2015. július 26., vasárnap

Zselici Csühögő ( Almamellék - Sasrét Erdei vasút)

Somogy megyében három működő kisvasút is létezik, Kaposvárhoz legközelebb azonban az Almamelléki Erdei vasút található ami már Baranya megye - igaz nem mindig volt az.
Ez a 6 km -es hosszúságú vasút nagyszerű lehetőség a kisvonatozásra, mely gyerekeknek felnőtteknek egyaránt élmény. 
A vonatozást a pálya bármelyik végén kezdve kipróbálhatjuk de ha autóval közelítjük meg akkor nyilván célszerű oda-vissza utazni.
A vasút bázisa Almamelléken van ahol valamikor csatlakozott a már megszűnt Kaposvár - Szigetvár vonalhoz. Innen hétvégén naponta kétszer indul a kisvonat Sasrétre. A menetidő odafelé általában közel kétszer annyi mint vissza hiszen az Almás-patak völgyében akkor "hegymenetben" megy. 
Akit érdekelnek a technikai részletek érdemes figyelemmel kísérni főleg eső után hogy a vizes sínen hogyan védik ki a kerekek kipörgését a sínen. Ilyenkor a vonat gyakran megáll, lassan visszagurul miközben a masiniszta erre a célra beépített szerkezettel homokot szór a sínre, ezzel növelve a tapadást.
A behomokozott szakaszon aztán nekifutva a kis emelkedő leküzdhető. Több ilyen szakasz is van, A vonat általában max. kettő kocsit tud vontatni, ha nagyon tele van akkor az utasok is beszállhatnak feltolni az emelkedőn :-)
 
 
A 10 órakor  induló járat délben jön vissza Sasrétről igy ott kb. egy órát tudunk eltölteni. Látnivaló van bőven és a gyerekek is el tudnak játszani a tanösvényen vagy a játszótéren.  
Ha csak a vonatozás érdekel akkor praktikusabb Sasrétről indulni a déli vonattal , mivel ez Almamellékről egészen rövid tartózkodási idővel indul vissza.

Jó tudni, hogy a vasútállomás épületében érdekes kiállítás látható a vasútról és egy kicsit az erdei életről is. Gyereknek nagyon tetszik! Apró ajándék tárgyak is vásárolhatók itt, melyek között a legérdekesebb a vonat hangján szóló fa síp. Ennek beszerzésével nagy örömet szerezhetünk unokánknak, a szülőket nem kérdeztem ...
 
Nyitott és zárt kocsik is vannak így csapadékos időben is nyugodtan vonatozhatunk.
 
 
A kisvasút történetéről még többet itt olvashattok.
 
Sajátos turisztikai élményt nyújt az erdei vasút, a „ZSELICI CSÜHÖGŐ”. Az ország legkeskenyebb nyomtávú vasútja Almamellék és Sasrét között közlekedik. Az üzemet Biedermann báró hozta létre 1901-ben. A pálya széles, szép panorámájú völgyön halad, 6 km hosszban. A kiinduló állomáson erdészeti és kisvasúti kiállítás tekinthető meg.
Innen indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, majd fordul a sasréti erdők irányába. Utazás közben gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban.
Sasréten az erdei iskola, az ősbükkös és végül a vadászkastély előtt elhaladva érkezünk meg a végállomásra. A vonatozás mintegy 25-30 percet vesz igénybe. A vonat visszaindulásáig üdítő sétát tehetünk Sasréten, ahol a Biedermann Rezső báró által építtetett patinás vadászkastély (ma vendégház), a KIKERICS Erdészeti Erdei Iskola és az ősbükkösben vezető tanösvény tekinthető meg.
1899-ben épült meg a MÁV Szigetvár-Kaposvár közötti vasútvonala, mely érintette Almamellék községet. A leegyszerűsödött szállítási lehetőségek arra ösztönözték a községtől északra fekvő erdőterületek birtokosát, Báró Biedermann Rezsőt, hogy a faanyag elszállítására keskeny nyomközű vasutat létesítsen területei és az almamelléki MÁV-állomás között. Az elképzelés 1901-ben valósult meg, ekkor épült meg az első vonal az almamelléki MÁV-állomás és a Németlukafai Cigányvölgy között 7,2 km hosszan. A kisvasút nyomtávolsága 600 mm lett, a talpfákra 7 kg/m tömegű sínek kerültek. A vasúton főleg az erdőben kitermelt fát szállították le a nagyvasúthoz, de emellett a németlukafai hamuzsír égető boksa és üveghuta termékeit is a kisvasúton fuvarozták. Szintén megemlítendő az erdők közötti irtásokon termelt mezőgazdasági termények szállítása is. Vontatóként itt is - mint leggazdaságosabb megoldás - a ló szolgált. A személyforgalom egyidős a vasúttal, a báró által Sasréten alapított iskolába vonaton utaztak a környék gyerekei.
"A báró Sasréten telepített iskolát, a konvencióban benne volt az oda és hazaszállításunk. A fából készült kocsin körben korlát volt, szemben pedig padok. Úgy harmincan fértünk fel rá. Mindegyik kocsihoz tartozott egy hajtó, ő képezte a vonatszemélyzetet."
A kisvasút vonala is tovább gyarapodott: még 1901-ben megépült a Szentmártonpusztai leágazás, 1915-ben 0,5 kilométer hosszban a Terecsenypusztai vonal (II-es sz. szárnyvonal), 1925-ben a Lukafai elágazástól a Sasréti vadászkastélyig vezető 1 kilométer hosszú vonal (ez később az I. sz. fővonal részévé vált), 1935-ben az 1,5 kilométer hosszú Csikóréti szárny, amit 1940-ben el is bontottak. Szintén 1935-ben a Lukafai vonalból is felszedtek egy fél kilométeres szakaszt. Az 1935-ös vonalmegszüntetések valószínűleg a fakitermelési területek megváltozásával magyarázhatók.
 

Még több fotó, katt a kis képre:
Zselici Csühögő
(Almamellék - Sasrét)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése