2012. május 26., szombat

Ismerd meg Somogyországot! (Edde - Mernye)

Edde - Alsóbogát - Somogygeszti - Mernye
Táv: 13 km, Szint : 200 m

A TTSE "Somogyországot" megismertető, bemutató túráján - Bakonyi János vezetésével - ismét eljutottam egy olyan településre ahol még nem jártam. Ez a túra kiindulási pontja - Edde - volt. Autóbusszal érkezett 10 fős csapatunk, majd a falun átsétálva D-felé indultunk tovább mezőgazdasági területeken. Alsóbogát felé ismét aszfaltra váltottunk és a dimbes-dombos táj és természeti értékei mellett a régi műemlékeket is felkerestük. Sajnos a kastélyok egyike sem látogatható, a "nagy kastély" parkjára, és rekonstrukciós munkáinak állapotára azért a szerencsésebbek vethettek egy pillantást amíg el nem tanácsoltak bennünket. A kápolna szépen helyre van állítva, most csak kívülről tudtuk megnézni.

Egy korábbi túrámon készült fotókat is beraktam a gyűjteménybe, hogy egy kis ízelítő legyen a belső terek látványáról.

Alsóbogáton a Borostyán Presszónál kis pihenőt tartottunk, majd ismét földútra váltva indultunk tovább Somogygesztibe. Részben a DDP nyomvonalán haladva láthattuk, hogy az út szélén gyakorlatilag az összes piros sáv jelzést kivágták, csak a település belterületén a beton villanyoszlopokon találkoztunk először jelzéssel.

Gesztiben is szusszantunk egyet hiszen hála a jól átszervezett közlekedésnek bőven volt időnk.

Mernyén ért véget a túra , megnéztük az elhagyatottan álló volt piarista kastélyt, és a szép műemlék r.k. templomot és környezetét is majd szomjunk oltása után autóbusszal utaztunk vissza Kaposvárra.
Köszönöm a túrát.



Edde:

A Somogyjád és Osztopán közötti úttól néhány kilométerre egy völgyben fekszik e kicsinyke zsákfalu. A házak az egyetlen hosszú utca két oldalán állnak, s ide torkollik az a néhány mellékutca is, ami a szántóföldekhez és a mezőgazdasági épületekhez vezet. Az autóbusz a község közepén áll meg – ez az egy megállója van –, s a szemben lévő villanyoszlop tetejéről egy kelepelő gólyapár köszönti a látogatót.



Az 1896-ban épült református templomot a millennium évében állami támogatásból felújították és átépítették, most ökumenikus templomként valamennyi felekezetet szolgálja. Így a tetejére az evangélikus és a katolikus egyház csúcsdísze is fölkerült. A renoválás során a tető cseréjére már nem jutott elég pénz, ezért a képviselő - testület megszavazta az önkormányzat udvarán álló 12 fenyő kivágását, ebből faragták ki a gerendákat.

Alsóbogát:

Alsóbogát Somogy megyében, Kaposvártól a megye központtól 23 kilométerre északra fekvő zsáktelepülés. A Kaposvár - Fonyód útvonalon közelíthető meg, Somogyjádról egy 4 km-es bekötőúton. Somogygesztivel csak egy 2,8 km-es földút köti össze, ha ez burkolatot kapna, a 67-es főútról is elérhető lenne.


Festetics - Inkey kastély:

A műemlék Festetics-Inkey kastély mintegy 9 hektáros parkja, Magyarországon őshonos fák közül majdnem az összes megtalálható, amelyek több százévesen hirdetik a múlt letűnő emlékeit.

Tovább haladva a lombok közül lassan kibontakozik az 1853 körül klasszicista stílusban - a jelenlegi állapot szerint - épített, magánkézben lévő műemlékünk, a község legjelentősebb látnivalója és címerének egyik fő eleme.


Szent Antal Kápolna:

Az Inkey-család házi kápolnának emeltette maga és népe számára 1850-ben. A védőszentje Páduai Szent Antal, aki a Barabás Miklós festette oltárképen is látható. E nagyjelentőségű alkotást 1992-ben barbár módon ellopták, de a rendőrség kétéves nyomozásának köszönhetően előkerült, ám sajnos megrongálódott állapotban. A Magyar Szépművészeti Múzeumban Csala Ildikó restaurálta.
Forrás.

Somogygeszti:

Kaposvártól 24 kilométerre északra helyezkedik el. A 67-es számú (Kaposvár-Balatonlelle) főútról Mernyében letérve közelíthető meg 3 kilométeres bekötőúton; zsáktelepülés. Mintegy 3 kilométerre, Alsóbogáton ér véget a szilárd burkolatú út, amely összeköttetést teremthetne a Kaposvár-Fonyód útvonallal.

Keresztülfolyik rajta a Deseda-patak. A tölgyekkel, fenyőkkel és tulipánfákkal teleültetett egykori Jankovich-kastély parkja természetvédelmi terület.


Jankovics-Bésán Kastély ( Gesztenye Kastélyhotel):

Jankovics-Besán Józsefnek és Gyulának, továbbá Halmos Imrének volt itt nagyobb birtoka, az utóbbinak kastélya is, melyet 1900-ban építtetett. A régi kúriát Botka János 1823-ban építette.


R. k. templom:

A római katolikus templom 1773 elején épült, barokk stílusban. Védőszentje Keresztelő Szent János.
Forrás.
Mernye:


Már a tatárjárás előtt is létezett a település, s 1229-ben Merena és Alsó-Merena néven említik a székesfehérvári káptalan birtokai között. 1332-37-es pápai tizedjegyzék szerint plébániás hely volt. Az 1385-ös, és a csaknem száz évvel későbbi iratokban Wasarusmernyeként szerepel az iratokban. A Ghymesi Forgách családnak voltak a faluban részbirtokai 1446 és 53 között. Ezután Vityai Lászlóhoz és a Perneszi családhoz kerültek zálogba. Az 1536-os adólajstromban Bódogasszonymernye, Almamernye, és Wasarusmernye néven találjuk meg a települést. Negyven évvel ezután a török kincstári adóösszeírásban Vásáros-Mernye már csak négy, Boldogasszony - Mernye húsz házból ált.

A XVI. század végén a székesfehérvári káptalan lett a térség tulajdonosa. Az 1700-as években világi és egyházi urai egyaránt voltak. A mernyei uradalmat, I. Ferenc király 1807-ben adományozta a Kegyes Tanítórendnek, a piaristáknak.


Piarista kastély.

Mernye közepén áll, s jelenleg magántulajdonban van az 1905-ben emelt piarista kastély. Annak idején ez volt a térség oktatási és gazdasági központja, innen irányították a mezőgazdaságot. A világháború után iskolává alakították, majd rendszerváltáskor magánkézbe került. A piaristák nyomait a temetőkertben álló 1700-as évekből való sírkövek is őrzik.


R. k. templom:

1760-ban építették a templomot barokk stílusban. Különösen értékesek a freskói és a rokokó szószék. A templomban számos érdekesség rejtőzik. Az 1970-es években megsüllyedt az oltár előtti padló. A helyeiek közül többen is sejteni vélték, hogy egy kripta rejtőzik a templom alatt. A szakemberek hitetlenkedése ellenére a feltárás beigazolta a mernyeiek emlékeit.

A két részre osztott sír egyik részén egy karmelita barát holttestére bukkantak, akinek holtteste jó állapotban megmaradt, s nem mindennapi méretei - magassága 230 cm - voltak. A kripta másik részében tömegesen eltemetett emberi maradványokra bukkantak, a szakértők szerint még a török időkből. Azonosságukra nem derült fény.

A tempom másik érdekessége a kapu fölött elhelyezett győri püspökség címere. Mernye ugyanis Veszprémhez tartozott, ám Mária Terézia uralkodása alatt átkerült a győriek irányítása alá.

Templomhoz a 1790-ben építették hozzá a Szent Vendel Kápolnát. Az épület mögötti dombon pedig 1824-ben emelték a Kálvária keresztjeit.
Forrás.


Még több fotó: - katt a képre -





Edde-Alsóbogát-Somogygeszti-Mernye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése