2017. április 7., péntek

Stephward Orchid

Dél-Afrika K-i partvidéke az Indiai óceán partján a meleg áramlatok miatt télen . nyáron forgalmas üdülőhely. Az óceán vize szinte egész évben alkalmas a fürdésre. Szubtrópusi éghajlata miatt  végképp nem érezhető, ha hivatalosan elérkezik a téli évszak. Az időjárás felettébb gyönyörű, a telek enyhék, a hőmérséklet az éjjeli órákban sem csökken 10 C° alá, nap közben 22-26 C° körüli hőmérséklet a jellemző. Egész télen szinte nincs csapadék. Nyáron a hőmérséklet általában nem haladja meg a 30 C°-ot, a levegő páratartalma azonban nagyon magas, melyet néhányan rosszul viselnek. Az év 230 napján süt a nap. Igazi paradicsom a meleget és a strandolást és az ORCHIDEÁKAT kedvelők számára.
 
Nyaralásunk során felkerestük a térség és egyben az ország egyik legismertebb orchidea kertjét hiszen itt volt a közelünkben és Móni a saját virágai miatt is egy kis tapasztalatcserére készült.
A Stephward orchidea farm tulajdonképpen egy viszonylag kis területen nagyon töményen mutatja be ezeknek a csodálatos virágoknak a hatalmas választékát. Természetesen a hely jellegéből adódóan még egészen sok egyéb trópusi növény és virág is található itt. A két tulajdonos Úr nagyon kedvesen és melegen ajánlja a kis birtok szolgáltatásait.
 Az Uvongó folyó melletti kis birtok Stephward Estate Country House területén, kis szállodát és éttermet is üzemeltetnek, a zárt Edward stílusú ebédlő mellett a szabadtéri medence partján a fedett teraszon is elfogyaszthatjuk a finomságaikat.


 Rendezvény szervezéssel, esküvők lebonyolításával is foglalkoznak a területen egy kis kápolna is található.
Varrodájukban speciális régi stílusú ruhákat is varrnak.
 
A farm legfőbb vonzereje mégis az orchidea. Vezetéssel és nagyon részletes magyarázattal jártuk be az üvegház szerű épületeket de a falak valójában sűrű szövésű hálóból készültek, hogy a csapadék és a levegő szabadon átjárja az "épületeket".



A háló elsősorban a madarak illetve a fákon esetleg bejutó egyéb kis állatok elleni védelmet szolgálja hiszen a sűrűn rakott polcokon nagy kárt tudnának tenni.  Én a virágokhoz nem értek de állítólag nagyon sok ritkaságot láttunk virágzásban, számomra mind egy kis csoda volt hiszen az orchidea valójában "csak" egy élősködő faj mint nálunk a fagyöngy pld.  nagyrészük más fák törzsén, korhadékán, vagy faforgácsán él.
Ezen a kis telepen külön laboratóriumban foglalkoznak a különböző színű virágok létrehozásán természetes keresztezéssel és nem génmanipulációval.

A néhány m2-nyi kis hűtőházban üvegcsékben és fiolákban növekednek a kis orchidea gyerekek majd ha kinövik az üvegüket kikerülhetnek a nagyobb szabadtéri kertbe.
A trópusi őserdők hangulatát idéző kertben kis tó, kerengő és sok kanyargós kis sétaút található ahol nagyon szép trópusi növények között sétálhatunk.  Amíg az ebédünk készült barangoltunk, fényképeztünk is sokat és akik a virágokat szeretik nyilván örömmel látják ezeket a képeket is.
Érdekes volt a nagy köcsög virágú valami amiben a gazda már egér csontvázat is talált ugyanis ezek húsevő növények. Gyanús is volt nekem, amikor elmentem mellette,mintha figyelne és belém szeretne kóstolni :-) , de megúsztam.

További beszámolók a föld másik oldaláról:



Még több fotó, katt a kis képre:
Stephward Orchid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése