2016. november 12., szombat

Zöldpont Őszi Gyalogtúra (2016)

Nem volt okunk panaszkodni a meteorológusokra. Pontosan eltalálták az előrejelzésben azt a késő őszi, vagy  kora téli időt amiben ma részünk volt.

Lezárult a Somogy Megye és a Zselic Teljesítménytúrázója 2016-évi túrasorozat a hagyományos Zöldpontos Őszi Gyalogtúrával.
A szakadó esőben nem volt nagy tülekedés a Rajtnál, a nevezési díj 400 Ft volt és a közel 100 ‘elvetemült’ természetjáró nagy többsége beérte a rövid távval. Így tettünk mi is.  Laurának még meghúztam a fülét, mert ma megérdemelte, aztán elcsomagoltuk a papírokat magunkra húztunk mindent eső ellen, a bakancsomat már előző nap befújtam így bizakodtam, hogy marad rajtam némi száraz terület. 
A városszéli házak között gyorsan kiértünk a tópartra, sajnos a fényképezőgép objektívje is erősen párásodott így sok képet ki kellett dobni de azért a maradék is érzékelteti azt a dagonyát illetve vízen járást amit ma végrehajtottunk. Jó móka volt!
Már előre felkészültünk lélekben a Töröcskei patak keresztezésre és az ismert meredek és még száraz időben is nehezen járható patakpart leküzdésére. Kidolgoztunk különböző módszereket de lényegében a fenéken csúszás volt mindegyiknek az alapja de a felfelé csúszást azért kicsit problémásnak tartottuk.
És akkor megtörtént a csoda, ami valójában már az előző napokban történt de most szembesültünk vele! Gondos és lelkiismeretes túrázók,  - természetesen a rendezők - lépcsőket vágtak a partoldalba.
Ez természetesen nagyon megkönnyítette az áthaladást, hiszen ennek hiányában szerintem én is meghátráltam volna, a 2 m körüli meredek sáros partoldalon lehetetlenség lett volna felmászni.  Így is csúszott és csak óvatosan tudtam főleg lefelé menni de végül is átjutottunk. Hosszabb távon talán érdemes lenne egy komolyabb hidat ide valahogy készíttetni.
Voltak akik így is meghátráltak de nem volt rá okuk, át lehetett jutni ha már eddig eljött valaki. A tó másik oldalán az ösvény teknőszerű mélyedésében szépen folydogált az időszakos patak így aztán vagy benne gyalogoltunk vagy terpeszben egyszerre a két oldalán.
Aztán ennek is vége lett egyszer , és a szép öreg fák mellett elhaladva megérkeztünk a Vackor tanyára ahol megkaptuk a pecsétet.
Itt találkoztunk Anitával és Bálinttal,  innen már viszonylag könnyedén, a Turista Emlékmű  előtt elhaladva a tó gátján átkelve gyorsan beértünk a célba és még a szintidőnk is jó volt.
A célban megkaptuk a megérdemelt csokit, és húzhattuk a tombolát is. Kicsit sok volt idén a nem nyert cetli.  A kitűzőt az itt bevált módon még a rajtnál kiosztották így aztán bekerült az utolsó pecsét is SMTT 2016 igazolólapunkba és akit megilletett megkapta a jól kiérdemelt kupát. Remélhetőleg akinek még kellett ez a túra egy magasabb fokozathoz eljött és becsülettel lejárta, mint a túratársam is.
Köszönöm a túrát, jó móka volt :-)
Mint megtudtuk ez évben a világon először fordult elő, hogy valaki 100 %-ban azaz az összes túra valamelyik távját végig járva teljesítette ezt a túramozgalmat.  Ezt már csak beállítani lehet, túlszárnyalni nem nagyon.  :-)

Még több fotó, katt a kis képre:
Zöldpont Őszi Gyalogtúra
2016 Rövid táv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése