2014. június 21., szombat

Olajhegy - Zsippó - Dada - Tókaj

János bácsi mai túráján ismét olyan helyre is eljutottam ahol még nem jártam, pedig itt van a szomszédban. A túra érdekessége volt, hogy órákig gyalogoltunk és mégis "csak" Bárdudvarnokon jártunk, és nem is érintettük az összes településrészt.
Bárdudvarnok Kaposvártól alig tíz kilométerre délnyugati irányban a belső-somogyi dombok egyik legszebb részén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben, illetve annak határán terül el. A település és környéke Somogy egyik legnagyobb közigazgatási területe, hiszen több négyzetkilométeren szétszóródó tizenhat településrész tartozik ide, mely országosan is egyedülálló. Bárdudvarnok részei: Bárd, Bárdibükk, Csermány, Bánya, Dada, Kaposdada, Kaposszentbenedek, Lipótfa, Kopaszhegy, Mihálypuszta, Nagypuszta, Olajhegy, Öregzsippó, Szendihegy, Szendipuszta, Újzsippó.
Sok szép fából faragott keresztet, kopjafát, szobrokat láthatunk ezen a tájon és persze több új  - magas kerítéssel körbevett - birtok mellett is elmentünk. 
A túra Szendpusztáról indúlt, Olajhegy felé, a Mag-tanya területének szélét is érintettük, majd a Zsippói tavak mentén az egykori Czeibert-malom maradványai mellett értünk be Kaposszentbenedekre, vagy Petörkére, nem is tudom.
A Söröző viszont megbízhatóan üzemelt, és éppen most volt a biopiac is.
 
Kaposszentbenedekhez tartozó Baráthegyen található Szent Benedek tölgyfaszobra.
 
A kerékpárúron mentünk tovább Kaposdadára ahol a kék sávra csatlakozva Dada településrészt is érintettük. A dadai településrészen található a Jeruzsálemi Szent János lovagrend emlékére állított máltai kereszt.
 
Innen jelzetlen úton K-felé  a Kaposszerdahely településrészét képező Dózsa-telep érintésével  jutottunk el a Tókaji parkerdőbe.
A forrás, a tavak és pihenőhely mellett a piros + jelzésen a kis patakon átkelve értünk vissza Kaposvárra ahol az Egyenesi útra mentünk majd innen már hazabuszoztunk.

Köszönöm a túrát, szép volt.

Táv: 15.2 km  Szint: 180 m

Még több fotó, katt a kis képre!
Olajhegy - Zsippó - Dada - Tókaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése