2013. július 15., hétfő

Balaton körtúra 8.

Táv: 21 km , Szint: 430 m

Változatos, érdekes és mindenféle látnivalókban gazdag ez a túraszakasz. Ábrahámhegy felől indultunk nagyrészt a Balatoni kerékpárutat követve de természetesen gyalog. Révfülöp határában az Ecséri-templomrom nagyon látványos de sajnos nagyon elhanyagolt!

Hol van ilyenkor az önkormányzat? Egy ilyen frekventált üdülőhelyen ilyen nagy gazt meghagyni egy szép műemlék területen mindenképpen igénytelenségre utal! Kár érte. Ez volt az első fotós igazoló hely majd megkerestem az itteni geoládát is, és indultunk tovább.

A falu felett magasodó Fülöp-hegy és az ő kilátója volt a következő igazolópont rendesen megizzasztott a lépcsősor amíg felértünk de közben még itt is megtaláltam a geoládát. Ez a kilátó nagyon tetszett nem csak azért mert az autós, biciklis ‘túrázók’ nem tudnak ide feljönni és csalással hozzájutni az igazoláshoz hanem főleg azért mert ez egy szép masszív zárt kilátó. Kényelmes jól járható csigalépcsőjén simán felmentem az 5-ik – legfelső – emeletre és ott tériszony mentesen tudtam kilátni. Tihanytól Badacsonyig illetve a többi tanúhegy felé nagyon szép a kilátás ez talán a legszebb panorámát nyújtó hely a Balaton-felvidéken.

A kilátó után már jelzetlen utakra tértünk és nagyon tetszett a Fülöp-hegy fennsíkján vezető útvonal. Végig zárt erdő, vörös homokkővel borított felszín, az utak is jól járhatóak szóval ez egy szép rész, érdemes megnézni. A fennsíkon egy lefolyástalan kis tó is található, Nyálas-tó a neve.

  A hegyről leereszkedve egy tanya és állatai ‘érintésével’ csatlakoztunk rá a Balaton-felvidéki kéktúra útvonalára és egészen a Hegyestűig ezt a jelzést követtük. A kék jelzés bevezet egy villanypásztorral lezárt területre melyen a tábla szerint veszélyes állatok találhatók, az egyik kapu nyitva volt így a veszélyes állatokat nem láttuk.

A Hegyestűre aszfaltos út vezet ezen sétáltunk felfelé amikor egy hölgy felajánlotta, hogy felvisz minket de egy természetjáró természetesen az ilyen ajánlatot nem fogadja el, hiszen a cél a Balaton körbe gyaloglása!

A BF-KÉK túrán már jártam erre most is nagyon tetszett a hely és jó volt egy finom hideg sört leereszteni az árnyékos padokon. Rengeteg fotót csináltam itt is , és természetesen az igazoló fotó is elkészült, majd felkapaszkodtunk a szikla csúcsára is. Érdekes hely de a felső bányaudvarból szebb a kilátás, hiszen a csúcson a mély szakadék miatt csak egy erős és magas vaskerítésen át szemlélhetjük a Balaton-felvidéket. A helynek van egy virtuális geoládája szerintem elég szerencsétlen helyre téve, jelszó nélkül regisztráltam be.

A Hegyestűről már végig lejtőn ereszkedtünk le Zánka felé először a kék majd a sárga sáv jelzésen. Szép boróka liget van a D-i oldalon, majd szőlők közé értünk és a felettünk sötétedő ég hatására egyre gyorsulva értük el Zánka szélét.

Van itt egy szépen kiépített forrás is azt már a csepegő esőben néztük meg, majd a zivatar elől a könyvtár tornácára költöztünk be néhány más túrázó társaságában.

A vihar elcsendesedett az eső is elállt és lesétálhattunk a Zánkai vasútállomásra ahol a reggel letett autóval indultunk haza. Szép ez a túra szakasz, főleg a második fele alkalmas önálló túrának is. Jelzett út nem sok van, de aki tud tájékozódni sok szép dolgot láthat.

Még több fotó, katt a képre:
Balaton körtúra 8. Ábrahámhegy - Balatonrendes - Révfülöp - Hegyestű - Zánka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése