2006. április 1., szombat

DDP. Felsőmocsolád - Deseda


Kaposvárrtól a 07:20-as Felsőmocsolád Főpályaudvarig közlekedő  Bzmot 255-el utaztunk,  egy bő félórás utazás után  a teljesen romos és elhagyott vasútállomásnál kezdtük a túrát. Az állomás , - ezen a vonalon gyakori módon -  jóval a falun kívül van és mivel mi  most az ellenkező irányba indultunk, igy a helyi pecsételés a következő szakaszra maradt.
Mernyeszentmiklósig a jelzés az országúton halad , semmi gond nincs, a 67-es főutat keresztezve a szemben Polány felé induló bekötő utra érünk de itt már az Észak-Somogy Túristatérképen megadott útvonaltól eltér a jelzés ! A DDP aktrualizált útvonal térképe szerint a jelzések jók , egy rövid aszfaltos szakasz után enyhe emelkedőn hagyjuk el a községet.
Ez a kis település Mernye része, a településrész az 1573-74. évi török kincstári összeírásban Alsó- és Felso-Miklós alakban fordul elo. 1726-ban a Nádasdy, 1756-ban a Festetics családé volt.
Az előző éjszakai zivatar miatt a reggeli órákban még rendesen cuppogtunk a sárban , de a somogyban megszokott mélyen bevágott horhós uton gyorsan elértük Somogygesztit  a jelzések jók , jól követhetőek.  A faluban  a Deseda patak hidján átkelve  a templom előtt jobbra induló utcában van a bolt és vele egy épületben a kocsma is. Mindkettő nyitva is volt és megerősíthetem "lacus" korábbi megállapítását a kocsmáros és boltos hölygyekkel kapcsolatban !  Röviden csak annyi, hogy pecsétet természetesen mi sem kaptunk !
Az utca végén található a nagyon szépen helyreállított  egykori Jankovich - Bésán kastély , jelenleg Gesztenye Kastélyhotel a recepciós hölgy udvariasan és készségesen fogadott bennünket  és pecsétet is kaptunk , egy rövid földszint körűlnézés után folytattuk az utat vissza a falun keresztűl.
A község neve először 1302-ben Gezte néven fordul elő, majd 1353-tól Gezthe alakban említik az oklevelek. Az akác- és tölgyerdőkkel borított szelíd dombok szántóföldekkel váltakoznak a tájon. Először az 1400-as években az Örsi családnak voltak itt birtokai, az ezt követő századokban pedig több tulajdonos váltogatta egymást. 1942-ig csak Gesztinek hívták. 
A Jankovich -Bésán család kastélyát Botka János építette 1823-ban, klasszicista stílusban, 1926-1927-ben átépítették. Parkja természetvédelmi terület. Jelenleg magántulajdonban van, kastélyszálló lett belőle. 
A Jankovich-Bésán család kastélyának héthektáros parkja természetvédelmi terület. Növényei kiemelkedő botanikai értéket képviselnek. Figyelmet érdemelnek a platánok, az ezüsthársak, a luc- és erdei fenyők. 
Római katolikus templom  1773 elején épült, barokk stílusban. Védőszentje Keresztelő Szent János. 
Somogygesztit elhagyva enyhe emelkedővel érjük el az É-D-i irányú széles és arra jártunnkor traktorok által gyakran használt  földutat mely  szint nyil egyenesen vezet Magyaregresre. Néhány helyen a jelzések ritkák de az irányt követve nem lehet eltévedni. Mezőgazdasági területek , erdők mezők váltogatják egymást az úton , szép  igazi jellegzetes somogyi tájon haladunk.
A falu előtt utólsó kb 1 km-en   a  faluba  levezető út már kevésbé forgalmas lehet  itt füves  szekérúton érjuk el a faluszéli házakat.  Balra fordulva, majd a következő utcán jobbra  egyenesen beérünk a kis falu központjába. A kocsma 13 órakor nyitott ki addig volt időnk egy kicsit levakarni magunkról a sarat.  A kocsmáros néni készségesen és udvariasan pecsételt bár a céges pecsét nem tartalmazza a község nevét !  A mellék helyiség is szép és tiszta , csak egy kicsit viszhangos volt  ugyanis a légtér koedukált  és a szomszédban egy hölgynek éppen csőtörése lehetett !
A faluban sok épületen van kitéve a falu címere, melyet érdemes megismerni !
Álló, egy tagból álló "felhős" hullámvonallal vágott háromszögű pajzs, melynek felső arany mezejében két, egymás felé hajló, három-három levéllel megrakott zöld égerfaág látható, az alsó zöld mezejében jobbra fordult, ezüst fedeles kupa, amely fölött ezüst, ívelt oldalú talpas kereszt lebeg.  
A címer különleges osztóvonala a Deseda-tóra, valamint a "Félsziget"-én létesített arborétumra utal. A felső arany mezőben lévő két zöld égerfaág, a település nevének feltételezett eredetére, az "égeres" elnevezésre kíván emlékeztetni. Az alsó zöld mezőben látható két vallási szimbólum közül a fedeles kupa Magyaregres hajdan tiszta református lakosságára utal, míg a fölötte lebegő ezüst kereszt a jelenleg itt élő jelentős számú katolikus népességet jelzi.  
A község egykori iskolája Balázs János festőművészről kapta nevét  aki itt született és élt sokáig. Emléktábla őrzi munkásságát.
A faluból elég ritka a busz közlekedés Kaposvár irányába igy  itt letértünk a hívatalos piros jelzésről , és K-i irányban  az iskola és kocsma utcájá n hagytuk el a falut , a temetőnél egy Y elágazásnál a jobb felé kanyarodó széles földút vezet a Deseda Arborétum felé  , itt a dombtetőre felérve egy derékszügben jobbra kiágazó  kevésbé járt ut a teljesen nyilt mezőgazdasági területen át  egyenesen  az Arborétum kapujához vezet.
A koratavaszi napfényben végig járva ezt a szép arborétumot  gyorsan leértünk a tópartra igaz közben volt egy sikertelen  GCdear  - láda kisérletünk is.  Talán mad legközelebb ! 
A Deseda-patak felduzzasztásával egy hosszan elnyúló, széles tavat alakítottak ki. A környék halakban gazdag tavai közül a legnagyobb a mesterséges Deseda-tó. Nyolc kilométer hosszú, 300-400 m széles, 260 ha felületű és nyolcmillió köbméter vizet foglal magába. Helyileg védett természetvédelmi terület
Arborétum A Deseda-tó félszigetére közel 30 éve telepített, de a látogatók előtt csak nemrég megnyitott arborétum egyszerűen fantasztikus élményt nyújt! Mindenhol precíz kis táblák vannak kihelyezve a növények előtt, jelenleg 73 lombos fa és cserjefaj, valamint 38 féle fenyőfaj található itt.
Az arborétumhoz kapcsolódik az a szintén egyedinek és nagyon látványosnak számító új faszerkezetű híd mely a Deseda-tó felett több mint 100 m-es hosszúsággal az arborétum bejáratához vezet.
A hídon átkelve  a forrásnál már újra elértük a piros jelzést , a tóparton gyorsan ki lehet sétálni a 67-es úton lévő buszmegállóhoz  de mi innen még az országúton felmentük a kb . 3 km -re lévő Kaposfüred  templomig , innen már két  helyijáratú buszjárat is van Kaposvár  központjába. Jó kis túra volt .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése