2012. szeptember 15., szombat

Papi Pipa 15 (2012)

Terecseny - Almamellék - Sasrét - Terecseny

Táv:15 km, Szint:250m

Kellemes , könnyű túra a Zselic Baranya megyei részén, de Kaposvárról jól  elérhető. Az időjárás bizonytalansága (értsd két napja esik az eső) miatt  eleve dagonyás túrára készültem mert hát a zselici utak alapvető építőanyaga  mint tudjuk a csúszós, ragadós, cuppogós agyag. Majdnem be is jött!

A rajthely Terecsenyben a Zrínyi kulcsosházban volt, nyitásra oda is értem  és kellemesen szemerkélő esőben indultam el a régi vasútállomás felé, ahol az állomás épületben egy pihenőházat alakítottak ki. Itt a piros sávra kanyarodva a régi vasút nyomvonalán kell menni egészen Almamellékig. Az egykori töltésen vezető szakasz jól járható volt hiszen a vasút alapját nem hordták el. Közvetlenül a település előtt néhány száz méterrel egy szembejövő terepjáró azért az út végét felszántotta egy kicsit de nem volt veszélyes, közben az eső is elállt.
 
Az aszfaltos úton kis kitérővel az Erdei vasút állomásánál volt az első ellenőrző pont itt egy Balaton szeletet kaptunk ami jólesett. A pecsételés után benéztem a kisvasúti múzeumba is, érdemes megnézni.

A Rajtnál a rendezők jelezték, hogy az un. Hársas-út feltehetően sáros lesz és nehezen illetve csak lassan lehet haladni azon a szakaszon, az alternatív útvonal a kisvasúti sínek követése volt addig amíg a kőszórásos erdészeti utat el nem érjük a Jámborka – forrásnál. Én ezt az útvonalat választottam,
talán pár száz méterrel hosszabb de nagyon szép a tavak mellett vezető szakasz és legalább végignézhettem merre is megy a kisvasút.

A Jámborka- forrás szépen ki van építve és esőbeállós pihenő is van , vize jó és bőséges volt most is. Sasrétre érkezve ért utol a kisvonat, én akkor már a kis tó szigetén a következő ellenőrző ponton mint első beérkező dúskálhattam a 4 féle cukorka és a változatos üdítők között. Első érkező voltam itt így elég sokat elbeszélgettem az időmből, be is értek a kaposvári túratársak.
 
Sasréten az Erdei Iskolában is nagy élet volt és a Vadász kastélyban is, lehetőség volt az étteremben energiapótlásra.
 
Én inkább indultam tovább  mivel újra szemerkélni kezdett az eső, de nem tartott sokáig, még az erdészeti úton kaptattam felfelé amikor ismét a zsákba került az esőköpeny. Az aszfaltról letérve az egykori DDK útvonalán kellett egy rövid szakaszon  menni, nosztalgiázhattam, hiszen 1987-ben amikor folyamatosan bejártuk az akkori változatát túramozgalomnak erre mentünk, egy nagyon szép régi kék sáv jelzést is találtam.

Az én utam a piros négyzet volt , egy létrán átmászva egy nagy irtást kereszteztem, na itt már lehetett csúszkálni, a folyamatosan lejtős úton a botot is előkaptam, két alkalommal is szép csúszós figurát mutattam be de súlypontom egyik alkalommal sem érintkezett a talajjal így gond nem volt.

A távolban már látszottak Terecseny házai amikor ismét egy kis kitérő  következett a harmadik ellenőrző pontra az Aligvár-forráshoz. Ennek a szépen  kiépített forrásnak saját geoládája is van a GCAVF aki a környékben jár keresse fel ezt a helyet, érdemes.
A túra szintideje 5 óra volt én majdnem egy órával előbb érkeztem be, itt  megkaptam a választható pipás kitűzőt valamint egy doboz Kozel vagy üdítő is járt hozzá. Kicsit sáros túra volt de szép és könnyű terepen , a pontőrök  mindenhol lelkesen és segítőkészen tették a dolgukat, a túra ár-érték aránya  is jó, hiszen az alap nevezési díj 500.-Ft volt amire MTSZ és egyéb tagságok esetében még 100.- Ft kedvezmény is volt.

Köszönjük a rendezést a Dél-Zselic Természetbarát Klub tagjainak és Strasser  Péter főrendezőnek.
--------------------------------------------------------------------------------------
Még több fotó: katt a képre
 
Papi Pipa 15

2 megjegyzés:

  1. Mi is mentünk volna, de megijedtünk az esőtől. No, majd jövőre! :) Gratulálok a teljesítéshez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a túra, még így is könnyű volt ezen a rövid távon. Nem volt nagy sár, csak kicsi, de az csúszott :-)

      Törlés