2024. április 25., csütörtök

Azáleás-völgy (Zalaegerszeg)

 Egy viszonyleg közeli és eddig mégsem látott tavaszi csoda ez a völgy. A Jeli-arborétumból ismert virágok itt is megtalálhatók.  Kaposvárról könnyen megközelíthető Zalaegerszeg, onnan pedig helyi autóbusszal lehet eljutni a TV toronyhoz. 




A torony is látogatható , bár mi most nem vártuk ki a nyitást. Kékestető és Pécs mellett ez a harmadik ilyen kilátó.   Ebben az esetben megspóroljuk a szintemelkedésből eredő fáradozást mert a völgyben végig lefelé sétálhatunk. A felső rész is széles ösvényeken járható azonban sár esetén egy bot sokat segíthet.

Leérve a város szélére jutunk innen az erre járó távolsági buszokkal tudunk vissza utazni. Szép és látványos érdemes megnézni.

AZÁLEÁS-VÖLGY

Az Azáleás-völgy a zalaegerszegi Alsóerdő kedvenc kirándulóhelye. Tavasszal kínál csodálatos látnivalót a kikapcsolódni vágyók számára.

A színpompás, fenséges illatú azálea, más nevén rododendron vagy havasszépe április végén, májusban borítja virágba a tájat. Érdemes többször is visszatérni ide, mert az egyes fajták virágzási idejének eltérése következtében folyamatosan változik a völgy. Illata leginkább csak a sárga virágú (kaukázusi) azáleának van, ez az illat viszont az egész völgyet belengi.












Fatalin Gyula erdőmérnök ötlete nyomán a Jeli Arborétum példájára hozták létre egy átjárhatatlan akácosból. A hetvenes években egzóta növényeket telepítettek be kísérleti jelleggel a sajátos mikroklímájú völgybe. Elsősorban Jeliből szerezték be a csemetéket. A hegyvidéki hangulatot árasztó környezetben a gyűjtemény később arborétum jellegűvé vált.


A völgyben – mely 2010-től a nagyközönség szavazatai alapján viselheti a Zala megye természeti csodája címet - megtalálható a kolorádói jegenyefenyő, mamutfenyő, szerbluc, szitkaluc, európai és japán vörösfenyő, simafenyő, kaukázusi jegenyefenyő, zöld- és kékduglász, valamint különböző tuják.

A völgy egész évben szabadon látogatható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése