2007. február 25., vasárnap

Munkatúrán Észak-Somogyban

HÁCS -ról indulva a falu végén egy két jelen kipótoltuk a zöldet majd a műtehén előtt elhaladva egyenesen vezet az út Gárdonypuszta felé, ez  egy széles földút , itt ott dagonyás, voltak régi jelek , amiket  felújítottunk illetve néhányat csináltunk sűrítésnek.

Az útvonal itinere tehát a következő erre a szakaszra:

Hácsról a falu főutcáján kimegyünk D-felé, a falu végén  a tehenészeti  telep és műtehén jobbról elmarad és egyenesen megyünk tovább   Gárdony puszta felé amikor feltűnik az első épület akkor előtte kb. 100  m-el derékszögben jobbra befordulunk szemben a beton  villanyoszlopon nyilazott jelzés és behívo kapu is van .
Tehát jobbra fordulunk és széles földúton haladunk tovább egy sárból  tapasztott építmény marad el a bal oldalunkon , majd néhány perc után a régi gárdonyi temető elé érünk. Érdemes felmenni azon a pár méteren mert nagyon érdekes múltszázadi sírköveket láthatunk !
Tovább haladva a széles és kijárt földúton balra kanyarodik az út és végig balra tart egy fenyves mellett megyünk el, egy nagy útelágazásnál  a MOL sárga jelzőtáblájának irányát követve  derékszögű bal kanyar és elérjük a gárdonyi tavak levezető patakjának hídját. A híd jól járható a patakot keresztezve egyértelműen mehetünk tovább néhány  perc múlva egy erdei falerakat  mellett megyünk el és a tisztáson áthaladva szemben bemegyünk az erdőbe. Balról a tisztás szélén van egy jó nagy jelzés ! Az erdőbe beérve ezt a széles földutat kell követni amely enyhén emelkedni kezd és így is marad egészen az Aligvárom tetőig. Néhány helyen horhós bevágásban halad az út de nagyon jól követhető és jól látható jelzéseket raktunk mindkét irányból láthatóan . Az elágazásoknál egyértelműen jelöltük , hogy melyik a
helyes út. Amikor felérünk a tetőre és mielőtt kiérnénk egyenesen a szántóföldre egy az erdő szélében haladó jól járható szekérúton   BALRÓL megérkezik az a régi zöld jelzés amely elméletileg  Gárdonypusztáról jönne. Itt a tetőn vissza követhető az út kb,. 500 m- e a keresztig , mellette egy régi kis oszlopon megvan a jel de NEM erre  kell menni hanem amikor felérünk a tetőre akkor JOBBRA visz tovább a  jelzés elméletileg Somogyvár Kupavárig.

Hács: Hácsot az 1332-37-es pápai tizedjegyzékek már említették. A hódoltság idején elnéptelenedett a település. A XVIII. században a Jankovich-családé lett a birtok, majd a Pongráczoké. Tőlük Kacskovics Mihály vásárolta meg. Később az Inkey-család németeket telepített le (XIX. század elején). Evangélikusok voltak, templomot (1855), iskolát építettek. 1860-tól a Zichyek birtoka lett az uradalom. 1867-ben a fél falu leégett. 1905-ben a megye legnagyobb, szervezett aratósztrájkját szervezték meg a hácsiak. Azt, hogy milyen volt fénykorában, bizonyítja katolikus temploma. A jó termőföldek eltarthatják a megfogyatkozott számú családokat. A rendszerváltást követően iskolát építettek, de az azóta is kihasználatlan. Hácsot - joggal - újra éledő falunak tartják. A mezőgazdaság, az állattenyésztés (jól működő -fejlődő borjúnevelő telep létesült) mellett a turizmusra építenének a hácsi emberek. Ennek egyik formája az, amikor a nem lakott házakat felvásárolják a külföldiek.

Még több fotó, katt a kis képre:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése