2016. február 14., vasárnap

Jelzésfestés gyakorlása

Turistajelzés festő vezető tanfolyamra járunk, - jó sokan. Eddig csak az iskola padot koptattuk de ma végre kiszabadultunk a "természetbe." Megkezdődött a gyakorlati oktatás és egyben be is fejeződött, már csak a vizsga van hátra. 
 A tanulók a Színházpark "Oroszlános szobránál " gyülekeztek , a vasútállomás lerombolt épületével szemben. Az állomás galambjai ugyanakkor a darun napoztak. Szép idő volt.
Oláh Tamás tartott ezúttal a helyszínen egy rövid tájékoztatást a feladatokról majd mindenki átment a sárga sáv jelzés városszéli pontjához. Nem egészen értettem a napi szisztémát de ezt nekem nem is kell.
Elindultunk vissza a városba és sikeresen Tamás csapatához csatlakoztam, hogy lássam, halljam a jelzések értékelését és a feltárt hiányosságokat. Így ment ez egészen a vasúti felüljáróig, a jelzések esetleges problémáit egyenként értékeltük, hasznos volt.
Az állomásnál megszemléltük a három irányba vezető piros sáv jelzést a lehetséges javítási módokat is megbeszéltük, majd a piros sávot követtük egészen az első szökőkutas körforgalomig a buszmegálló NY-i végén. Itt megfordultunk és vissza mentünk , a cukorgyári vasúti átjárónál jött szembe a csapat másik negyede.
Ők eddig festették a fehér alapot, most csapatvezetőt és feladatot cseréltünk és ismét az állomás felé indulva folytattuk a fehér alapok festését illetve mint most megtanultuk a jelzések "BOTOX" kezelését csináltuk ami valójában a régi jelzés átfestését jelentette.
Mi a lehetőségek szerint kétoldalasan dolgoztunk. A piros sáv azon leágazását ami a felüljárótól az állomásig vezetett részben lekentük fehérre, ide majd piros bélyegzőhely jelzést kell festeni.
Néhány villanyoszlop elkerítésre került ezek átfestését nem célszerű elfelejteni. A gyalogos felüljáró hídja mellé is közkívánatra egy szép nagy fehér alapot festettünk, a piros, sárga , zöld sávok részére.
Csapatvezetőnk a munkát az állomásnál befejezettnek nyilvánította így innen szétszéledtünk, hazamentünk.  Köszönjük, hogy a  Turistaút Szakbizottság tagjai megosztották velünk gyakorlati tudásukat is.

A gyakorló túra városi szakaszon volt de így is érdemes néhány látnivalót megemlíteni erről a szakaszról:
Oroszlános szobor
1932. szeptember elején a kaposvári Színház park sarkán húszezres közönség jelenlétében leplezték le a 44-es gyalogezred emlékművét, Jálics Ernő szobrászművész alkotását, amely az oroszlánnal viaskodó Herkulest ábrázolja. Az ünnepi beszédet József főherceg tartotta. Ezzel egy időben légibemutatót rendeztek a taszári repülőtéren, s a közönség láthatta az olasz kormány által ajándékozott „Igazságot Magyarországnak” nevű gép díszrepülését.
Katonai Bíróság Épülete
Az egykori  44-es Gyalogezred, a "rosseb bakák" 1887-ben épült kaszárnyája, a Baross laktanya. Helyi védelem alatt áll.
Bővebben itt olvashattok róluk.
  
Holocaust Emléktábla
Annak idején Kaposvár akkori lakosságának csaknem a 10 százalékát, 29 kivételtől eltekintve 3500 zsidót deportáltak 1944 júliusában Auschwitzba. Az emléktáblát a kaposvári zsidó hitközség állíttatta 2004-ben, a holokauszt 60. évfordulójára, Kaposvár és Somogy Megye Közgyűlése, valamint a Nemzeti Kulturális Alap  támogatásával.
"A zsidókat innen a Baross Gábor utcai tüzérlaktanyába szállították, ahol lóistállókban helyezték el őket. Egy-egy boxba hét-nyolc embert zsúfoltak be. Akiknek nem jutott hely, azok a szabad ég alatt maradtak. Ide érkeztek a környező területekről is a deportáltakat szállító szerelvények. Itt újabb megalázó procedúra vette kezdetét, ez volt az úgynevezett „pénzverő”. Ez egy kínzókamrát jelentett, ahol azokat a férfiakat vallatták, akikről úgy gondolták, hogy még vannak elrejtett értékeik."
Guggoló Jézus-szobor
Országút melletti ún. Guggoló Jézus-szobor, tabernákulum oszlop, barokk, 1721.
(Csak a szobor másolata van a helyszínen, az eredetit a Városházán őrzik))
Fotó forrása: http://neta.itthon.hu/gugyulo-jezus-szobor

Még több fotó, katt a kis képre:
Jelzésfestő tanfolyam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése