2023. április 30., vasárnap

Vintgar-szurdok Bled Szlovénia

Vintgar szurdok


A Vintgar szurdok Szlovénia egyik leglátogatottabb természeti látnivalója, a Bledi-tó közelében található. A mély szurdokot csak egyirányú úton lehet bejárni, a visszaútra két útvonal áll rendelkezésre, április elejétől november elejéig látogatható. Ljubljanától csak 58 km távolságra fekszik, így kevesebb, mint egy óra alatt közelíthető meg.




A Vintgar szurdok látnivalói, túraútvonalai


A Vintgar szurdok a Triglav Nemzeti Park keleti részén fekszik, a Bledi-tótól csak 4 km-re északnyugatra Gorje faluban található. A Bledi-tó Szlovénia egyik legfelkapottabb attrakciója, és a meglátogatásakor az egyik kötelező látnivalók egyike a Vintgar szurdok, amely Bledtől könnyen megközelíthető busszal, autóval, biciklivel és gyalogosan, illetve Ljubljana felől az autópályán érkezve. A Vintgar szurdok (Vintgar Gorge, Blejski vintgar, Vintgar Bled néven is ismert) az 1890-es évekig ismeretlen volt, ekkoriban a Radova folyó vízállása is alacsony volt. Rendkívüli erőfeszítések révén több mint 500 m hosszúságban építettek ki fahidakat, fagalériákat így a turisták számára is lehetővé vált a biztonságos megközelítése. Ma ezek a létesítmények a szurdok ikonikus részét képezik.










Šum vízesés


A festői szépségű szurdokot a Radova folyó alkotta, hossza 1600 m, és 250 m mély. A neve a kanyon szurdok szlovén neve, ahol vízesések, eróziós képződmények, és medencék láthatók. A szurdokon át fahidakon egy tanösvény vezet végig a Šum vízeséshez, amely 13 m magas, és Szlovénia leghosszabb folyami vízesése. A vízesésnél véget érő sétány keresztezi a folyót, ahonnan lenyűgöző látvány tárul a meredek szurdokfalra és a vízre egyaránt.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése