2018. december 12., szerda

A szökőkutaknak is van lelkivilága

.... hirdette a Tourinform az immár hagyományos adventi városnézésen ahol a kaposváriak is turisták lehetnek városukban.  Mesélők voltak Bocska Ági és  a szökőkút-szakértő Szelechmann Zoltán.  


Csak a pontosság kedvéért 2018. december 12-én délután a szitáló esőben kb. 40 ember jött össze, hogy megnézze a szökőkutak lelkivilágát és meghallgassa a szakember ismertetését. Én mint örökös kötözködő nyilván egyedül maradtam azzal a véleményemmel, hogy talán nem ez a legalkalmasabb időpont erre a témára.
Azért érdemes ám részt venni ezeken  a sétákon hiszen mindig csurran cseppen  valami információ  Ágitól a városunkról, nevezetes emberekről, épületekről és úgy általában bármiről.

Nem maradhatott el a Kemény-palota méltatása melyet mint tudjuk azért építették 8 m-re a Megyeházától, hogy a Tourinform irodája méltó helyre kerülhessen napjainkban. De az is lehet, hogy csak a Minifánk és Óriáspalacsinta bodegának kellett egy színvonalas háttér. 
Innen az első felkeresett szökőkút az Európa-park szökőkútja volt , nagyon szép és látványos alkotás, különösen a közeli szobrok miatt.  Most ugyan csak ezt láthattuk de higgyétek el ez egy szökőkút! 

Kis csapatunk a Kossuth-tér felé indult tovább, pár percre megálltunk Csokonai szobránál. Itt új információ volt nekem, hogy mekkora szerencséje is volt annak idején amikor fogfájása miatt Kaposvárra kellett jönnie és ennek örömére szobrot állítottak neki. (nekem már kijárna egy focicsapatnyi szoborcsoport annyiszor fájt a fogam) 

Persze ezeket a komoly információkat csak akkor tudod értelmezni ha ott voltál velünk, - ha nem ne is kísérletezz!  




A Kossuth-térre érve a két legmagasabb épület közötti szökőkút  helyét néztük meg, most gyertyahordozásra van átalakítva, és ebben a funkciójában is bevált. A szökőkút vize orvosi felügyelet mellett iható!  


Sétánkat a Vörös Csillag mozi felé folytattuk itt is van nagyon szép szökőkút rendszer, minden évszakra, elméletileg zenél is de az illetékes informatikus "lelépett" a zenéhez szükséges tudással.




Kissé délebbre a körforgalom szökőkútja - mint az közismert - kiváló kacsázó hely a vízimadarak vadászatát kedvelőknek, most téli fészkükre költöztek a Városligeti tóhoz.
Mindenkinek tudni kell, hogy Kaposvár a szökőkutak városa. Ha esetleg megkérdeznék, hogy hány darab is van belőle én egyből tudom a választ és nem is titkolom: 21 db.


És most jött a meglepetés! A csoportunk láthatta a mai Kaposvár összes  működő szökőkútját (ami csak a mi kedvünkért működött) Ő volt az, köszönjük szépen.

     
Még több fotó, katt a kis képre!

1 megjegyzés: