2006. március 25., szombat

Geocaching túrán Tókajban



Az első három  virtuális geoláda találat után már régen szerettem volna az első valódi geoládát megtalálni, kézbevenni, megnézni kívül belűl, az ajándékok között tobzódni, és beírni végre az első láda naplóba. Hosszas elméleti készülődés után , - aminek elsősorban a GPS hiánya volt az oka -  a GCtopa  jelzésű láda megkeresését láttam  lehetségesnek. Az összes megtaláló leírását átolvasva kialakült egy elképzelt helyszín amit "csak" pontosítani kellett a helyszínen. Ez végül is kb. 10 perces keresgélés után meghozta a  várva várt eredményt egy valódi geoláda 49 megtalálója lettem. Egy kis izgalommal irtam be a jelszót az internet megfelelő oldalán és igazi sikerélmény volt a visszajelzés, miszerint a találatom bekerült az adatbázisba.
A láda a Kaposvártól DNY-ra a Kaposszerdahely és Kaposvár közötti parkerdőben van elrejtve. A parkerdő a kaposvári természetbarátok, horgászok és kirándulók egyik kedvelt célpontja . A városhoz való közelsége révén könnyen megközelíthető , a 3-as helyi járatú autóbusz végállomásától  az egykor szebb napokat látott Kaposvári Csillagvizsgálótól  a völgybe leereszkedve a piros  + jelzés vezet be a parkerdőbe, a völgyben több tó van  egymás mögött kialakítva és a tavak Ny-i oldalán vezet  az út.
Az erdőbe beérve néhány 100 m után  az út jobb oldalán tábla is jelzi a szépen kiépített és ott jártunkkor is vígan csordogáló Tókaji-forrás helyét. Az erdei tavak mellett kiépített túra utak, pihenő és esőbeállok teszik kényelmesebbé a turisták és horgászok  életét kedvenc tevékenységük  végzése során, a kcsi gyerekekre gondolva biztonságos erdei játszótér is található itt.  A koratavaszi időben hóvirág tenger  található itt  és feltünt már néhány kakasmandikó is , igazán szép helyre telepitette ezt a geoládát az elrejtője. A tavak Ny-i, az út felől beérkezve a baloldali partján  tudunk a GCtopa helyéhez eljutni, és ha az erdei focipályát megtaláljuk akkor már nagyon közel vagyunk. A láda egy kéttörzsű fa tövében van elrejtve, fel sem tünt eddig , pedig igencsak sokszor túrázom, hogy milyen sok kéttörzsű fa található viszonylag kis területen ! :-)) A negyedik kéttörzsű fa tövének átfésülése után a domboldalban megtaláltam, a többiről meséljenek a képek...

Tókaj
múltja szorosan összefügg a közeli Szennáéval. 1526-tól Perneszi Ferenc és testvérei, Péter és Balázs birtokolják. 1536-tól több család birtoka, a közeli Szennával együtt. 1559-ben Tahy Ferenc és neje, Zrinyi Ilona vásárolták meg. 1560-ban Perneszi Farkas nyerte adományul I. Ferdinándtól. 1695-ben már Szenna falu használja a Perneszi család elhagyott Tókaj nevű helységét is.
A parkerdőt és a tórendszert jelenleg a a SEFAG RT. gondozza. Az ötszáz hektáron elterülő parkerdő tájvédelmi körzet, a vadregényes tájon halastavak, erdei sportpálya és játszótér is van. A parkerdő szélén található a gazdaság lőtere, ahol koronglövő és korongvadász versenyeket tartanak. A parkoló melletti kisebbik tó környéke és a közepén lévő kis szigeten található pagoda 1998-ban egy tévéjáték forgatásának helyszíne volt, Znamenák István itt készítette el Lakodalom című filmjét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése