2020. március 15., vasárnap

Tókaj

Az indok amiért elindultunk a medvehagyma volt. Az ismert helyen meg is találtuk a növénykéket de a max. 10 cm-es levelekből ítélve kicsit korán jöttünk. Azért egy jó evésnyit sikerült összecsipegetni amit én otthon a jól bevált Flóra margarinba keverve eltettem a szebb napokra. 






 Tókaj múltja szorosan összefügg a közeli Szennáéval. 1526-tól Perneszi Ferenc és testvérei, Péter és Balázs birtokolják. 1536-tól több család birtoka, a közeli Szennával együtt. 1559-ben Tahy Ferenc és neje, Zrinyi Ilona vásárolták meg. 1560-ban Perneszi Farkas nyerte adományul I. Ferdinándtól. 1695-ben már Szenna falu használja a Perneszi család elhagyott Tókaj nevű helységét is.


 A parkerdőt és a tórendszert jelenleg a a SEFAG RT. gondozza. Az ötszáz hektáron elterülő parkerdő tájvédelmi körzet, a vadregényes tájon halastavak, erdei sportpálya és játszótér is van. A parkerdő szélén található a gazdaság lőtere, ahol koronglövő és korongvadász versenyeket tartanak. A parkoló melletti kisebbik tó környéke és a közepén lévő kis szigeten található pagoda 1998-ban egy tévéjáték forgatásának helyszíne volt, Znamenák István itt készítette el Lakodalom című filmjét.


A tó körül viszont jólesett egy kis séta, akkor még nem igazán tudtuk, hogy sokáig ez lesz az utolsó....

Forrás: geocaching.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése