2013. december 2., hétfő

RP-DDK Szenna - Kaposmérő

+ Szennai Örökség tanösvény
+ geoládák

Kéktúra szakaszunk nem volt hosszú ezen a szép napsütéses de hideg napon így aztán kibuszozva Szennába a település geoládáit is begyűjtöttük. Nem ment ez probléma mentesen mivel a skanzen zárva volt és az alternatív jelszó is igen jól el van dugva.
 
Mielőtt rombolásba kezdtem volna az objektumnál a parkolóba egy autó állt be - szép szines lámpája volt -  így sürgősen telefonos segítséget kértem, Nargoth kolléga kisegített így békességben mehettünk tovább. Még mindig nem a kéktúrán hanem a Szennai Örökség tanösvényen, melynek saját, két pontos, multi ládája van. Általában nem keresek multikat de néhány kivétel azért akad, és érdekelt is ez az útvonal. Most csak a tanösvény É-i felét jártuk be a többi majd a következő kéktúrás szakaszra marad.
 
Peti néni háza mindig is stabil megálló Szennában , fotózgatásra be is mentünk az udvarba majd a bevezető gyaloghidat kutattuk át a jelszó egyik feléért, gond nélkül megtaláltuk. Elballagtunk a Vadász Presszóhoz is ami a Denna bezárása után a pecsételő hely lett. Kedves és figyelmes kiszolgálás jó kávé és jó minőségű pecsét + párna is található itt.
 
A tulaj még az igazi vadásztermet is megmutatta így aztán néhány fotóval reklámozom a helyiséget. A pecsét kis kitérőt igényel az RP-DDK-ról de a tanösvény miatt pont így volt jó.
 
A falu felett vezető szakaszon található a multi valódi ládája ez is problémamentesen meg volt és egyben ez volt a 250. találatom. Az erre vezető erdei gyalogút szép, a kilátás úgyszintén, jó ez a tanösvény.
 
Szenna É-felén leereszkedve aztán rácsatlakoztunk a kéktúrára, rövid erdei szakasz után a pincesorra érkeztünk, ahol egy szép kilátású házikó előtt a pihenőhelyet kihasználva reggeli szünetet tartottunk.
 
A pincesor után még kissé fölfelé lejtett az út de gyorsan felértünk a gerincre ahol a hátunkba kaptuk a napsütést szembe pedig az É-i szelet. Ja és alattunk pedig a cuppogós sár sem maradt el.
 
Romos tanyák mellett kanyarod az út Kaposdada felé, sok saras , dagonyás helyet kellett kerülgetni vagy átvágni rajta de aztán csak megérkeztünk erre a kis településrészre amely Bárdudvarnok része.
 
A sárnak ezzel vége lett mivel szép aszfaltos út vezet a szebbnél szebb új házak és néhány régebbi között. Vannak itt szép régi út menti kő keresztek és újabb fából készült alkotás is.
 
Érdemes megemlíteni azt az 5 db ebet is akik úgy gondolták, hogy talán meg kellene velünk ismerkedni. Mi nem így gondoltuk és a Dazer ezúttal is segített, jó kis kütyü ez!
A völgybe leereszkedve elértük az egykori Kaposvár – Barcs vasútvonal hűlt helyét, melynek felszedésében ifjabb koromban volt részem mivel a kommunista szombatot egyszer ott kellett ledolgozni. A vasút töltésén ma kerékpár út vezet és természetesen a kéktúra is. A lovas íjász birodalom mellett gyalogoltunk tovább É azaz Kaposmérő felé, kis tavak, vizes lápos erdők és nagy leeresztett halastavak voltak az út mellett.

Rengeteg vízimadár, főleg kócsag és gémek táplálkoztak a tó iszapjában a kis vizes foltoknál. Lassan be is érkeztünk a mérői faluvégre ahol ismét kocsma látogatás következett hiszen a Kis Kulacs nevű intézményben található a pecsét, ez is nagyon jó minőségű de ide párna kell.

Ezután már csak annyi dolgunk volt, hogy átmenjünk az út másik oldalán a buszmegállóba és pár perc alatt vissza érkeztünk Kaposvárra.

Még több fotó, katt a kis képre:
RP-DDK Szenna - Kaposmérő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése