2022. október 27., csütörtök

DDP. Petőcpuszta - Bükkösd

 Nem, nem kezdem újra a DDP-t de zseniális szervező képességemmel és szerénységemmel szívesen kisegítem a túratársakat, ha esetleg itt ott egy rövidebb szakaszt be kell járni. :-)


A Jakab-hegy az egyik legszebb és legérdekesebb része a Mecseknek, és itt van rögtön a Zselic mellett. Átlagos erőnléttel Pécsről vagy Bükkösdről indulva szokták ezt a szakaszt járni, most nekünk csak a NY-i fele kellett. Petőcpusztára nincs tömegközlekedés, de a közelébe van.  A Kővágótöttösre menő autóbuszról a Tótvári-akna megállónál érdemes leszállni és onnan kb. 1,5 km Petőcpuszta.  A logisztika szépséghibája, hogy a kellően korán induló autóbuszt Kaposvárról tömegközlekedve nem lehet elérni mert későn ér Pécsre. Ilyenkor segít a több évtizedes természetjáró múlt és egy régi ismerős akinek kedves leánya  a térségben él és készséggel felvitt bennünket autóval a hegyre. Ezúton is köszönjük szépen Natasa segítségét! 

Az egykori uránbánya légaknájától kezdtük a túrát egy gyors pecsételés után. A Jakab-hegy hazánk egyik legismertebb bányászati területe - volt - hiszen itt vannak az uránbányáink. A jelenleg felhagyott művelés ha időszerű lenne újra beindítható. 




Szép ez a terület a felszínen is, öreg erdők, az ősz csodaszép színei és rengeteg gomba kísérte utunkat. Jó volt újra kimozdulni. Egy hónapig pihentettem a fájós lábaimat és jól is indult a nap de úgy féltávtól már voltak gondjaim. Még többet kell pihennem mielőtt újra elindulok. 




A hegy NY-i oldala és Bükkösd belterülete is be van drótozva, találkoztunk is a lengyel geológus csapattal akik a hegy belsejét vizsgálták, mert a Paksi erőmű sugárzó hulladékának keresnek helyet. 


Bükkösd határában egy szép üde zöld réten értünk ki az erdőkből , és a napsütésben a színek még szebbek voltak. Néhány békés Boci nézelődött az egyik tanyán, máshol lovak legelésztek mi pedig gyorsan elértük Bükkösd egyik kastélyát ami felújítva most talán panzió, bár eléggé üresnek tűnt.







A megyefai Jeszenszky kastély
 
Az õsi kastélyt 1788-ban Jeszenszky Antal építtette . A kastélyt az õ leszármazottjai , örökösei bírták az államosításig. Az idõk során többször is átépítették, melynek eredményeképpen tovább bõvült. 1790-ben egy tűzvész során a kastélyt Jeszenszky Antal ismét felépíttette. Jelentõs a XIX.sz. elsõ felében Jeszenszky Nepomuki János kastélyfelújítási munkálatai is, melyek során belsõ átalakításokat végeztek, elsõsorban az ÉK-i szárnyban. A XIX.sz. harmadik negyedére eshetett ismét egy átalakítás, hiszen a padlásról mázatlan terrakotta épületdíszek kerültek elõ e korból. Jeszenszky Zoltán idejében kerülhetett Megyefára az a hasáb alakú, fehér mázas, valószínûleg a pécsi Zsolnay-gyárban készült cserépkályha, amelynek töredékét szintén a padláson találták meg. Jeszenszky Lajos igen vagyonos ember volt. Házassága alkalmával (1900-ban) bővíttette, részben átépíttette a kastélyt. Ekkor épült az udvari, É-i bejárat, a NY-i sarkon az emeletes torony, a D-in pedig a tereferélõnek nevezett, oszlopos, nyitott pavilon. Az egyenlőre ismeretlen építész értõ kézzel nyúlt a régi úrilakhoz, amelyet a kor ízlésének megfelelõen, elegáns, villa-szerű formára alakított át.

Sonkoly Károly írásában ezt olvashatjuk: "A régi úrilak pusztulása a II.világháború végén kezdõdött. A környékre bevonuló orosz katonák a bútorok egy részét kiszórták az udvarra, s ekkor semmisült meg a családi levéltár anyagának egy része is." 1949-ben a kastélyt államosították, s elõször az Ásványbánya igazgatósága használta. Később a megalakult Állami Gazdaság központja lett, majd a Szigetvári Cipőgyár kihelyezett üzemének adott otthont. A belső tereket hatalmas gépsorokkal töltötték fel, a kastély egy valóságos nagyüzemmé vált. A belső közfalakat, a parkot, a külsõ homlokzatot nem óvták.1985-ben mégis nagy előrelépést jelentett a kastély állagmegóvása érdekében az, amikor műemléki védettség alá helyezték. Az 1990-es évek elején a cég (cipőgyár) úgy döntött, hogy a bükkösdi kihelyezett üzemét felszámolja. Ezek után a kastély a pécsi székhelyű "Hercegnõ Kft" tulajdonába került, és hozzákezdett a felújítási munkálatokhoz. Nagy horderejű, látványos munkákat végeztek, ám a cég csődbe ment, az épület üresen áll. A Kft pénzügyi összeomlása után, a külső tatarozás befejeztével a 200 éves kastély gazdára vár.
Forrás: bukkosd.hu

A településen sok látnivaló van, hiszen a 11 országos mellett 51 helyi védettségű épület is található itt. Kétségtelenül a legszebb a falu másik végén álló Petrovszky-kastély mely Baranya megye legszebb barokk homlokzatával büszkélkedhet. Most csak messziről láttuk.



Elsétáltunk a bolthoz, ahol a pecsételés is megtörtént majd a vasútállomáson vártuk  meg a vonatunkat és a Mecsek szép alagútjain át Dombóváron keresztül értünk haza. 
Ha hosszabbak a napok akkor későbbi indulással de Kaposvárról is elérhető ez az útvonal.  







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése