2011. március 19., szombat

Balaton körtúra 12. szakasza

Aligától-Aligáig Gyalogos Balaton körtúra 12. szakasz

Keszthely-Vonyarcvashegy 15 km


A Balatont körbejáró túramozgalom egyesületi tagjaink számára viszonylag könnyen elérhető, jól szakaszolt és akár egyénileg is könnyen teljesíthető. A túramozgalom bejárását ezen a szakaszon kezdtük meg és – terveim szerint – ez évben az északi parton még néhány túrát biztos sikerül összehozni. Az igazoló füzet 21 szakasza szerint az útvonal összesen 398 km hosszú, de ezt óvatosan kell kezelni mivel nem mért adat. Az általunk most bejárt útvonal hosszabb mint a füzetben berajzolt útvonal mégis csak 15 km volt a GPS-es mérés szerint, a füzet 16.5 km-vel szemben. A vasútállomáson bekerült az első pecsét a füzetekbe majd Keszthely belvárosa felé tettünk egy kitérőt. A nagyobb látnivalók most még szint téli álmot alszanak, embert alig láttunk. Igaz elég hideg is volt. Mivel mi időhöz nem voltunk kötve, így kényelmesen megnézhettük a főbb látványosságokat is.

Római katolikus templom (Magyarok Nagyasszonya)

A gótikus templom Keszthely legrégebbi épülete, 1390. körül készülhetett el. 1974-ben fedezték fel a szentély falfestményeit, amelyek a mai Magyarország legnagyobb felületű gótikus freskói. Építtetőjét, az 1397-ben kivégzett Lackfi István nádort itt temették el. A nádor erősen lekopott vörös márvány sírköve ma a szentély falában látható. A szentélyben és a diadalíven helyezték el a Festetics család síremlékeit. 1878-ban neogót stílusú tornyot emeltek a templom bejárata elé, és ebbe helyezték át a nyugati oromfal eredeti, XIV. századi rózsaablakát. A templomot Szűzanya, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel. A templom előtt látható a millennium évében állított Lackfi István nádor lovasszobra..
A nyári szezonon kívül nem látogatható, de a ráccsal lezárt előtérből be lehet tekinteni a belsőbe.

Festetics György ülőszobra

Keszthely életében és fejlődésében meghatározó szerepet játszó Festetics György szobrát születésének 250. évfordulója alkalmából, 2005-ben avatták fel Keszthely városközpontjában. Farkas Ferenc - Herman Lipót-díjas szobrászművész - készítette. Az egész alakos, a mecénás grófot ülő helyzetben, korhű öltözetben megjelenítő bronzszobor. A talapzat, a kör alakú tér és a teret körülvevő gyalogút is a kompozíció szerves része.

Keszthely, Kossuth Lajos u. (Sétáló utca)

A sétálóutcává alakított Kossuth Lajos utcát nemes anyagokkal, gránitlapokkal, bazaltkockákkal burkolták. Számos műemlék jellegű és műemléki védettséget élvező épület található itt. Az épületek legnagyobb része a XIX. század második felében épült, a kor divatjának megfelelően romantikus vagy eklektikus stílusban. A sétálóutca végét a Georgikon és a meredek Szalasztó utcák keresztezik. A XX. század elejéig itt egy erecske csörgedezett, amelyen egy kőhíd (a Johannes-Brücke) vezetett át.

Helikon Kastélymúzeum (Festetics-kastély)

A város kulturális rangját leghíresebb birtokosai, a Festeticsek teremtették meg. XVIII. századi kastélyuk fő látnivalója a Kastélymúzeum és a Hintómúzeum. Az épületben rangos koncertek, mesterkurzusok nyújtanak élményt a komolyzene kedvelőinek. 7,2 hektáros angol stílusú parkját növényritkaságok díszítik.
Állandó kiállítások:
Főúri életforma és Helikon könyvtár a kastély főépületében. A 18-19. századi főúri életformát bemutató állandó kiállítás 18 termet foglal magába.
Hintómúzeum. A Festetics család szépen felújított istállójában és kocsiházában megnyílt hintómúzeum képet ad arról, hogy 80-100 évvel ezelőtt mivel utazott a társadalom módosabb része.
Az új múzeumszárny épületében kapott helyet a Vadászati Múzeum. Van trófeaterme, és a kiállításon találkozhatunk a régmúlt és a közelmúlt fegyvereivel.
Az új múzeumépület tetőterében Európa egyik legnagyobb, több mint 500 m2-es vasúti terepasztala készült el, amely három nagy egységből áll.
Az iszlám világ művészete kiállítás egyedülálló nem csak Magyarországon, hanem talán Európa legnagyobb részén is. A kuwaiti Rajab Tareq múzeum anyaga a Marokkótól Indiáig elterülő iszlám világ művészetét mutatja be.

Keszthelyrő K-felé végig aszfalton átsétáltunk gyenesdiásra ahol az S+ jelzésen kanyarodtunk be a Keszthelyi hegységbe. A jól jelzett útvonal mellett vadonatúj és nagyon látványos útjelző táblákat láthattunk, melyek bizony sokkal tartósabb voltak mint a felénk használatos jelzőtáblák. Egész nap láthattuk ezeket a szép jelzéseket.
Az erdei sétán felhagyott kőbányák mellett elhaladva a Festetics-kilátó volt az első fotós érintőpontunk ahol azért sikeresen kimelegedtünk, a viharos szélben a hegytetőt gyorsan elhagytuk és a meredek ösvényen ereszkedtünk le a Nagymezőre. Ezen a pihenőhelyen aztán előkerültek a sütemények, melyek szokás szerint nagyon finomak voltak, köszönjük! A játszótér is kipróbálásra került, mely felnőtteknek is élvezetes volt. Egyre beljebb kerültünk a Keszthelyi-hegységben és a sárga jelzést követve kapaszkodtunk fel a még magasabban épült Berzsenyi-kilátóhoz, mely a Lepke-teljesítménytúrák egyik ellenőrzőpontja is volt. A túramozgalomban ez is fotóval igazolandó pont, a gyors fényképezés itt is lezajlott majd a piros sáv jelzésen a Hosszúvölgyben ereszkedtünk le Vonyarcvashegyre. Több szép szobor kompozícióval is találkozhatunk ezen a kis településen, fából, kőből egyaránt. Túránkat a vasútállomáson fejeztük be, ahol szintén készségesen pecsételtek füzetünkbe, ezzel sikeresen teljesítettük az első szakaszt.
A vasútállomáson volt a teljesítménytúra célja is így a buszos csapat itt várta be egymást.
Ebben a térségben nagyon jó a tömegközlekedés így néhányan a buszos csapatból is vonatra szálltak és egy gyors Keszthelyi átszállással bizonyára előbb is hazaértek.
11 egyesületi tag 2 vendég túrázó és Saci teljesítette ezt a távot.
Köszönöm, hogy velem tartottatok.




Balaton Körtúra 12. Keszthely-Vonyarcvashegy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése