2012. július 14., szombat

Tökölő 16 Ságvár. 2012

Táv: 16 km Szint:416 m

A Ságváron rendezett teljesítménytúrák jó híre már bejárta az országot. Ennek is köszönhető, hogy a résztvevők száma a Somogyban rendezett túrák átlagánál mindig magasabb! Minden évben előrelépnek, új - ötletes gondolatokkal - színesítik a túrát. Nagyon tetszettek pld. idén a kiegészítő rajzok az itinereken :-)
Bognár Zsolt főrendező megosztott velem néhány statisztikai jellegű adatot, érdemes megnézni, hogy milyen nagy létszámú rendezőgárdát tud mozgósítani azért, hogy a túra zökkenőmentes legyen.

24 Megalöszölő, 57 Löszölő és 235 Tökölő nevezett , azaz 316 indulónk volt az idén. 4-en a leghosszabb, ketten a közepes távot adták fel, illetve volt két átnevező, a tökölők most hibátlanul teljesítettek.
Úgy tudom, két kondér áldost főztünk. Vizet mindig többet viszünk, hogy ne kelljen annyit fordulni. Flóra-hegyre én pakoltam a vizet. Oda 10 rekesszel vittünk ki, és három-négy jött vissza. Zsíros és margarinos kenyér meg a rengeteg fogyott.
11 ellenőrző pont volt. Mindenhol két ember. 12-es szobánál váltás is volt, délután. Az összesen 24. Bent hárman tartottuk kezünkben a szálakat. A rajtban nagyjából 8-10 ember segédkezett. Itt is voltak cserék, mivel kinek délelőtt, kinek délután akadt dolga. A főzésben is nagyjából 6-8-an vettek részt, plusz a konyhán is páran kenték a kenyereket, keverték a szörpöket. 4 terepjáró állt rendelkezésünkre. 
Két helyen kaszáltunk. A Jaba-völgytől fölfelé a nagy vízmosás mentén. A fölső és alsó szakaszon mindig ember méretű a csalán, ezt nem hagyhatjuk így. A Tömlöc-hegyen lefelé is kellett kaszálnunk egy ösvényt, de a rövid távot ez ugye nem érintette. A szőlőhegyi kaszálásokat, szerintem a tulajok végezték el (pl. Bújó-lik környéki szőlők.).
Három alkalommal jártuk be a terepet. Néhány jelzést erősítettünk meg, ahol tavaly  izonytalankodtak a túrázók, illetve favágás miatt eltűntek a jelek, illetve a dzsumbujtól szabadítottuk meg őket.

A TTSE-ből 6 fövel vettünk részt a túrán de érkeztek a METEOR-ból is többen. A Tökölő távon indultunk kb.1/2 8-kor,még egész kellemes időben, az első ep. kissé távolabbra került de mindenképpen praktikusabb így a pontőrök szempontjából is.A Bögöcse tető alatt nagy erdőirtás volt, itt néhány sporttársat útba is igazítottunk pedig az itiner egyértelműen fogalmazott! Természetesen meglátogattuk a Képes-fát is, hiszen sportszerű ellenfele volt a Felsőmocsoládi Öreg hársnak az év fája címért folyó versenyben az elmúlt évben.


A Virágmányi kunyhónál ismét volt terülj-terülj asztalkám, jól is esett egy kicsit feltöltődni energiával. A Betyár-barlang túratársaimnak még újdonság volt nem jártak erre eddig de mindenkinek nagyon tetszett, be is másztak. A meredek ösvényen leereszkedve napoztunk még egy kicsit a réten majd a frissen kaszált vízmosás melletti úton az utolsó emelkedőt is legyűrve érkeztünk meg a Horhóba települt ep.- hez ahol ismét jólesett egy kis frissítés.

Néhány érdekes 'tájidegen' de barátságos állatot megszemlélve nem sokkal a déli harangszó után értünk célba ahol természetesen megkaptuk a kiérdemelt kitűzőt, oklevelet és jóízűen megebédeltünk az árnyas fák alatt elhelyezett asztaloknál.Idén is meggyőződhettünk arról, hogy Bognár Zsolt tud szervezni és a Ságvárért Egyesület tagjainak lelkesedése, a túrázókkal szembeni kedvessége valamint a kiváló Külső - Somogyi terep ez évben kellemes időjárással párosulva csak nagyszerű rendezést eredményezhet.

Köszönjük mindenkinek!

Hevesi Zoltán
----------------------------------------
Sok fotóért katt a képre:

Tökölő 16 - Ságvár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése