2016. május 8., vasárnap

Nezdei 'Kézfogó' 2016

Második rendezés volt ez a szép túra, mely Somogy csúcsát is érintette egyben Somogy Megye és a Zselic Teljesítménytúrázója 2016 túramozgalom ötödik  rendezvénye.  Kereki felé utazva több zápor is keresztezte az utunkat de mikor leszálltunk a buszról a felhők jól megijedtek és elzáródtak.
A hajnali esőtől a túra elején volt egy kis sár de aztán teljesen száraz úton túrázhattunk és kellemes napsütésben.  Kereki polgármestere már a nevezési helyen várt bennünket , a túrázók száma is szépen gyarapodott és végül is a rendezők is megérkeztek. Jövőre talán lehetne picit előbb is kezdeni, mert a nevezés elején elég sokat kellett várni! A két táv miatt is volt egy kis kevergés de aztán a papírmunkát elvégeztük és megkaptuk az itinert is. A túra nevezési díja 600.-Ft a rövid távon, MTSZ kártyára és egyebekre is 200 Ft kedvezmény volt így az ár érték arány kedvezőnek mondható, különösen ha az ingyenes transzfer lehetőséget is igénybe vette valaki.  A Rajtnál kaptunk egy ásványvizet, a célban egy csokit a kitűző és emléklap mellé és még képeslapot is.  A 150 túrázó többsége a rövidebb távot választotta, bár a hosszú sem volt olyan nagyon hosszú - 22 km.
A vár környékén több jelentős fejlesztés történt.  Az önkormányzat a Czikó-pihenőhöz kivezette a vizet így ott  már bárki feltöltheti a készleteit mielőtt nekivág a hegynek. Az új híd is megkönnyíti a közlekedést mert sárban néha gond volt.
A várhegy É-i oldali nyiladékát sok láb és kerék koptatta eddig, az erdészet végre lezárta korláttal ezt az "utat" így a várat talán az erózió nem pusztítja tovább. A piros rom jelzés mellől a korábban elhelyezett szemétgyűjtőket leszerelték mivel az ürítésük nem volt biztosítható. Sokkal tisztább így az erdő.
A legmeredekebb részen korlát segíti a fel/le jutást ez is nagyon hasznos volt főleg most, hogy sáros is volt a terep. Van új pad is útközben és legalább három szép és tartalmas információs tábla a vár környékén.
A polgármester úr elmondta, hogy Kereki vára is sikeresen pályázott a várprogramban és van esély némi feltárásra és állagmegóvásra is.  Kis lépés de talán megyénk e szép várroma is többet mutathat majd a túrázóknak.
A vártól már gyorsabban haladtunk tovább és megkezdtük a kódok begyűjtését is amit 5 helyen helyeztek ki számunkra a rendezők. Én jobban szeretem az emberes pontokat és talán lehetne a térségben jelentkezőket is találni erre a hasznos feladatra a jövőben, hiszen egy rendkívüli esemény bekövetkeztekor - ne legyen rá szükség - de fontos a segítség. Érdemes lenne a rendezőknek ellátogatni 07.09.-én Ságvárra egy kis tapasztalat cserére.  Az útvonal számomra ismert volt és újat nem is tudok róla írni, szép a dimbes-dombos Külső-Somogy. Az erdőben a vaddisznóskert úgy tűnik megszűnt mert a kerítést elbontották egy jó nagy szakaszon. A tavaszi virágok között most a kosbor volt a csúcs, de persze a többi is szép volt. A vadrózsa virágzás szép hecsedli túrát sejtet az őszi időszakban.  
Megnéztük messziről a Csillagó tornyát, a Páskum-pihenő is áll még csak az a sok romos kidőlt, szétesett útjelző tábla csúfítja még az utat.
 
Somogy csúcsán 2015-ben szépen ki volt tisztítva a kopjafa környéke, idén erre már nyilván nem volt lehetőség de a kopjafa ettől még áll. Ha valakit érdekel a története itt olvashat róla.
A kis kilátóhoz közeledve a Nezde-hegyről egyre jobban kitágult a horizont. A Balaton és a tanúhegyek, a völgyben Teleki és Nagycsepely valamint Nezde háztetői látszottak és a kedvenceim a három gerinc nyúlvány ami olyan hatású mint egy igazi hegyvidék.
Dr. Soós László és Csuka Mónika hozta létre azt a szoborparkot ami a Nezde-hegyet díszíti és alap ötletét adta ennek a túrának. Az Irma-kereszttől kezdve lesétáltunk és végigjártuk ezeket az alkotásokat, némelyikre már egy kis "tatarozás" ráférne.  
A völgyben a korábbi fagy nyomot hagyott a növényeken , de még mindig megvan az az ősi kék turistajelzés egy akácon ami még a múltszázad második feléből maradt itt.   
A Szóládi pincesor is változatlan, a hagyományos és csicsás pincék is egyaránt megtalálhatók itt.
Némelyik elég drága pénzbe került.
Innen már percek alatt célba értünk, és megkaptuk a díjazást.
Szétszakadozott csapatunk egymásra talált és Csicsai polgármester úr vezetésével a rendezői szolgáltatások részét képező transzfer lehetőséggel gyorsan bejuthattunk Balatonföldvárra ahol a hosszú távos csapattagokat bevárhattuk. 
A lehetőséggel élve a magas partnál megnézhettük - kívülről -  Balatonföldvár "büszkeségét" a kilátó és látogatóközpont komplexumot mely valóban hatalmas. 
Azaz hatalmas pusztítással járt a környezetben a felépítése, a mellé rakott kis csemeték meg majd csak megnőnek 50 év múlva akkorára mint amiket kivágtak.
A "szép" rozsda színre festett zárt kerítést nem kell észrevenni, ha úgy tekintünk át felette mintha ott sem lenne akkor tényleg szép a panoráma Tihany felé.  A magas parton végig sétálva az Országzászlónál az új csigalépcsőt is kipróbáltuk. Működik.
  Alulról azért látszik, hogy komoly omlások vannak a partoldalban. 
A túra csúcspontja volt a kézműves fagyi akció melyet sikerült pontosan erre a napra ütemezni így aztán Balatonföldváron mi is kivártuk a sort és éltünk az 50 %-os akció lehetőségével, finom volt.  
Volt még egy kis időnk így a túra szabályos befejezését is meg tudtam oldani a Síngörbítő kávéházban ahol nem csak kávé kapható. Ott jártamkor minden vendég sörözött ami csak emelte a hely hangulatát a szememben, igaz egyedül voltam.

Az időjárás jobbra fordulását személyesen intéztem, ez természetes, nem jár érte köszönet :-)  Szép túra volt, köszönöm a jó hangulatot a túratársaknak, a  rendezést a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesületnek  , a fuvar szervezést Panninak és a fagyit Gabinak !
 
A Nezde-hegy dolgairól egy korábbi túrabeszámolóból idemásolom a lényeget:
 
Somogyországban, Szóládhoz közel, a Nezde-dombon jártunk. A falusiak régóta ismerik a helyet - gyógyító erejéről. Talicskában tolták fel a nehezen mozgó öregeket, hogy gyógyuljanak. A legenda szerint Koppány vezér van itt eltemetve - "némileg" máshogyan történtek a dolgok ezer évvel ezelőtt, mint ahogy tanítják.   Néhány évvel ezelőtt pár ember nekiveselkedett, és kegyhelyet kezdtek kialakítani.  Sok kilométerről látszó hatalmas szelídgesztenye fa uralja a vidéket.
 A régi öregek beszélik: a negyvenes években a Csordás néni bivalyai ha egy bizonyos helyre lefeküdtek, bikacsökkel is alig lehetett őket elhajtani onnan; vagyis valamiféle energia is jelen kell, hogy legyen – így Baksafalvi Soós László, akinek nemrég jelent meg Szkíta Golgota című kötete. – Úgy éreztem: itt nekem meg kell valósítanom régi vallásunk jelképes stációit. Kupa-Koppány vezér emlékparkot, kegyhelyet Babba Mária- és Koppány-szoborral, Veronika haranglábbal.
 A kötetíró orvos feleségével, az ismert énekessel, Csuka Mónikával az elmúlt években már hozzá is kezdett a Koppány emlékpark kialakításához. Jókora területet vásároltak meg a községben, itt a terveik szerint hucul lovakat, szamarakat, rackákat, kecskéket tartanának.
 A helyi legenda szerint egyébként annak idején valójában nem is Koppány vezért négyelték föl. Az elesett somogyi herceget valahol a Nezde-hegyen helyezték örök nyugalomra, s lelke ma is ott bolyong.
A somogyiak azonban az éj leple alatt, mielőtt a fölnégyelés megtörténik, Sólynál elhunyt / kis csete-paté azért volt mielőtt a somogyiak hazavonultak/ bajtársuk levágott fejű holttestére cserélik. A nagyúr tetemét pedig bödön hajón menekítik át a vízen, s Nezdehegyen helyezik örök nyugalomra. Így mesélték az Öregek…. A legendában az a szép, hogy akár igaz is lehet.
Másik verzió. Mit ír az Arvisura? Koppány anyja besenyő lány volt, aki, miután az elrettentés kiállta az idő próbáját, fia holttestének darabjait kegyelettel megkapta, s lakóhelyéhez közel egy Szent Hegyen temette el. S hol volt a besenyők lakóhelye? Bizonyítottan bizánci keresztény hitet felvett módon éltek a mai Szólád Besenyőmál és Szentmiklós-i falurészében. A Nezdehegy alatt.
Foglaljuk tehát össze a dolgot. A magyarok ősi egyisten hitet követtek és gyakoroltak. Papjuk, tanítójuk, gyógyítójuk a táltos volt. E tekintetben felbecsülhetetlen kincse Somogynak a Tatárvári erdőben élő Karaul Táltos, aki Koppány törzsének táltosi leszármazottja, s minden generációt igazolni tud! Jobban meg kellene Őt becsülni. A Táltosi Stációt egyébként 2005-ben Ő avatta. Nyugat felé haladtukban eleink kétségtelenül először a keleti kereszténységgel találkoztak.
A közvetlen Balaton part falvai számára szép feladat lenne, közösen, vagy évről évre felváltva átmenni hajóval a Vízen és Sólyból, vagy Veszprémből kis ünnepség után a négy darabba vágott keresztet áthozni a somogyi partra, majd a Szent Jelképet felhozni a Nezdébe.
A négy felé vágott tetemrészeket ugyanis Győr, Gyulafehérvár, Veszprém és Fehérvár falaira szögezték. Ha e helységeket légvonalban összekötjük, egy, kissé elnyújtott keresztet rajzolunk meg!
 
Ezek után mit jelképez a Nezde, a Szkíta Golgota?
Golgota: Koponyák hegye, ahol Krisztust keresztre feszítették.
Ki Kupa-Koppány? A magyarság megváltója. Az Ő tettének kálváriája található a Nezdehegyen, egyben az ősi magyar vallás és a kereszténység felvételének, egymásba simulásának emlékhelye. Miután azonban tettét még sem lehet Megváltónkkal összehasonlítani, ezért csak kilenc stáció őrzi a tizennéggyel szemben, jelképezvén ősmúltunktól napjainkig a magyar szenvedéstörténetet.
 

1. stáció: Nimród király, Hunor, Magor
2. stáció: Attila hun nagykirály
3. stáció: Csaba királyfi székely kapuja
4. stáció: Baján kagán kőszobra
5. stáció: Karaul, a Magyar Táltos
6. stáció: Koppány, Somogyország hercege
7. stáció: Babba Mária
8. stáció: Veronika harangláb, haranggal
9. stáció: Kettős kereszt, Turullal

 Forrás: somogytura blog.

Csuka Mónika: Zöldell a muskátli...

/Zeneszerző: Csuka Mónika,  Szövegíró: Soós László,  Hangszerelő: Ember Péter

Nezde-hegyen szól a furulya
 
Nezde-hegyen szól a furulya
Tárogató sír, s a szép haza
Birkanyáj, mit átölel a nyár
Öregapám lépte nyomán jár

Nezde-hegyen szól a furulya
Szép Balaton álma, sóhaja
Erdők felett Koppány lelke száll
Gyere rózsám, titkokat súg, vár

Nezde-hegyen szól a furulya
Évezredes szittya Golgota
Aki eljön itt, bűvölten áll
Őseinknek lépte nyomán jár…


Háttér zene:  (ha nem indul el autómatikusan akkor itt letöltheted és meghallgathatod valami más lejátszó programmal)


Még több fotó, katt a kis képre:
Nezdei kézfogó 2016

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése