2018. október 10., szerda

Zemplén Kalandpark

A Zempléni-hegység Magyarország egyik legszebb  - természetjáró szemmel talán a legszebb része. A hegyek háborítatlansága, a sok várrom, a természeti látnivalók mind várják a túrázókat. 
Igaz messze van, nekünk meg főleg messze hiszen az ország másik vége. Ezért is gondoltam arra, hogy ha már arra járunk akkor legalább egy napra bele kell kóstolni a Zemplén hegyeibe is. Az OKT túrán 2011-ben rendesen bevettük magunkat a hegyekbe de az már régen volt.   


Most a kalandpark volt a célpontunk, amit egy a honlapjukról kölcsönzött fotóval is reklámoznék, mert megérdemlik!


Mivel szállásunk a sátor hegyek lábánál volt, Sátoraljaújhelyen így naponta láttuk  a szép őszi színekben a hegycsúcsok között csúszkáló emberkéket a kis kabinokat és természetesen aki Sátoraljaújhelyre eljut óriási hibát követ el ha nem megy el a Zemplén Kalandparkba. Mi ezt a hibát nem követtük el!

A város fölé magasodó  Magas-hegy és Szár-hegy között van az amiért messze földről már most is ide járnak az adrenalin függők.  
A Kalandpark a városból gyalog is elérhető kb. 25-30 perces sétával rendes városi utcán, és emelkedő nélkül. Mielőtt belevágsz nézd át a honlapjukat, képeket, videókat, árlistákat érdemes!
Már a kapunál egy elektronikus információs tábla jelzi, hogy melyik szolgáltatást lehet éppen akkor használni. Szeles időben lehet probléma, akkor esetleg várni kell! 


A Magas-hegy kilátója mindenhonnan feltűnő jelenség és ide nagyon könnyű feljutni mert 2 személyes ülőszékes libegő vezet hozzá. A menetidő kb. 20 perc a libegő pálya hossza 1332 m, tengerszint feletti magasság 250-480m. Ez Magyarország leghosszabb libegője nekem  - tériszonyosnak – sem jelentett gondot.
A libegőre lehet jegyet venni csak oda és oda vissza is, illetve ha valaki meggondolja magát akkor a csúcson is vehet jegyet visszafelé. Az ár változatlan de kártyával csak lent fizethetünk!
A nyiladékban lassan haladó libegőről végignézhetjük a jobb oldalon kanyargó bob pályát, hát arra azért nem ülnék fel de nyilván sokaknak tetszene. 



A bob pálya felső végén a libegőről le lehet szállni ha valaki csak addig akar menni vagy lehet tovább libegni a csúcsra. 




Mindenhol van segítség a be és kiszálláshoz, hátizsákot viszont előre kézbe kell venni. 

A Magas hegy teteje egy komoly “közlekedési csomópont”. A libegő végállomásától még egy kis lépcsőzés van a kilátóig de nem sok, én csak a kilátó alsó, nagy teraszára (videó) mentem fel az is csodaszép. Itt található a Dongó névre hallgató kabinos felvonó  egyik vége a 2 db 6 személyes kis kabin egymás mellett megy , egyszerre tehát 12 ember tud átmenni vagy visszajönni vele, menetideje kb. 6-7 perc a Szár-hegyig, a  152 méteres maximális magasságban vezető kötélpálya hossza 1036 m.




A végére hagytam a lényeget itt van ugyanis a Sólyom névre keresztelt 2 db csúszó pálya melyen a kezelők által biztosított felszereléssel kb. 1 perc alatt átröppenhetünk a Szár-hegyre.  Az extrém kalandra vágyók 80 km/órás sebességgel haladnak az 1036 m-es  átcsúszó kötélpályán.  
Ha valaki autóval jön akkor nyilván oda is akar visszaérkezni ezért átcsúszás után a kabinnal lehet visszajönni és a libegővel lemenni. 

Mi nem voltunk így helyhez kötve és szerintem sokkal jobb megoldás ha a mi módszerünket követi valaki. Túratársam a repülés Sólyom változatát  (videó) választotta, míg én beértem a Dongóval. (videó)
Szerencsés esetben láthatjuk a kabinok mellett elsuhanó Sólymokat de esetünkben ez nem jött össze, később volt a röptetés pár perccel. 



A Dongó alsó állomása mellett van a Sólyom érkező helye is.  A nagy sebességgel érkező Sólymokat egy fékező rendszer lassítja le , mint a repülőgép anyahajókon csak ez felül van, nem a lábukat kapja el. Kis hintázás után becsusszannak a leszálló helyre és az adrenalintól feldobódva , valamint örülve a túlélésnek (videó) véget is ér az utazás. Mielőtt tovább menne valaki el kell menni megszabadulni a “pilóta felszereléstől”.   



A Szár-hegy csúcsán van a Magyar Kálvária kápolnája. Erről a helyről tudni kell, hogy ez egy irredenta kálvária , melynek minden stációja az elszakított városokra emlékeztet. 






Nagyon szép és könnyen járható erdei szerpentines út vezet végig a kálvária állomásai között lefelé a bejáratig ahol a hatalmas sziklafal tövében kis pihenőhely is található. Az egykori aranybányák völgyén át   már gyorsan Sátoraljaújhely főutcájára érkezünk.   



Túrázóknak szerintem ez a legpraktikusabb megoldás tehát libegővel fel a kilátóig átrepülés a másik hegyre Dongóval vagy Sólyommal majd lesétálni a hegyről. Ez kb. 3 óra alatt megjárható ha hosszú ideig nem kell megállni.
Ne hagyjátok ki! 4 napos Alföldi-kéktúránk után jó volt egy kis lazítás a hegyek között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése