2014. szeptember 20., szombat

Fekete István Látogatóközpont (Deseda)

Hát elkészült.
Kimondottan kisgyerekes programnak ajánlható a felkeresése, megtekintése, de természetesen a Deseda természeti környezete iránt nem közömbös felnőttek is bizonyára felkeresik majd. Az építmény a DDP útvonalán van így talán az erre járó túrázók is felkeresik.
Van néhány negatívum amit mindenképpen meg kell említenem, az egyik talán ideiglenesnek tekinthető.Az épület körül a terep látszólag rendezett de valójában nagyon egyenetlen , az út padkán a fű alatt kis gödrök, mélyedések  szóval sok olyan akadály van ami a kisgyerekek számára már problémás a közlekedésnél, idővel talán majd alakul.  Az épület a parkolótól a kerékpárúton közelíthető meg, jó lenne a gyalogosok részére egy külön járda készítése mivel a jelentős kerékpáros forgalom miatt sokszor kellett félreugrálni!
A számomra nagyon meglepő vagy inkább megdöbbentő a "korlátok" állapota illetve hiánya! 3-4 éves kisgyerek simán kisétálhat a korlát alatt a vízbe. Egy alsó korlátdeszka feltétlenül szükséges lenne még a havas, jeges idő megérkezése előtt. Ugyancsak balesetveszélyesnek tartom a szúnyoghálóból készült "korlátot", védőfalat a szitakötőknél. Egy szaladgáló kisgyerek át tudja szakítani! Na ennyit a negatívumokról.
 
Nyitva tartás: Hétfőtől vasárnapig
04.01.-10.31.: 10-18 óráig
10.31.-04.01.: 10-16 óráig

Belépőjegy árak:
Teljes árú: 700 Ft/fő
Kedvezményes: 350 Ft/fő
Családi jegy: 1500 Ft
Csoportos jegy (10 fő felett): 600 Ft/fő, 300 Ft/fő
Szakmai tárlatvezetés: 2500 Ft/csoport
A kiállítás szép és látványos az itt található GCFILK geoláda leírása alapján ilyen:
A Deseda-tó keleti partján felépült Fekete István Látogatóközpont igen kedvező feltételeket biztosít a kikapcsolódásra, pihenésre, szabadidős tevékenységekre. A természetes környezetben lévő, hajó alakú épület mellett élménypark (madár-, szitakötő-, béka- és teknős les, vízi játszótér) került megvalósításra.
A Látogatóközpontban helyet kapó Békalencse, vízipásztor, fakopáncs - A Deseda élővilága kiállítás a Deseda-tó természeti környezetét (vizes élőhelyektől az erdőkig) mutatja be, számos attrakcióval és interaktív elemekkel (játékok, felnagyított állat makettek stb.) szolgálva az aktív ismeretszerzést és kikapcsolódást.
A kiállítóterem közepén egy hatalmas akváriumban testközelből csodálhatjuk meg a tó jellegzetes békés és ragadozó halait. A kiállítás másik fő látványeleme pedig egy - az épület teljes magasságát kitöltő - épített tölgyfa a rá jellemző életközösséggel, ahol - sok más mellett - megtekinthető a tojásaira vigyázó egerészölyv, az épp a mókusra vadászó nyuszt és a fát kopogtató fakopáncs is.
Forrás: geocaching.hu
 

Még több fotó, katt a kis képre:
Deseda Látogatóközpont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése