2018. szeptember 11., kedd

Fekete harkály tanösvény

A Kaposvár-Töröcske határában, 2010-ben átadott tanösvény különlegessége, hogy a megszokott táblák helyett az ide kattintva letölthető vezetőfüzet segítségével járható be. 

A terepen való tájékozódást GPS koordináták, kinyomtatható térkép, irányjelző nyilak és a fákra festett fekete harkály ábrák is segítik. Az így kialakított tanösvény környezetkímélő, a természeti környezetbe jól illeszkedő, az internetes vezetőfüzet pedig mindig naprakész, az évszaknak megfelelő ismeretanyagot tartalmaz.

A Fekete harkály tanösvény bejárása során a látogatók az erdei élővilágot, az erdő természetes működését és egy varázslatos hangulatú égerligetet ismerhetnek meg, valamint a természetvédelem gyakorlati intézkedéseibe – madárodú-telep, akácfák gyűrűzése, természetközeli erdőművelés – is bepillanthatnak.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kollégái garantált túrákkal, valamint előzetes egyeztetés alapján az év során folyamatosan kérhető programokkal várják a látogatókat.

Ennyi a hivatalos szöveg. Valójában ez a kis tanösvény itt a város szélén nagyszerű dolog - lenne - ha lenne gazdája. Karbantartásra lenne szükség, a hidak, palló sorok javítására, az út tisztítására. 


Mindenféle évszakban jártam már itt és mindig tetszett, mondhatnám azt is, hogy mindig volt valami  élményfokozó, most a gombák. 
A táblánál parkoltunk le és a hivatalos irányban jártuk körbe a tanösvényt.  A megközelítésénél van egy kis bozót, szerencsére visszafelé a kerülőúton jöttünk így nem kellett a ruhaszaggató szedren átvergődni.


A dombtetőn kezdett feltűnni, a sok színes gomba aztán láttuk a gombászok által levágott vastag vargánya tönköket és elkezdtünk nyitott szemmel járni. Persze nem ismertük így nem is szedtük le, pedig pld. a sok szép sárga géva gomba mint megtudtam nagyon finom - lett volna. 


Az erdőben bóklászva egyszer csak bokáig érő gombamezőbe keveredtünk. Gyanús volt, hogy azok vargányák lehetnek, nincs mese mindet leszedtük, két szatyor meg is telt, nem volt nálunk gombaszedő kosár és kés sem, de ezek annyira szépek voltak, hogy vétek lett volna otthagyni.  


Túratársam, aki mostanában geoládakereső fertőzést kapott elő is kotorta az itt eldugott dobozkát majd elhagytuk az erdőt és igyekeztünk a piacra, hogy megnézessük a gombákat. 5 percet késtünk, a hivatal már bezárt. Egy nénike belenézett a szatyrokba és ő is vargányának mondta. 


Telefonos segítséget is kért a sporttársam és a gombákról adott személyleírás alapján gomba ügyben elismerten nagy tudású sporttárs is hasonló véleményt mondott. Kb. 5 kg gombát aztán másnap reggel elvittem a piacra ahol megállapították, hogy "nagyon szép vargányák".  


Először szedtem ilyet. A gombapaprikás nagyon finom volt, a nagy részét pedig megaszaltam - kb. 10 dkg lett belőle szárítva :-) Más gombához keverve akár ízesítésként is jó lesz majd. 
Azért ha nem lenne több túrabeszámoló itt a jövőben -  a gombavizsgáló is ember - tévedhet 



Még több fotó, katt a kis képre:
Fekete harkály tanösvény
Kaposvár - Töröcske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése