekintetben meg voltam elégedve velük, a kontinentális reggeli és az ebéd is finom és bőséges volt a sör és a kávé is megfelelt. Arab légitársaságról van szó tehát disznóhúst itt ne kérjen senki de az alkohol a gépeken nem tiltott.
Dubai repülőterén éjszaka jártam, enni inni ott is bőségesen lehet de azért ne itthoni árakra számítsatok. Ami itt a képen látható az kb. 7000 Ft volt.
Jó étvágyat!
További beszámolók a föld másik oldaláról:
Még több fotó, katt a kis képre:
Gasztrológia
Szuper lehetett a kiruccanásod!!!:))
VálaszTörlés