2023. április 30., vasárnap

Bledi-tó

 A Bledi-tó Szlovénia legismertebb kirándulóhelye, a Júliai-Alpok ékszerdoboza, az országba kirándulók kötelező zarándokhelye. 



A hegyekkel és zöldellő erdőkkel körülölelt tó fölött, egy 130 méter magas sziklaszirten álló várkastély és a tavacska közepén fekvő, karcsú templomtoronnyal ékesített sziget látványa mágnesként vonzza a látogatókat. A várba elsősorban a parádés kilátás miatt éri felmenni, a zarándokhelyként is ismert szigeten álló templomba pedig már maga az utazás a helyi pletnával, lapos bárkával is élmény, ráadásul, ha háromszor megkongatjuk a harangot, tejesül egy kívánságunk.

A Bledi-tó (Blejsko jezero)

A jégkorszakot követő olvadás során alakult ki a tó a Bohinji-gleccser visszahúzódása során, a kivájt medencében gigászi szikla állt, melyből a mai sziget keletkezett. A helyenként 30 méteres mélységet is elérő, kristálytiszta vizű tó több mint 2 km hosszan fekszik a Júliai-Alpok előterében. Vize nyáron meglepően kellemes, köszönhető a tó keleti szélén feltörő vízalatti termálforrásoknak is. A tó két stranddal is rendelkezik, melegebb időben vize akár 25 fokra is felmelegszik, mi még szeptemberben is jót fürödtünk benne. Közvetlenül a vár alatt van a Grajska Plaža nevű fizetős, jól felszerelt strand (nem olcsó). A tó nyugati szélén, a kempingnél pedig egy gyönyörű, pázsitos szabadstrandot találunk.






A termálforrások vizét a település néhány szállodája hasznosítja. A tavat kényelmesen körül tudjuk sétálni, a teljes körút 6 km hosszú, az útvonal néhány helyen a vízre épült palló járdán vezet. A sziklán álló várkastély, a sziget, a hegyek, a távolban a Karavankák sokszor havas láncának látványa maradandó élményt ígér. 








Az üdülőhely ismertségét egy svájci orvosnak, Dr. Arnold Rikli-nek köszönheti, aki maga is itt gyógyulgatott, és 1885-től kezdve betegeinek orvosság gyanánt írta fel a környék jó levegőjét, a tóparti napsütést, a gyógyító termálvizeket. A Monarchia korában népszerű üdülőhellyé fejlődött Bled 1908-ban a bécsi világkiállításon turisztikai aranyérmet is kapott. Az első világháború után a jugoszláv királyok, míg a második után Tito kedvenc kirándulóhelyének számított. Rezidenciájuk a déli parton álló jelenlegi Villa Bled hotel épülete volt, melyet még ma is Tito villának hívnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése