2014. április 27., vasárnap

Széchenyi Zsigmond Emléktúra 2014

Sárpentele 15
Táv: 13.5 km   Szint: 50 m

A kellemeset a hasznossal összekötve indultam el erre a könnyű kis túrára. nem jártam még ezen a területen és kíváncsi voltam  Székesfehérvár néhány érdekességére amit ez a túra megmutat, különösen a Sóstó környéke ahol az épülő kalandpark sok vitát váltott ki a természetjárók, természetvédők között. Hét fős volt kis csapatunk , külön busszal érkeztünk a rajthelyre ahol  Gabi és Máté gyorsan intézte az adminisztrációt és indultunk is. Rövid városi séta után tanösvényen, alagsori kiskocsmában és szép erdei tornapályán vezetett a túra útvonala melynek célja Széchenyi Zsigmond emlékkövénél volt a Sárpentelei parkerdőben. Szép fotó minőségű emléklap, kitűző és a megszokott hideg büfé várt ránk a célban, nyilván nem a 200.- Ft-os nevezési díjból finanszírozták mindezt. Rövid pihenő után következett a túránk hasznos része mivel a helyi sportáruházban végre találtam megfelelő méretű túrabakancsot amit remélhetőleg hamarosan be tudok majd járatni.

Köszönjük a rendezést, szép túra volt, az alábbi érdekesebb helyszíneket érintve:
 
Aquamobil
 
Az ENSZ 1998-at az Óceánok Évévé nyilvánította Vasco de Gama 1498-as Afrika körülhajózása emlékére. A portugáliai világkiállítás magyar pavilonjánál került felállításra az Aquamobil. A látogatóknak egy ferde tengelyű járókorongon helyben járva kellett mozgásba hozniuk egy vízemelő kereket, amely a magasban vödreit kiöntve egy malomkereket forgatott meg. Ennek a keréknek a tengelyén van egy emelő, amely az „Expo-útlevelekbe” ütő pecsétet minden fordulásnál megemelte. A látványos faszerkezetet nagyon sokan keresték fel, a világkiállítás tíz leglátványosabb tárgya közé került. A világkiállítás befejeződése után a szerkezetet Székesfehérváron állították fel 1999. március 22-én a víz világnapja alkalmából.

Sóstó
 
A legkorábbi írásos említése 1473-ból való. A tó alkálisót tartalmaz, nevét is innen kapta. Gyógyhatását a 18. században fedezték fel. A 19. század közepén elindult a környék parkosítása, fásítása.

A háború előtt a város közkedvelt fürdő-, kiránduló- és horgászhelye volt, kiépített stranddal, vendéglővel. A tavat tápláló bő hozamú, részben meleg vizű források jó minőségű szénsavas ásványvizet adtak.

Később a terület elhanyagolttá vált, a gáttól délre eső rész 1913-tól 2000-ig szennyvízbefogadóként működött. Sajnos a források elapadása és a vízgyűjtő átalakítása miatt vízpótlása ma sem megoldott.
A terület északi részén a 2003. óta helyi védettséget élvező Sóstó TT, míg déli részén az 1990. óta országos védettségű Székesfehérvári Homokbánya TT található. A 121 hektár kiterjedésű terület jelentőségét az ott élő 9 védett orchideafaj adja. A terület helyreállítása 1991-től kezdve több hullámban tartott. A túra során részben végigjárt tanösvény 2001-2003. között épült.

Sárpentelei parkerdő
A parkerdő régen a sárpentelei kastély parkja volt, sajnos a kastélyt nyomtalanul lebontották. Déli részén két km hosszú, 20 állomásos erdei tornapálya található. A parkerdő több pontján találkozhatunk kiépített, nagyobb társaságnak is alkalmas erdei pihenővel, tűzrakóhellyel, esőbeállóval, erdei focipályával.

A P+ mentén lévő nagy esőbeálló mellett található gróf Széchenyi Zsigmond emlékköve.

Forrás: A túra itinere.

Még több fotó katt a kis képre:
Széchenyi Zsigmond emléktúra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése