2015. december 12., szombat

Ködnézőben. Hetes - Kaposmérő

A kaposvári egyesületek túraszegény hétvégéjén 24-en indultunk neki ennek a ködös túrának. Kibuszoztunk Hetesre, vezetőnk Szabó Laci gondosan és jól hallhatóan ismertette mindenhol a tudnivalókat.  
A kis falu nevezetességeit sorra járva gyorsan megérkeztünk a kocsmába. 
Miután mindenki igénye szerint megmelegedhetett tovább indultunk az országúton Kaposmérő felé. Útközben a háborús hősök emlékművét és a falu kis Betlehemjét is megnézhettük.   
A köd miatt a tájban nem igazán volt lehetőségünk gyönyörködni, de pld. számomra az egykori kastélypark óriás platánjai nagyon tetszettek.
Az országúti szakasz felejthető és mindenképpen előnyére vált, hogy nem volt sár.
Kaposmérőt a központban értük el, mivel érdekelt, hogy milyen az új kéktúra bélyegző és hol van elhelyezve, Marikával előre siettünk és szerencsésen meg is találtuk. 
Használatba is vettük az új pecsétet ami Kassai Lajos lovasíjászra utal grafikájával.
Mivel az országút és a túratáv rövidsége miatt gyorsan végeztünk lehetőség volt egyel korábbi autóbusszal hazautazni Kaposvárra. Mi a temetői megállóban szálltunk fel és csodálkoztunk amikor a buszunk a másik megállóban várakozó túratársak mellett megállás nélkül elhúzott, de azért remélhetőleg időközben Ők is sikeresen hazaértek. (Valami keveredés volt a menetrendben, pár perccel később jött egy másik busz.)
A túra szabályos lezárását ezúttal már itthon tudtam elvégezni, miközben a sörösüveget tanulmányoztam váratlanul megvilágosodtam!
Több Buddha ábrázolást láttam már de így, a Buddha sört kortyolgatva rájöttem, hogy a sörpocak nem is lehet annyira riasztó, ha olyan sokan követik ezt a vallást. Nagyon finom volt, köszönöm!

Köszönöm a túrát!


Hetes
 Hetes elnevezése hét számnévből, illetve az azt felvevő "hetes szolgáltató" nevéből ered. Hetes Kaposvártól északnyugatra, 12 kilométerre fekszik. Közúti összeköttetése Kaposvár, Marcali és Somogysárd felé van.
 A települést 1237-ben templomos helyként említi először Jakab somogyi főesperes. 1263-ban IV. Béla Herbord vitéznek adományozta. Az Országház előcsarnokában függő térkép már kettős karikával jelezte Hetest, 1490-ben mezőváros volt. A XV. században Mátyás Király fiának, Corvin Jánosnak adta, akkor kaphatott a falu vásárjogot is. A hódoltság alatt és utána is szünetelt a vásártartás, egészen 1847-ig. Az 1563. évi török kincstári adóív 40 hetesi házat említ. A pannonhalmi dézsmaváltság jegyzéke szerint 1660-ban Csobánc várához tartozott. A XVIII. században a Jankovich család birtokolta, tőlük vásárolta meg gróf Somssich Pongrác 1842-ben.

Római katolikus (Szent György) templom


 A Szent György plébániatemplom műemlék jellegű barokk falai ma is őrzik az ősi román és gótikus falmaradványokat.
Az Ady Endre utca és a Vikár Béla utca sarkán álló középkori eredetű (14. sz.-i ) templomot barokkstílusban átépítették 1756-60 között. Főoltára is barokk stílusú. A templom műemléki védelem alatt áll!

Református templom


 A Vikár Béla u. 14 szám alatt álló református templomot 1844-1847 között építették klasszicista stílusban.

Metodista egyház temploma


 A magyarországi metodista egyház a XVIII. századi angliai vallási mozgalom örököse, mely a kiüresedett vallásossággal szemben a személyes megtérés és a megszentelt élet fontosságát hirdeti. 1898 óta van metodista misszió Magyarországon. Hetesen fél évszázadon keresztül csak házi köröket tartottak, a kápolna 1996-ban készült.

Somssich Imre Általános Iskola parkja


 A települést a XVIII. században a Jankovich család birtokolta, tőlük vásárolta meg gróf Somssich Pongrác 1842-ben. Az egykori Somssich kastélyból kialakított iskola parkja a falu közepén helyezkedik el szép környezetben.
Az öreg fák koronájának árnyékában egy füves és egy betonos futball pálya is található közvetlenül a lakópark szomszédságában. Az épület eredetileg nem iskolának épült, de éppen ez adja az iskola-használók számára a családiasság, otthonosság varázsát. A kastély parkja ma helyi nevezetességnek számít.

Vikár Béla szobra


Hetes híres szülötte Vikár Béla (Hetes, 1859. április 1.- Dunavecse, 1945. szeptember 22.) etnográfus, műfordító. 1909-ben megjelent Kalevala-fordítása a magyar műfordítás - irodalom legjelentősebb alkotásai közé tartozik. 1890-ben gyorsírással jegyezte le a Somogy megye népköltése (Bp.1926) című dokumentumot. Fonográf felvételeit Bartók Béla jegyezte le.
 
Forrás: GC7ES geoláda oldala melyet sikeresen megtaláltam.

Még több fotó katt a kis képre:
Ködnézőben. Hetes - Kaposmérő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése