2014. szeptember 28., vasárnap

Schlosspark Laxenburg (Franzensburg)

Laxenburg egy település Ausztriában, a mödlingi járásban, Alsó-Ausztria tartományban. Bécstől D-re kb. 15 km-re található, Sopronból egy óra alatt elérhető. Egykor a Habsburg császári család nyári rezidenciájaként szolgált. Főleg Blaue Hof nevű kastélyáról, a kastélyparkról és a Franzensburgról nevezetes. Az osztrákok kedvelt kirándulóhelye.
Területe II. Albert osztrák herceg kora, 1333 óta a Habsburgok tulajdona volt. Itt építették fel vadász- és pihenőkastélyukat. Itt halt meg III. Albert 1395. augusztus 29-én. A település, amely a kastély körül kialakult, 1388-ban mezővárosi rangra emelkedett. A parkot a 17. században Lodovico Burnacini bővítette. A várat a törökök 1683-ban lerombolták, azonban már 10 év múlva újjáépült, I. Lipót idején. A császár és udvara maga után vonzotta a nemességet is. Az udvari élet fénypontját Mária Terézia idejében érte el a 18. században: a bécsi Burgtheater előadásai, szórakozás, versenyek határozták meg a társadalmi életet. A kastélypark a 18. - 19. századi kertépítő művészet egyik legszebb példája. Mária Terézia és unokája, II. Ferenc császár a park területét 280 hektárral megnövelték.
A Régi kastély (németül Altes Schloss) a nagyméretű kastélypark déli részén áll. Ezen a helyen korábban egy vizivár állt, amelyet a 14. században építettek és amelyet VI. Károly (1685 – 1740) nyári rezidenciaként használt.
A barokk „Kék udvar” (németül Blaue Hof vagy „Új kastély” (németül Neues Schloss) 1710 körül épült, Johann Lucas von Hildebrandt tervei alapján. I. Ferenc József császár és Erzsébet királyné itt töltötték 1854-ben a mézesheteiket. Négy gyermekük közül kettő, Gizella (1856-1932) és Rudolf (1858-1889) a laxenburgi kastélyban születtek.

II. Ferenc császár tavat építtetett szigetekkel, barlangokkal és hidakkal és megépíttette 1799 és 1835 között a középkori várat mintázó Franzensburg (magyarul helyenként Ferenc-vár)nevű kerti lakot.A kastélytól híd vezet a tornatérre, onnan a vízeséshez és egy további, oroszlánokkal díszített híd visszafelé.
 
4 - óra alatt Kaposvárról autóbusszal kényelmesen elérhető ez a szép kis műemlék település.
A kastélyok közűl a Franzensburg Magyar nyelvű idegenvezetéssel is látogatható.
Érdemes az egy órás programot igénybevenni hiszen részben a mi történelmünk egy szeletét ismerhetjük meg és valóban sok Magyar emlék is látható a kastélyban.
A fotózás tilos a várkastélyban így sajnos csak néhány vaku nélküli (feltünés mentes) képet tudtam csinálni, sajnos némelyik bemozdúlt.
14 Eurós kombinált csoportos jegyet váltottunk ez a kisvonatra oda vissza , a komphajóra szintén oda vissza a kastélyparkra és a Franzensburg kastély belső terére érvényes.
Mivel időnk bőven volt ( azért ez nem egy egész napos program!) visszafelé többen gyalog sétáltunk hiszen a kastélypark többi látványosságát csak így lehet megnézni. 
A település központjában érdemes még szétnézni, van rengeteg látnivaló ott is.
Köszönöm a lehetőséget.
 

Még több fotó, katt a kis képre.
Laxenburg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése