2014. február 19., szerda

RP-DDK Zselickisfalud - Szenna

Az RP-DDK Szilvásszentmárton - Patca közötti szakaszát az MTSZ Kéktúra Szakbizottság tagjai a 2014 február 26-i ülésükön megszüntetésre ítélték. 
***
Az MTSZ Fórumában  rákérdeztünk a változás okára, remélhetőleg választ is kapunk rá.
***
A bizottság, tagjai közül Kovalik András javasolta ennek a szép útvonalnak az eltüntetését!
***
2012. májusában, amikor az MTSZ által szervezett RP-DDK vándorlásra készülődtünk a KTTE tagjaival én is résztvettem a jelzések felújításában ezen a szakaszon. Fölösleges munka volt?
***
Az SMTSZ elzárkózott a döntéstől, vajon miért? Talán azért mert már a 2012-es RP-DDK vándorláson a túravezető "eltévedt" és így a csapat kihagyta ezt a szakaszt?
Nem is látta a bizotság képviselője azt amiről beszélünk mert elhagyták az útvonalat. Most meg arra hivatkozik az MTSZ , hogy akkor ez volt a köz véleménye, hát jól át lettetek verve Kedves MTSZ, Kedves Kéktúra 'Bizoccság', de aki leginkább át lett verve az  a tisztességes természetjárók , túrázók közössége! 
***
Túrázók és kéktúrázók véleménye ezzel a változtatással kapcsolatban a legnépszerűbb fórumokról:
Vélemény 1.
Vélemény 2.
Vélemény 3.
***
2014. március 25.-ig már három Somogy megyei egyesület ( KTTE, SZKTE, TTSE - mindhárom MTSZ tagszervezet) juttatta el írásban a tiltakozó állásfoglalását az elítélendő  kovalik-javaslattal szemben az MTSZ-hez.
***
A Somogy megyei Természetbarát Szövetség a 2014.03.28.-i éves közgyűlésén egyhangú határozatban elutasította a kovalik-javaslatot. A megyei határozatról, miszerint az útvonal maradjon ott ahol van hamarosan tájékoztatják az MTSZ-t is. Ennél többet már nem tudunk tenni.
***
GYŐZÖTT A JÓZAN ÉSZ. A VÁLTOZTATÁS MEGHIÚSULT!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Régen volt februárban ilyen meleg. A hóvirágok is egy hónappal korábban előbújtak így hát tél ide vagy oda megint elindultunk egy kis kéktúrára. Nem mondanám, hogy nagyon sütött a Nap, és a por se nagyon szállt a nyomainkból de azért nem volt veszélyes a terep.
Kibuszoztunk Zselickisfaludra, megkerestük a nyalókákat a kulcsosház kerítésén aztán átmentünk az országúton Szilvásszentmártonba.
A Vadvirág út  végpontján a Kockás liliom Szilvásszentmártonban, ezt sem fogják látni a kéktúrázók!

Az útvonal ötletgazdája Horváth-Béres János szobrászművész, aki a környezet és élővilág megóvását korunk alapvető feladataként jelölte meg. Ezt a gondolatot 21 darab (utalás a 21. századra) ritka, védett vagy szigorúan védett, egy kivételével lágyszárú növény szobrának megfaragásával közvetíti.
Műemlék  templom  Szilvásszentmártonban, amit a kéktúrázók nem fognak látni!

A szép mélyúton kapaszkodtunk ki a faluból és végre a kemény beton és aszfalt helyett finom puha sarat érezhettünk a talpunk alatt.

Zselici horhó,  amit a kéktúrázók  nem fognak látni!

Itt ott kicsit kanyarogva kerülgettük a pocsolyákat aztán gyorsan Patca fölé érkeztünk majd leereszkedtünk a kis településre. Itt találkoztunk először a hóvirágokkal ami aztán végig is kísérte utunkat.
A tanya kihalt, a faluban is csak kutyákkal találkoztunk, tisztes távolból. A templom után az erdőbe kanyarodva a túránk legszebb részéhez érkeztünk.
Rengeteg volt a virág (nagyrész hóvirág és a kék májvirág) de egyéb kis színeseket is láttam de nagyon tetszett az élénkzöld, vastag moha is a fák tövén.
Találtunk egy szép pihenőhelyet is az erdőben, egészen új lehet, mert még hiánytalanul megvan.
A közelében hatalmas volt a sártenger ugyanis egy forrás is kiépült itt és hát a tereprendezést egyelőre az időjárásra illetve a terepjárókra bízták, szóval még folyamatban van a munka.

A SEFAG-tól kapott tájékoztatás, melyet nagyon köszönök:
Köszönjük megkeresését. Valóban a forrás és környezetének kialakítása még folyamatban van. A felújítás a Magyar Természetjáró Szövetség és a SEFAG Zrt. konzorciális együttműködésének keretében valósul meg pályázati forrásból.
Az Országos Kékkör (OK) Dél-dunántúli régiót érintő nyomvonalának és attrakcióinak multifunkciós fejlesztése (DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0065) című projekt adott lehetőséget a felújításra.
A forrás a Csipány patakot táplálja, így a forrás neve is Csipány forrás, illetve Csipány pihenőhely. A forrásfoglalás kialakítását Pintér Ottó a SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének igazgatója koordinálta.
Üdvözlettel:
Szabó József
Erdészetpolitikai osztályvezető


SEFAG Zrt.
Érdekes a felszíni vízelvezetési rendszer is, ez jelenleg egy átjárhatatlan árkot jelent keresztben a kék jelzésű úton. A fák között az erdőben kerültük meg a helyet. A projektnek része egy híd is ami később készül el.

A kékre fonódó zöld sáv jelzés az IVV túrát kedvelők részére tartogat néhány szép és hasznos pontot hiszen itt vezet a Zselic egyik permanens túraútvonala is. ( képtárban nem a valós kódokat láthatod, ne örülj előre). A szép erdőbe már egyre jobban besütött a Nap   és egészen kimelegedve értünk fel Szenna fölött a tetőre, majd az országúton mentünk le Szennába. A falumúzeum még nincs nyitva, márciustól már látogatható lesz az is és a szép festett kazettás mennyezetű református templom is.
A Vadászt még éppen nyitva találtuk, megnéztük a hely különlegességének számító "székelőmelegítőnyávogókészüléket"  , majd gyorsan pecsételtünk, ittunk és hazautaztunk.
Kellemes, könnyű túra volt lassan kezdődik a túra szezon így hát muszáj elindulni.

Még több fotó, katt a kis képre.
RP-DDK Zselickisfalud - Szilvásszentmárton - Patca - Szenna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése