2006. január 26., csütörtök

Deseda Arborétum - télen

Kaposvártól északra található hazánk második leghosszabb mesterséges tava a Deseda. A tavat a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elgátolásával duzzasztották fel 8 km hosszúságban, 1975-ben.



A tó és erdővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt. A Toponárhoz közeli részét főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye.
Hal állománya – melyben a magyarországi őshonos halfajok találhatók – elismert horgászparadicsommá tette a tavat.




A Deseda-tó mellett egy tájidegen akácos területen 28,7 hektáron arborétumot telepítettek 1978-ban. Az arborétumban szinte minden hazai fafaj megtalálható, a telepített lombos fák fajszáma 73, a tűlevelűeké 38, utóbbiak főleg exóták. Az arborétum egyik sétaútja (1,4 km) közvetlenül a vízpart vonalát követi, a másik (1,7 km)körsétaút-szerűen kanyarog a facsoportok között. A fiatal arborétumban tájképi szempontból impozáns látványt nyújtó tűlevelűeket, hamis ciprusokat, tujákat és jegenyefenyőket sorokban és csoportosan ültették. A külhoni fajok mellett a hazai lombhullató fáink – ezüsthárs, bükk, nyír – is helyet kaptak.




A desedai arborétum, aminek a félszigete Magyaregres közigazgatási területén van. A huszonkilenc hektáros területet mindössze ezerkétszáz méter választja el a Petőfi utca végétől. A kistérségi területfejlesztési programban is támogatják a kerékpárút kiépítését.
– A híd megépült, és ez jó a megyeszékhelynek, de mi szeretnénk, ha innen is megközelíthető lenne a terület – mondta Bók László polgármester –, hiszen évente több ezer látogató fordul meg a faluban, s a terület rendben tartása, a kaszálás, a szemét összeszedése is könnyebb volna.


Sajnos, nemcsak a jó szándékú, a természeti adottságokban és a ritka növényekben gyönyörködni akarók fordulnak meg itt, gyakorta sanda szándék is vezérli a főként éjszaka érkezőket. A területet védik a halőrök, a vadőrök és a rendőrök is. A zöld gally rendkívül jó üzlet, ám a gyűjtésével tönkreteszik a fákat. 
Nemcsak az ággyűjtők, hanem a száraz tavaszi időjárás is megviseli a kötött talajon élő növényeket. Az arborétum kezelője a Sefag ZRt, harmincnyolc fenyőféle és hetven lombos fa van itt, köztük jegenyefenyők, tuják, hamisciprusok. Különösen télen üdítő látvány a félsziget a sok örökzölddel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése