2012. november 17., szombat

Várda - Magyaregres - Deseda

Táv:12 km, szint:100 m

Itt van a szomszédban és mégsem jártam még erre. Várda felkeresése ösztönzött arra, hogy bekapcsolódjak ebbe a könnyű túrába, Kaposváron éppen 3 távos teljesítménytúra zajlott sok sok résztvevővel de a várható látnivalók azért egy kis csapatot erre a túrára csábítottak. Három megállót vonatoztunk a BZ-vel majd az országúton sétáltunk be Várdára.
Szép, rendezett kis falu, sok csábító virággal, tiszta portákkal. Érdemes kicsit Várda történelmével és a látnivalókkal is megismerkedni a település honlapja alapján:

Várda község története a kezdetektől:

 A falu neve a település egyik részét birtokló Várdai családra vezethető vissza. Létezéséről 1284-ből maradtak fenn elsőként iratok. Akkor pusztai birtokként említik az oklevelek. Fél évszázaddal később, a pápai tizedjegyzékben már plébániáját is jegyezték. Szent Mihály tiszteletére emelt plébániáját 1481-ben szentelték föl.
A török időkben készített adólajstrom szerint akkor csak négy háza volt. A megszállók kiűzése után, a 15-20 család a mai Fő utca helyén fekvő nádas területen telepedett le.
A XVIII. Század második felétől a Záborszky család birtokolta a községet, egészen az 1848-as forradalomig. Ekkor kezdődött a falu fejlődése, ám a szabadságharcban részt vevő nemesi család tagjai elestek. Sírjaik ma is a várdai temetőben vannak.


RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

Fő utca 94. Az 1880 körül épült Szt. László kápolna és később a hozzáépített harangtorony védendő építészeti és településtörténeti érték.
A kápolna előtt álló "Így szerette Isten a világot, Isten dicsőségére állíttatta Várda község római katolikus hívei 1926" feliratú kereszt a korpusszal védendő művi érték.


POLGÁRMESTERI HIVATAL (régi iskola)

Fő utca 94. Az oldalhatáron álló nyeregtetős, tornácos egykori iskola épülete, ma polgármesteri hivatal védendő építészeti és településtörténeti érték.
 

REFORMÁTUS TEMPLOM

Fő utca 85. Az utcaképbe illeszkedő református templom védendő építészeti és településtörténeti érték.
 

VÁRDAI "SZÁSZ" KASTÉLY

Fő utca 97-98. A XIX. század végén már álló klasszicista stílusú "Szász" kastély védendő építészeti érték. Szász Endre itt telepedett le, hogy életének utolsó otthonává varázsolja a régi kúriát. 1980-ban, hazatelepülése után, egy a somogyi dombok között megbúvó békés kis faluban lakott haláláig, a Somsich-Matulay család hajdani kastélyában, amelyet meglehetősen romosan vett meg. Az eredeti állapotában felújított, több száz különleges fával és cserjével körülölelt épület láttán nehéz elképzelni, milyen elaggott állapotban volt még másfél évtizede. A kastély kizárólag bejelentkezéssel látogatható

Szász Endre Munkácsy-díjas festőművész (1926-2003)
 
 
A kortárs somogyi képzőművészet kiválósága 1926-ban született Csíkszeredán, de a kaposvári Somssich Pál Gimnáziumban is tanult néhány évig. A Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványa volt. Rendkívül virtuóz festőtechnikával fordult a képzőművészet felé, s nemcsak idehaza, hanem külföldön is rövid idő alatt az egyik legismertebb festőművészünkké lett.

Életének utolsó két évtizedét Várdán töltötte 2003. augusztus 18-án bekövetkezett haláláig. A világ jelentős nagyvárosaiban rendeztek kiállítást képeiből. Életművét azonban nemcsak festmények, grafikák jelentik, hiszen díszlet-, üveg- és textiltervezőként is ismert volt.

Tevékeny élete során számos kitüntetésben részesült; a Munkácsy-díjas festőművész 1993-ban Somogy megye művészeti díját, 2002-ben Somogyért kitüntető díjat kapott és Várda díszpolgára címmel is elismerték művészetét, munkásságát. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti és középkeresztjét is.
 
 
 Várda látnivalóinak megtekintése után csapatunk tovább indult Magyaregres felé, a település szélét érintve szép sétaúton jutottunk el az őszi színekben nagyon látványos Deseda arborétumba. Itt is elnézelődtünk, egy geocoint is tovább indítottam a GCDEAR ládában majd az országútra kisétálva autóbusszal utaztunk vissza Kaposvárra.


Még több fotó, katt a kicsi képre!
Várda - Magyaregres - Deseda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése