2016. június 18., szombat

RP-DDK Újvárfalva - Somogysárd - Kaposmérő

Sok mindenben gazdag szakaszát jártuk ma be az RP DDK  túrának.  Nekem már ismétlés volt túratársam először járt erre.
Nagyon kellemes és jól járható az az aszfalt út ami Újvárfalvától vezet Somogysárdig, mindkét autós aki arra tévedt biztonsággal elfért mellettünk.
Szépek az árnyat adó hűvös erdők és ebben is volt részünk szerencsére, és nagyon egészséges is ez a túra szakasz hiszen bőven volt lehetőségünk a még növésben lévő kukorica és napraforgó, valamint repce táblák között nagy mennyiségű  D vitamin gyűjtésére is.  Nagy valószínűséggel a reumatikus kezelés sem volt hiábavaló bár talán a fülig érő csalán picit túlzás volt de ebből valóban csak néhány 10 m-t kaptunk.
Autóbusszal mentünk Újvárfalváig itt is van szép információs tábla a szokásos nem kéktúra melletti látnivalókkal. A kis bolt nyitva volt, ám ezúttal a hivatalos pecsételő helyhez a Noszlopy-kúriához mentünk.
A kerítésen az új pecsét rendben van, az udvarra bementünk a múzeum viszont csak előzetes bejelentkezéssel látogatható. Néhányat kattintottam még a közeli látnivalókról és gyorsan indultunk is tovább.
Meleg napot ígértek, reggel 7-kor már túráztunk és igyekeztünk minél többet legyalogolni a kevésbé forró órákban.
Somogysárdig meg sem álltunk ott viszont rövid pihenőt és reggeli szünetet tartottunk.
A ribizlis süti kellemes meglepetés volt, lehetséges, hogy egy nagyobb tepsit kellene használni a jövőben :-)
A településen van látnivaló, bár nagyrészt pusztuló állapotban. A Betyár Csárda ott állt előttünk, zárva van és bizony ráférne egy alapos felújítás. A közeli kastély és  parkja is zárva van, állítólag a kastély program keretében jut rá egy kis pénz.  Úgy legyen.
Petőfi, Noszlopy szobrok, valamint malomkerék és foci emlékmű is van itt az iskola közelében. Szemben egy paci békésen legelészett mi pedig a felújított Szent Rókus kápolna közelében D-felé, az iskola mellett  elhagytuk Somogysárd területét. 
A térdig érő fűvel nem volt probléma bár ismét előjött a fű virágpor allergiám amit csak hazaérkezéskor tapasztaltam meg a lábamon. A probléma ismert és néhány nap alatt elmúlik. 
Fogyasztottuk a kilométereket gyűjtögettük a D- vitamint és időnként örültünk az árnyat adó erdőnek.
Sok szép nyári virágot is láttunk, köztük teljesen ismeretleneket is (mondjuk nekem mind az volt a pipacs kivételével). 
A távolból időnkén dörrenések hallatszottak, valaki a dúvadak állományát ritkította. Érdekes volt az a néhány száz méter ahol a kukoricás visszafoglalta az utat.
Most még könnyen elmentünk a térdig érő kukoricásban de lesz az nagyobb is. Sok kerítést is láttunk de azok a csemetéseket védték.
 Némi izgalmat okozott amikor az erdő közepén több erdészeti jellegű terepjárót láttunk, de megnyugtattak bennünket, nem vadászat volt, hanem egy régebbi kerítést bontottak.
Az erdő egy árnyasabb részén találkoztunk a szintén Kaposmérő irányába tartó csigával.
Szép nagy példány volt, csak rövid szakaszon tartott velünk elég gyorsan lemaradt.
Az erdőben kereszteztük a Cingető-patakot, a hídja nem túl bizalomgerjesztő erre felírat is figyelmeztet de gyalog nem problémás. 
 
A távolból már hallatszott a civilizáció zaja amikor ennek a szakasznak a legjobban benőtt részéhez értünk, közvetlenül a vasút előtt.
Magasra tartott kezekkel sikeresen leküzdöttük és máris a sorompónál voltunk. Sajnos le volt eresztve ránézésre kb. 20 éve. 
Nem vártuk meg amíg a bakter felnyitja, hiszen a bakterház is romos már, megkerültük és már jobb útviszonyok mellett gyorsan elértük a 61-es országutat.
 A forgalmas út padkáján vezet a jelzésünk Kaposmérő felé. Mi itt a túránkat 18 km után befejeztük.
A pecsételő helyet még leellenőriztük, minden rendben volt, a pecsét is.
 
Egész jó tempóban mentünk ezen a kevésbé szintes szakaszon így a 13-órás autóbuszt kényelmesen elérve gyorsan vissza tudtunk utazni Kaposvárra. Szép napos túra volt , legutóbb hidegebb időben jártam erre, most egy másik oldalát mutatta meg ez a Belső-Somogyi táj.


Még több fotó, katt a kis képre:

RP-DDK Újvárfalva - Somogysárd - Kaposmérő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése