2021. július 24., szombat

Herceg-forrás

Szentjakabi kertünktől kb. 3 km-re található ez a szép völgy. Tavasszal ez egy nagyüzemi medvehagyma termelő hely de mint kiránduló és túra terep is nagyon kellemes. Igazi zselici lösszel, horhóval, vízmosásokkal és szép zárt erdőkkel. Ezen a meleg napon azért egy kis délelőtti séta még belefért, a sárga rom jelzésen indultunk a források felé, ennek eleje Sikálósi út néven is ismert. Néhány undorító hatalmas szemét lerakat díszíti az utat, és ezek várják a virágos Kaposvárra ezen a turistaúton beérkezőket. A jelzés a bencés apátsági romokhoz vezet talán érdemes lenne elgondolkodni az eltakarításon.





A sárga rom jelzések már kissé megöregedtek de még jól követhető , valójában az út egyenes nem kell letérni róla. 

Sajnos a felázott talajt rendesen felszántották a munkagépek, a fél méteres nyomvályú itt gyakori. Sok helyen a víz is megállt benne de mindenhol ki lehet kerülni.



A sárga kör (forrás jelzés) lényegesen újabb, szebb, és ez a szakasz is nagyon szép és látványos, a sok csodabogyó mellett gyorsan leértünk a vízmosás mellé. A források az útról nem látszanak le kell menni a kis partoldalon. 




Egy kissé alacsonyra sikerült pihenő is van itt, a korábbi hagyományosan népszerű túra célpont a város felől a szemét miatt, Cserénfa felől, - ahova a jelzés vezet - helyenként a vegetáció miatt nem teszi vonzóvá a helyet.  

Kaposvárról a 71-es autóbusszal érhető el a kiindulási pont , és ha megérjük, hogy a romterület is  látogatható lesz érdemes majd erre túrázni.

 Herceg-forráscsoport

A forráscsoport Sántos határában, a községtől nyugatra fakad a Pannon-tó üledékeként képződött homokos-agyagos sárgaföldből felépülő domb tövében, a Nyárszói-erdő egyik mély völgyében. A három forrás tulajdonképpen egyetlen víznyerő réteg vízhozamának egymás közelében sorban kiépített foglalása, amelyeket 1995-ben létesített a SEFAG. A két szélső forrás közötti távolság nem több, mint alig 12 méter. A közvetlen környék változatos domborzatán a gyérített aljnövényzetű, ritkított bükkerdő borítja. Mindhárom forrás kövekből és betonból kialakított merítős gyűjtőmedence, amelyek túlfolyó vize kis beton alagúton távozik, végül déli irányba tart a dagonyás árok mélyén. Jelölésük a foglalások falán már nehezen olvasható véset, a foglalás éve és az elnevezés. A források neve az idősebb erdészek szerint arra vezethető vissza, hogy a Zselic legnagyobb része a török kiűzése után az Esterházy hercegek hitbizományát képezte, a forrás környéki erdők is egészen a 20. sz. közepéig az ő tulajdonukban voltak. A forrásokat az útról nehéz észrevenni, mert a partoldal alatt bújnak meg. Az erecske déli irányba folyik, később keletre folytatja útját és Sántos határában egyesül a Surján-patakkal. A források közvetlen közelében az erdőgazdaság egy szerény pihenőhelyet alakított ki, amely két padból áll, de sajnos állapotuk nagyon romlott az idő múlásával.

Herceg-forrás I. Kőből és betonból nyitott ötszög formára falazott foglalás, medencéje részben köríves. Vízhozama percenként 5-15 liter közötti.

Herceg-forrás II. Betonból kialakított kis kör alakú gyűjtőmedence, vízhozama percenként 2-8 liter közötti.

Herceg-forrás III. Merítős gyűjtőmedencéje kisméretű, ötszög formájú, vízhozama percenként 3-6 liter közötti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése