2018. augusztus 8., szerda

A NAGYFA


Néhány  (szerintem)  hasznos tanács ha szeretnéd megnézni Magyarország egyik csodáját ezt a hatalmas fát,  a NAGYFA-t Gemenci erdőben. (Igy van kitáblázva.) Ha szeretnél sétálni a Vén-Duna partján  a Koppány-szigetnél a torkolatig, és megkóstolnád a Bajai halászlét természetesen ahogy illik - tésztával - akkor javaslom olvasd át az alábbi pár sort.  Tekintettel arra, hogy a Duna - Dráva Nemzeti Park területén túrázunk illik tiszteletben tartani az erdészet kéréseit is.



Vonattal Baja-Dunafürdő megállóig kell utazni.  Kaposvárról célszerű kényelmesen és elővételben megvenni a jegyeket oda vissza  mégpedig három részletben. Kaposvár – Dombóvár, itt át kell szállni. Dombóvár – Bátaszék,  itt nem kell átszállni viszont ez egy un. regionális kedvezményes szakasz azaz ide olcsóbban válthatunk jegyet mint máshol ugyanerre a távolságra. A harmadik pedig Bátaszék – Baja-Dunafürdő.  Ez nem a végállomás, le kell szállni. A 25 %-os regionális kedvezmény teljes árú menetjegy esetén oda vissza úton  680 .- Ft!
Ez egy könnyű és lapos túra tehát ismerősöket, érdeklődőket is lehet hívni és ha valaki nem akar vonatozni több mint két órát oda és vissza is akkor autóval is lehet jönni. Mivel körtúráról van szó ez nem gond a Potyka Csárdánál bőven van parkolási lehetőség, természetesen mi nem várunk senkire aki kocsival jönne legyen ott mire a vonat odaér - 07:39 !

Öltözék az időjárásnak megfelelő legyen, akár túra szandálban is lehet jönni , bakancs nem szükséges természetesen mezítláb, papucsban vagy magas sarkúban a túrán tilos részt venni! 



Útközben nincs mód enni és innivaló pótlásra tehát erről mindenki gondoskodjon. Én 4,5 l-t ittam meg augusztus 8.-án ! Az erdőben párás meleg van, tessék erre is felkészülni.
Aki a kutyájának is szeretné megmutatni a nagyfát részemről semmi akadálya de arra kérem, hogy ezt ne akkor tegye amikor mi csoportosan megyünk. Van még erre a lehetőségre 364 nap az évben!  A félreértések elkerülése miatt én kedvelem a kutyákat - tisztes távolból- , és sajnálom ha megkötve és szájkosárral kell mozogniuk márpedig egy Nemzeti Parkos, csoportos túrán csak így lehetne. Ne felejtsük el ha csak egy embert zavar egy szaladgáló, ugráló kutya az már lényegesen több mint az elfogadható. 
Az út itt ott gazos de nem jelentősen, emiatt a hosszú nadrág nem szükséges. Aki viszont nagy felületet mutat meg a szúnyogoknak , kullancsoknak és böglyöknek javaslom, hogy készüljön fel riasztó szerekkel mert itt Ők őshonosak.  

A túra időtartama a terepviszonyoktól függően 4 - 5 óra, sár esetén kell a hosszabb időt figyelembe venni.  Én lassan megyek , mivel ez nem teljesítménytúra , időnként mesélek is ezt azt, tehát azokra is vonatkozik a 364 napos ajánlat akik futni akarnak.  Néhány 100 m-en kénytelenek leszünk a nagyon forgalmas 55-ös út szélén menni. Libasorban, a forgalommal szemben a baloldalon! Ha lesznek gyerekek nagyon kell vigyázni rájuk ezen a részen. 
A Potyka Csárda üzemel és mire vissza érünk ki is fog nyitni. A túra hivatalosan akkor ér véget amikor vissza érünk a hídhoz! Szabad idejében mindenki azt csinál amit akar, a tésztás ponty halászlé 1500 Ft, tészta nélkül 1300 Ft.  de egyéb finomságok is vannak. Mindez természetesen nem része a túrának. Ha valaki hoz fürdőruhát akár meg is mártózhat a Dunában a szabadstrandon!
A túravezető a túra időpontjában az időjárási körülmények alapján megváltoztathatja a túra menetirányát de attól a táv és szint nem változik és a látnivalók sem !  Az előbejárás időpontjában a Duna vízszintje Bajánál 97 cm .
Gyertek, mert fantasztikus élmény egy ekkora fát látni, érezni, pedig korát tekintve még gyermek !  Korábban 2016-ban jártam erre akkor ilyen volt.

Még több fotó az előbejárásról, katt a kis képre:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése